Mobilni je loša pauza

mobilniU današnje vreme, kad hoćemo da se odmorimo od nekog mentalnog napora, najčešće posežemo za "pametnim" mobilnim telefonom. Ali, kako pokazuje jedno univerzitetsko istraživanje na tu temu, mobilni ne samo da nam neće pomoći, već naprotiv - posle će nam biti još teže da se vratimo na posao.

Ako vam je potrebna pauza i odmor, ne posežite za mobilnim telefonom, kažu istraživači sa univerziteta Ratgers. Korišćenje mobilnog telefona u pauzama vodi mentalnoj iscrpljenost i manjoj efikasnosti! Naime, korišćenje "pametnog" telefona sa svim njegovim "cakama" ne dozvoljava mozgu da se efikasno oporavi i obnovi, što može dovesti do toga da lošije radimo kad nastavimo posao.

Da bi utvrdili kako korišćenje mobilnog telefona u pauzama od posla (što je postalo neka vrsta opšte navike danas) utiče na rad mozga i efikasnost na poslu, istraživači su obavili sledeći eksperiment u kojem su učestvovali studenti.

Angažovano je 414 ispitanika, kojima je dato da reše niz od 20 komplikovanih jezičkih igara. U sredini je jednom delu dopušteno da napravi pauzu, dok je druga grupa nastavila bez pauze. Od onih kojima je dopuštena pauza, jednoj grupi dozvoljeno da koriste svoje pametne telefone; druga grupa je u pauzi mogla da koristi samo kompjuter ili papir i olovku.

Na kraju istraživanja se ispostavilo da su oni učesnici koji su u pauzi koristili pametne telefone bili najviše mentalno iscrpljeni. Kada je rešavanja igara sa rečima nastavljeno, oni su bili najmanje sposobni da ih reše. Njihova efikasnost i brzina nakon pauze bila je otpirlike kao kod onih koji uopšte nisu imali pauzu, a znatno manja od grupa koje su imale pauzu, ali nisu koristile mobilni telefon! Onima koji su koristili mobilne je trebalo 19% više vremena u odnosu na grupe koje nisu koristile mobilne da reše zadatak, a broj problema koji su rešili bio je za 20% manji.

Jedan od autora ovog istraživanja, profesorka menadžmenta na Rutgers univerzitetu Teri Kurcberg, je prokomentarisala da su ovaj eksperiment obavili zato što je danas postao običaj da se između poslova, ili usred posla, poseže za mobilnim telefonom. "Važno je da znamo koliko nas košta posezanje za tom spravom čim nam se ukaže prilika. Mi mislimo da je to isto kao i svaka druga pauza - ali nije; telefon može da nas dodatno omete i da nam još više nam oteža da se vratimo usredsređeni na zadatke koji su preostali", rekla je profesorka Kurcberg i dodala da pretpostavlja da telefoni imaju taj efekat iz sledećeg razloga: čim ih vidimo, javljaju nam se pomisli da pogledamo nove poruke, povežemo se sa ljudima preko društvenih mreža, i uopšte, dopustimo neprekidan dotok informacija, i to na jedan specifičan i drugačiji način nego kad koristimo kompjuter.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Behavioral Addictions, a orginalni tekst možete naći na sledećem linku:

http://dx.doi.org/10.1556/2006.8.2019.21


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 297