Planirajmo budućnost ali živimo sada

buducnostNedavno istraživanje obavljeno na Državnom univerzitetu Nove Karoline utvrdilo je da oni ljudi koji uspevaju da usklade življenje od trenutka do trenutka sa planiranjem budućnosti najbolje podnose svakodnevne stresove, bez prepuštanja negativnim raspoloženjima.

Psiholozima je dobro poznato da svakodnevni stresovi mogu da gurnu ljude u negativna raspoloženja. Istraživači sa Univerziteta Nove Karoline su se potrudili da ispitaju kako posebno dva faktora utiču na to. Jedan faktor je svesna pažnja, ili puna svest o življenju u sadašnjem trenutku, a drugi je aktivno nastojanje da se izađe na kraj sa trenutnim okolnostima.

Pod "svesnom pažnjom" (mindfulness) psiholozi su podrazumevali to da je neko usredsređen na življenje u datom trenutku, umesto da razmišlja o prošlosti ili da brine za budućnost. Pod aktivnim pristupom podrazumevali su to da se neko trudi da isplanira kako da smanji verovatnoću da se u budućnosti opet nađe u stresnoj situaciji. Nakon što su tokom 8 dana pratili oko 223 ispitanika, utvrdili su sledeće činjenice. Prvo, onih dana kada su ispitanici planirali kako da ispravno postupe u narednom periodu, njihov stres je bio manji. Drugo, onih dana kada su manje bili fokusirani na sadašnjost, čak i ako su planirali buduće stvari, stres se ponovo vraćao. Dakle, ma koliko da detaljno predviđamo stvari koje mogu da se dese i obezbeđujemo se za budućnost, ukoliko smo previše fokusirani samo na razmišljanje o budućnosti, umesto da budemo svesni i prisutni u sadašnjem trenutku, stres će ipak porasti.

Na osnovu toga su psiholozi zaključili da je kombinacija koncentracije na sadašnji trenutak (življenja u sadašnjosti) i aktivnog planiranja budućnosti pristup koji može najefikasnije da nas učini otpornim na svakodnevne stresore.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Personality and Individual Differences, a originalni članak možete naći na sledećem linku:

www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886920301604?via%3Dihub


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 135