Utišan telefon ne znači da ćemo ga manje koristiti!

upotreba telefonaUtišali ste telefon da biste bili mirniji i manje buljili u ekran? U većini slučajeva to neće pomoći, nego odmoći,  pokazuje novo istraživanje, objavljeno u časopisu Computers in Human Behavior: naime, po njemu, utišavanje telefona u većem broju slučajeva dovodi do toga da koristimo telefon još više nego što bismo to uobičajeno činili!

Istraživači sa Fakulteta za komunikaciju Državnog univerziteta Pensilvanije postarali su se da utvrde kako tačno utišavanje telefona utiče na korisnike. Logično je pomisliti, kad isključimo zvučne signale telefona da ćemo biti mirniji, zar ne? Da bi to utvdili, istraživači su analizirali podatke o tome koliko vremena koriste telefon 138 korisnika ajfona, posebno obraćajući pažnju na podešavanja zvučnih obaveštenja. Najpre je učesnicima dat upitnik da se utvrdilo da li pate od tzv. "FOMO" sindroma (straha da će propustiti neku važnu poruku), ili od "NtB" (potrebe da budu povezani), kako bi se uzele u obzir i određeni faktori ličnosti korisnika.  

Četiri dana zaredom, oko polovine učesnika držalo je zvuk uključen, dok je 42% korisnika držalo telefon na vibraciji, a 8,7% su potpuno isključili zvuk.

 

Šta je otkrilo istraživanje

Nasuprot uobičajenom mišljenju, bar prema rezultatima ovog istraživanja, utišavanje telefona verovatno nije dobra opcija da se smanji stres.

Osobe koje su imale utišan telefon tokom istraživanja provodile su najviše vremena na društvenim mrežama, i češće su uzimale telefon u ruke da provere imali šta novo, u odnosu na one koji nisu utišavali ton.

Što se tiče psiholoških crta, kod ljudi koji se plaše da će nešto propustiti, utišavanje telefona ih je navodilo da proveravaju telefon češće - a utišavanje tona samo je povećalo njihov stres.

Utišavanje telefona je, izgleda, psihološki stresnije za one ljude koji se dosta oslanjaju ne telefon radi osećaja pripadnosti i iz straha da ne propuste nešto važno.

Psihološko objašnjenje za to bi bilo: zvučne informacije telefona daju određeno informaciono i društveno zadovoljenje korisnicima, a takođe i smanjuju stres koji nastaje usled neizvesnosti koja se javlja kada je telefon utišan - posebno kod osoba koje se plaše da će propustiti nešto.

 

Zaključak

Ako niste osoba koja pripada grupi onih koji stalno gledaju telefon iz straha da ćete propustiti nešto važno, isključivanje zvuka vam neće škoditi. Ali, ako pripadate grupi koja se plaši da će propustiti nešto, i ako stalno proveravate telefon kada je utišan, za vas je bolje da držite zvuk stalno uključen.

 

Originalno istraživanje možete naći na sledećem linku:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0747563222001601?via%3Dihub


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 165