12 sredstava koja ublažavaju ujede komaraca...

bosiljak protiv komaraca... a koja su nam gotovo uvek pri ruci. Ujedi komaraca mogu biti veoma neprijatni i pokvariti nam uživanje u prirodi, pa čak i dobar san. Nije loše znati da neke obične stvari, koje imamo u kuhiji, kao što su banane, med, soda bikarbona i ovsena kaša mogu da donesu brzo olakšanje simptoma.

 

Ovsena kaša

Ovas može da ublaži svrab i smanji otok, zato što sadrži sastojke koji ublažavaju nadražaje kože. Ovsena kaša se obično služi za doručak, pa je možda već imate spremnu, ili neki ostatak u frižideru. Zahvatite kašu kašičicom i stavite je direktno na ujedeno mesto. Ostavite da stoji 10 minuta, pa potom obrišite to mesto vlažnom maramicom.

 

Kora od banane

Ako imate neku bananu pri ruci u kući, ogulite parče kore i unutrašnjim, sluzavim delom kore natrljajte ujedeno mesto. To će veoma brzo ublažiti neprijatan svrab i smanjiti crvenilo i otok.

 

Kockice leda

Hladnoća leda smanjuje upalu kože. Ona takođe otupljuje nervne završetke u koži, što može da vam donese trenutno olakšanje. Američka akademija za dermatologiju preporučuje da se led stavi u kesicu ili krpu, stavi na nadraženo mesto i drži 5-10 minuta (ne preporučuje se da se led stavlja direktno na kožu).

 

Med

Med je poznat po svojoj lekovitosti, koju su potvrdila brojna savremena istraživanja. Između ostalog, potvrđeno je da ima antibakterijska i antiupalna svojstva. Kap meda naneta na ujedeno mesto može da smanji upalu.

 

Aloe vera

Dokazano je da gel aloe vere ublažava bol usled opekotina (posebno od sunca) i ubrzava njihovo zaceljenje. Stavite malo aloe vera gela na ujedeno mesto i on će verovatno ublažiti simptome.

 

Soda bikarbona

Američki centar za kontrolu bolesti preporučuje da razmutimo kašičicu sode bikarbone u malo vode i napravimo pastu, koja se nanosi na mesto ujeda insekta. Pošto odstoji 10 minuta, trebalo bi je sprati.

Međutim, ako primetite da vam soda bikarbona dodatno iritira kožu, treba da je smesta operete i primenite neki drugi tretman.

 

Bosiljak

Bosiljak se koristi kao biljni lek za infekcije kože i ima antiupalna svojstva. Skuvajte jak čaj od bosiljka, pa kad se ohladi, njime navlažite ujedeno mesto. Ovo možete ponoviti nekoliko puta. Ukoliko imate svež bosiljak u bašti, onda uberite nekoliko listića, protrljajte ih da puste malo vlage, pa njima protrljajte ujedeno mesto. I opet, ako primetite da vam bosiljak još više iritira kožu (što je malo verovatno), onda operite to mesto i primenite neki drugi tretman.

 

Jabukovo sirće

Namažite jabukovim sirćetom ujedeno mesto. Ono može da ublaži bol i peckanje. Ono je takođe pridodno sredstvo dezinfekcije, ukoliko ste suviše češali to mesto. Ali, ako vam to iritira okolnu kožu, onda probajte neki drugi tretman.

 

Crni i beli luk

Iako su i crni i beli luk ljuti, interesantno je da mogu da ublaže iritaciju od ujeda komaraca! Oni imaju prirodna antibakterijska i antigljivična svojstva, tako da smanjuju i rizik od infekcije. Odsecite kolut crnog luka, pa stavite direktno na ujed nekoliko minuta. Potom isperite to mesto vodom.

Što se tiče belog luka, on je suviše jak da bi se stavljao direktno na ujedeno mesto. Umesto toga, iseckajte sitno čen belog luka, izgnječite, pa ga pomešajte sa malo neke neutralne supstance, npr. sa malo kokosovog ulja (koje i samo po sebi ublažava iritaciju kože) i onda to nanesite na ujedeno mesto.

 

Majkina dušica

Majkina dušice se i inače koristi za kožne probleme. Ima antibakterijska i umirujuća svojstva. Ako možete da nabavite sveže listiće, sitno ih iseckajte i stavite na ujedeno mesto, pa držite tu 10 minuta.

 

Esencijalno ulje nane

Istraživanja pokazuju da ovo esencijalno ulje može da ublaži svrab na koži koji je dugotrajan i potiče od ozbiljnijih stanja, kao što su dijabetes i problemi sa jetrom. Da bi se nanelo na kožu, jedna kap esencijalnog ulja nane mora da se razredi u kašici nosećeg ulja, na primer, maslinovog ili kokosovog. Tako razređeno se nanosi na ujedeno mesto. Međutim, ovaj tretman ne bi trebalo primenjivati kod manje dece.

 

Kamilica

Kamilica je prirodni lek za mnoge tegobe. Kada se kamilica primeni na kožu, može da smanji svrab i upalu. Međutim, čaj je suviše razređen za tu svrhu, pa uradite ovako. Kesicu čaja od kamilice natopite vodom, pa ostavite u frižider oko pola sata da se ohladi. Potom iz kesice iscedite vodu i stavite je direktno na ujedeno mesto. Držite 10 minuta, a potom sklonite i to mesto prebrišite vlažnom krpom.

 

Stručne reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/, www.aad.org/public/everyday-care/itchy-skin/itch-relief/relieve-itchy-skin, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700082/, www.nccih.nih.gov/health/aloe-vera, www.cdc.gov/mosquitoes/mosquito-bites/symptoms.html, www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2020.1828456, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6023319/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7407208/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5066694/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 2046