5 biljaka da smirite stomak

bilje za stomakPokvaren stomak i problemi sa varenjem nisu nikad ugodni. Evo nekoliko biljaka koje pomažu da rešimo blaže poremećaje organa za varenje.

Žalfija

Poznata je po svojim antiseptičkim svojstvima. Čak deluje i protiv virusa. Ona takođe pomaže da organi za varenje rade glatko. Pomaže da se svare proteini (koji se i najteže vare), a pomaže i da se eliminišu gasovi. Žalfija deluje umirujuće i na nerve, što takođe pomaže boljem radu organa za varenje. Koristi se najčešće u obliku čaja.

 

Origano

Uglavnom se prodaje kao začin. Samo jedna kašičica origana sadrži više antioksidanasa nego šolja borovnice. Origano je veoma alkalna biljka, što pomaže da se smanji kiselost i ublaže upale. Origano takođe deluje stimulativno na digestivni sistem, podstiče rad creva i sprečava zatvor.

 

Ruzmarin

Kod nas se više koristi za ukras, ali je više nego sjajan kao začin. A deluje i lekovito, naročito pomaže ako su stomačni problemi izazvani gljivicama. Ruzmarin pomaže da se svari hrana, ublažava bol, smanjuje nadimanje i eliminiše gasove. Možete ga koristiti sušenog, ali i svežeg, ukoliko ga imate u bašti.

 

Lavanda

Kod nas se uglavnom koristi da tera moljce iz ormana. Međutim, ona deluje veoma umirujuće na organizam. Zbog tog svog umirujućeg i usporavajućeg dejstva, pomaže da se smiri uznemiren stomak. Pošto je alkalna namirnica, pomaže da se smanji kiselost i ublaže upale.

 

Nana

U obliku čaja se uglavnom i koristi da se ublaže problemi sa varenjem. Ona neutrališe deo želudačne kiseline i smanjuje preteranu aktivnost želuca (grčenje). Sveža nana, ukoliko možete da je nađete, najbolja je za tretman proliva, nadimanja i gasova, ali je i čaj od nane skoro isto tako dobar.

 

Timijan

Kod nas se uglavnom prodaje kao začin. Deluje veoma umirujuće, pa je odličan da se doda u hranu kad je stomak uznemiren. Ukoliko je uzrok problema virus (stomačni grip ili slično), timijan će takođe pomoći. On pomaže da se smanji količina štetnih bakterija i gljivica, ukoliko su one izazvale problem.

 

Dakle, sve ovo možete da isprobate pre nego što posegnete za lekovima, pa ako ne pomogne, možete da posetite apoteku i vidite šta oni nude…

 

Izvori:
www.healthyandnaturalworld.com
http://health.allwomenstalk.com
www.motherearthliving.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 512