5 dobrobiti jabukovog sirćeta

jabukovo sirceAko možete da nađete kvalitetno jabukovo sirće, to je sjajno, zato što je ono mnogo više od običnog začina i spada u najčešće korišćena prirodna lekovita sredstva.

Najbolje bi bilo ako možete da nađete neprerađeno jabukovo sirće - nefiltrirano i nepasterizovano. A ako ne možete, poslužiće i kvalitetnije vrste jabukovog sirćeta koje možete da nađete u prodaji. Evo na koje zdravstvene tegobe jabukovo sirće blagotvorno deluje.

 

Jabukovo sirće pomaže regulaciju šećera

Naučna istraživanja su pokazala da jabukovo sirće može da poboljša osetljivost na insulin kod insulinske rezistencije ili dijabetesa tip 2! U jednom istraživanju, kad su ispitanici pili jabukovo sirće pre obroka bogatog ugljlenim hidratima, nivo šećera u krvi im nije porastao kao kod onih koji su jeli isti obrok, ai nisu pili jabukovo sirće. U drugom istraživanju, osobe obolele od dijabetesa tip 2 koji su popile dve kašike jabukovog sirćeta pre spavanja, imale su niži nivo šećera pre obroka. Dakle, za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi dobro je da uključe jabukovo sirće u svakodnevnu ishranu.

 

Jabukovo sirće pomaže mršavljenju

I ovo je potvrđeno naučnim istraživanjima. U časopisu Journal of Diabetes Care objavljeno je istraživanje koje ukazuje da jabukovo sirće prirodno suzbija apetit, dakle pomaže da se jede manje, kao i da pomaže izbacivanje suvišne vode, time što sprečava zadržavanje vode u organizmu. Pored toga, jabukovo sirće podstiče metabolizam i pomaže boljem varenju, što su stvari koje takođe doprinose regulaciji telesne težine.

 

Jabukovo sirće pomaže regulaciji holesterola

Isto istraživanje koje je ukazalo da jabukovo sirće pomaže da se smrša takođe je utvrdilo da je kod osoba koje su ga uzimalo opao nivo ukupnog holesterola. Sirće je takođe povećalo "dobar" holesterol a smanjilo nivo triglicerida (masnoća) u krvi. I druga istraživanja su utvrdila slično delovanje.

 

Jabukovo sirće olakšava gorušicu

Obično se misli da je vraćanje želudačne kiseline i gorušica posledica previše želudačne kiseline koja se vraća u jednjak, ali je baš obrnuto. Vraćanje kiseline je posledica nedostatka želudačne kiseline i manjka enzima i korisnih bakterija, što na kraju ometa pravilno varenje hrane. Iako ovo nije utvrđeno istraživanjima, u praksi ima iskustava da sirće može da pomogne da se gorušica smanji. Da bi se popravila pH želuca, podstaklo dobro varenje i smanjila gorušica, preporučljivo je popiti kašiku jabukovog sirćeta u čaši vode 5 minuta pre obroka.

 

Jabukovo sirće pomaže kod upale grla

Ni ovo nije potvrđeno istraživanjima, ali se po tradiciji jabukovo sirće često koristi kod upala grla. U tom slučaju, tradicionalna medicina preporučuje da naspete dve kašike jabukovog sirćeta u čaši vode i pijete triput dnevno. Jabukovo sirće takođe može pomoći da se otčepi nos, zato što sadrži dosta kalijuma koji razređuje sluz i tako pomaže da se raščiste disajni putevi.

 

Stručne referenca:
www.webmed.com, http://care.diabetesjournals.org/content/27/1/281.full, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28292654/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27213723/, https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1271/bbb.90231, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16611381/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2837006/, www.ijmrhs.com/medical-research/effect-of-apple-cider-vinegar-on-glycemic-control-hyperlipidemia-and-control-on-body-weight-in-type-2-diabetes-patients.pdf


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 612