6 prirodnih lekova za nadražljiva creva

nadrazljiva crevaSindrom nadražljivih creva (IBS) uključuje česte napade proliva, ili konstipaciju, zatim nadutost, gasove i razne pomešane simptome. Evo nekih prirodnih metoda koji mogu pomoći da se ovaj problem ublaži ili reši.

Za ovaj neugodni problem, koji uključuje čest proliv ili zatvor, postoje lekovi na recept, ali oni uglavnom nisu onako efikasni kako se tvrdi, a imaju i neželjene efekte. Srećom, postoje prirodni načini i sredstva koji mogu pomoći da se ovaj problem ublaži ili reši, dugoročno gledano.

 

Low-FODMAP ishrana

Za neke ljude, ova ishrana je dovoljna da poboljša ili ukloni njihove simptome. FODMAP je skraćenica za "fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole". Prema Univerzitetu Monaš, na kojem je sprovedeno istraživanje o tome, radi se "o kratkolančanim ugljenim hidratima koji se ne apsorbuju na pravi način u crevima i mogu da pokrenu simptome kod ljudi koji imaju nadražljiva creva".

Primeri namirnica koje su bogate fermentabilnim saharidima i poliolima su, pored ostalih: jabuke, suvo voće, špargla, pečurke, kravlje mleko sladoled, mahunarke, pšenica, med i pistaći. Dakle, to su namirnice koje osobe sa IBS-om treba da izbegavaju.

Primeri namirnica koje sadrže malo fermentabilnih saharida i poliola su, pored ostalih: šargarepe, krastavci, salata, pomorandže, jagode, tvrdi sirevi (čedar, gauda, parmezan), jaja, ovas i kikiriki. Dakle, to su namirnice koje osobe sa IBS-om mogu da konzumiraju umesto namirnica iz prve grupe.

Jedna analiza, objavljena 2021. u časopisu Neurogastroenterology, pregledala je 944 proučavanja osoba sa IBS-om i utvrdila da je od svih tretmana, držanje low-FODMAP ishrane najviše smanjilo njihove simptome. Slično je utvrdilo i istraživanje objavljeno iste godine u časopisu European Journal of Nutrition, po kojem je držanje low-FODMAP ishrane ublažilo intenzitet simptoma IBS-a za 34%.

(opširniji spisak korisnih i štetnih namirnica za IBS pogledajte na ovom linku: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/low-fodmap-diet/)

 

Psilijum

Ako sindrom nadražljivih creva traje i nakon što ste promenili način ishrane, razmislite u uzimanju ljuspica psilijuma, koje sadrže rastvorljiva vlakna. Američki koledž za gastroenterologiju (ACG) svesrdno preporučuje rastvorljiva vlakna za sindrom nadražljivih creva ukoliko je zatvor preovlađujući simptom.

Međutim, postoje dokazi da je psilijum koristan i za ublažavanje svih simptoma IBS-a. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Current Opinion in Gastroenterology, psilijum se preporučuje i u slučaju zatvora i u slučaju proliva kod nadražljivih creva. Ako se radi o zatvoru, psilijum pomaže da se pokrenu creva. Ako se radi o prolivu, psilijum pomaže da se formira stolica.

Psilijum sadrži i supstance koje se nazivaju iridoidi, a koje deluju smirujuće na sluzokožu creva.

Psilijum može da se uzima rastvoren u čaši vode, soka, ili u jutarnjoj kaši.

 

Akupunktura

Ova tradicionalna kineska metoda može da ublaži i simptome zatvora i simptome proliva kod sindroma nadražljivih creva. Akupunktura može da smiri autonomni nervni sistem, koji reguliše gastrointestinalni trakt (istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Neuroscience).

 

Majndfulnes protiv stresa

Smanjenje stresa pomoću vežbi disanja i tzv. majndfulnes meditacije može da smiri nerve u crevima koji su prenadraženi kod osoba sa IBS-om. Američki koledž za gastroenterologiju preporučuje razne tehnike majndfulnesa za ublažavanje simptoma nadražljivih creva.

Istraživanje objavljeno 2020 u časopisu Neurogastroenterology and Motility utvrdilo je da je nakon osam nedelja praktikovanja vežbi majndfulnes meditacije za smanjenje stresa više od 70% učesnika izvestilo da su im se simptomi smanjili. Aspekt majndfulnesa koji je bio najjače povezan sa poboljšanjem simptoma i kvalitetom života bio je "svesno delovanje", ili fokusiranje na sadašnji trenutak.

Gastroenterolog dr Brenda Pauel kaže da svojim pacijentima najčešće preporučuje vežbu disanja 5-5-5. Udišete kroz nos dok brojite do pet. Potom zadržite dah dok izbrojite do pet, potom izdahnete na usta dok izbrojite do pet. Ta tehnika, kako kaže dr Pauel, veoma je smirujuća za autonomni nervni sistem.

 

Joga

Fizička aktivnost je važan aspekt sistema um-telo. Jedan od najefikasnijih načina da se ublaže simptomi IBS-a je da se upari majndfulnes meditacija sa praksom određenih joga položaja (asana).

Jedno istraživanje, objavljeno 2019. u časopisu Digestive Diseases and Sciences, analiziralo je nekoliko proučavanja koja su pratila koristi od joga vežbi, i utvrdilo da je većina učesnika koji su praktikovali jogu doživela olakšanje simptoma nadražljivih creva.

 

Etarsko ulje nane protiv gasova i nadimanja

Po smernicama Američkog koledža za gastroenterologiju, etarsko ulje nane može pomoći u slučaju svih simptoma IBS-a, posebno gasova, nadimanja i bolova u stomaku (posebno se preporučuju kapsule sa odloženim rastvaranjem, podešene tako da se rastvore tek u tankom crevu.)

Analiza objavljena u časopisu BMC Complementary Medicine and Therapies 2019. godine pregledala je 12 studija koje su obuhvatile 835 pacijenata. Utvrđeno je da je kod onih koji su redovno uzimali kapsule sa etarskim uljem nane došlo do poboljšanja sindroma nadražljivih creva, a posebno bolova u stomaku.

 

Izvori i stručne reference: www.everydayhealth.com, https://journals.lww.com/ajg/Fulltext/2021/01000/ACG_Clinical_Guideline__Management_of_Irritable.11.aspx, https://gut.bmj.com/content/71/6/1117, https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-020-02473-0, https://journals.lww.com/co-gastroenterology/Abstract/2021/03000/Dietary_interventions_and_irritable_bowel_syndrome.14.aspx

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Psilijum (Psyllium) organski 50g

Ljuske semena biljke Plantago ovata, bogate vlaknima (prirodno visok sadržaj vlakana). Ljuspice psilijuma doprinose normalnoj funkciji creva i ubrzanju prolaska crevnog sadržaja. Psilijum može da se koristi i kao brašno za pripremu različitih vrsta hleba, peciva, kolača i ostalih testa pri čemu je posebno pogodan za proizvode bez glutena.
Psilijum u ljuspicama organski 100g

Ljuske semena biljke Plantago ovata, bogat vlaknima (prrodno visok sadržaj vlakana). Ljuspice psilijuma doprinose normalnoj funkciji creva i ubrzanju prolaska crevnog sadržaja. Psilijum može da se koristi i kao brašno za pripremu različitih vrsta hleba, peciva, kolača i ostalih testa pri čemu je posebno pogodan za proizvode bez glutena.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 113