6 razloga za toplu vodu

topla vodaAjurveda i kineska medicina odavno tvrde da je bolje piti toplu nego hladnu vodu, a sada na to ukazuje i nekoliko novijih naučnih istraživanja.

Prema jednom istraživanju, objavljenom u časopisu European Journal of Pharmaceutical and Medical Research, našem organizmu nije zgodno da pije hladnu vodu. Hladna voda, kažu istraživači, skuplja krvne sudove, što ometa varenje i proces hidriranja organizma. Dalje, umesto da se koncentriše na apsorpciju nutrijenata, organizam mora da troši energiju da reguliše unutrašnju temperaturu nakon konzumacije hladne vode. Pijenje hladne vode nakon jela takođe stvara višak sluzi koji može da omete normalno funkcionisanje imunog sistema i učini nas podložnijim infekcijama.

Sledi šest razloga da umesto hladne koristite toplu vodu. Pogotovo je to preporučljivo kao prva stvar ujutru, a dodatak malo limuna još će podstaći njeno povoljno delovanje.

 

Podstiče varenje i metabolizam

Ako nastojite da smršate, čaša tople vode našte srca ujutru može da pomogne da se taj proces ubrza. Topla voda povećava telesnu temperaturu što sa svoje strane podstiče metabolizam ili proces sagorevanja masti.

 

Čisti organe za varenje

Za razliku od hladne vode, koja može da očvrsne masti u organima za varenje, topla voda pomaže da se svari hrana i eliminišu otpadne materije i toksini.

 

Prija krvnim sudovima

Topla voda ne samo da podstiče cirkulaciju, već i pomaže da se rastvore naslage u krvnim sudovima, pogotovo ako u nju nacedite malo limuna.

 

Ublažava konstipaciju

Jedan od uzroka konstipacije je manjak vode u organizmu. Kad prvo popijete toplu vodu ujutru, ne samo da nadoknađujete taj manjak, nego i topla vode podstiče kretanje creva.

 

Rastvara sluz

Istraživanja su pokazala da u poređenju sa hladnom vodom tople tečnosti mogu da znatno smanje količinu sluzi u nosu, grlu i gastrointestinalnom traktu, što pomaže sprečavanju virusnih i bakterijskih infekcija.

 

Poboljšava raspoloženje

Prema jednom istraživanju objavljenom u časopisu Science, pijenje tople vode može da popravi vaše raspoloženje prema drugima. Psihološki gledano, toplota šolje i ugodan osećaj od ispijanja toplih tečnosti utiču na raspoloženje i način kako gledamo druge ljude.
 

Stručne reference: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/359266, www.ejpmr.com/admin/assets/article_issue/1435658742.pdf, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737341/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 345