7 biljaka protiv prehlada

prehladaOvde ćemo nabrojati sedam biljaka i začina koje bi bilo dobro isprobati, ako hoćemo da pojačamo svoju otpornost i ublažimo prehlade na sasvim prirodan i neškodljiv način.

Mnoge današnje lekovite i začinske biljke su vekovima korišćene u tradicionalnoj medicini. Jedno novije istraživanje, objavljano u jeku pandemije, ukazuje na neke od njih koje spadaju u najkorisnija, potpuno bezbedna prirodna sredstva, koja bi mogli da podstaknu naš imunitet i pomognu da imamo manje i kraće prehlade tokom zime.

 

Kurkuma

Kurkuma je orijentalni začin koji se sve više koristi i kod nas. Ima dugu istoriju upotrebe u ajurvedskoj medicini, za tretman upalnih stanja. Glavna aktivna materija kurkume, po imenu kurkumin, ima moćna antiupalna i antioksidansna svojstva. Istraživanja su pokazala da popravlja markere oksidativnog stresa. Redovna konzumacija namirnice koja ima tako izražena antiupalna i antioksidatvna svojstva može pomoći da se smanji upala tkiva povezana sa prehladom i gripom.

Kurkuma najbolje deluje u kombinaciji sa mastima i biberom, koji višestruko pojačavaju njena svojstva. Osim dodavanja u jelo, kao začin, odličan način da se izvuče maksimum iz lekovitih svojstava kurkume je da se konzumira u obliku tradicionalnog napitka poznatog po imenu zlatno mleko (opširnije pogledajte ovde).

 

Ehinacea

Ehinacea je biljka koja je korišćena u tradicionalnoj medicini američkih Indijanaca. Danas se koristi kao prehrambeni suplement koji se preporučuje protiv prehlade i gripa. Veruje se da sadrži aktivne sastojke koji stimulišu imuni sistem i pomažu da se skrati trajanje simptoma prehlade i gripa (bolno grlo, kašalj i groznica).

Istraživanja ehinacee dala su različite rezultate. Jedna metaanaliza koja je uključila 14 različitih istraživanja utvrdila je da je korišćenje ehinacee smanjilo šanse da se prehlada razvije za 58%, kao i da je skratilo trajanje bolesti za jedan do četiri dana. Jedno drugo istraživanje, na 700 ispitanika, nije pokazalo toliku efikasnost, ali je pokazalo da je ehinacea u proseku skratila trajanje simptoma prehlade za pola dana, a intenziteta simptoma za 10%, što svakako nije zanemarljivo.

Najefikasnije je da se ehinacea uzme na samom početku prehlade, po pojavi prvih simptoma, ili već kad se oni tek naslućuju, i da se uzima 3 puta dnevno (ako se radi o tinkturi, po uputstvu koje stoji na bočici). Čim se osetimo bolje, ne treba je uzimati dalje. U svakom slučaju, ne preporučuje se da se uzima duže od 10 dana. (Opširnije o delovanju ehinacee pogledajte ovde.)

 

Đumbir

Đumbir se vekovima koristio u tradicionalnoj medicini raznih kultura za lečenje prehlada, glavobolja, mučnine i povraćanja. Njegovo delovanje na mučninu naučno je proučeno i dokazano. Što se prehlada tiče, savremena istraživanja su ukazala da sveži đumbir sprečava formiranje naslaga koje nastaju usled dleovanja uobičajenog respiratornog virusa kod ljudi, sinktijalnog virusa, koji izaziva blage simptome prehlade. Dva aktivna sastojka đumbira, džindžerol i šogaol, pokazuju antioksidansna, antiupalna i analgetička svojstva (smanjuju bol). Takvo delovanje pomaže da se pojača odbrambeni mehanizam organizma i smanji intenzitet i trajanje simptoma eventualne prehlade ili gripa kad se pojave.

Đumbir se može koristiti u svežem ili sušenom stanju (kao prah), a prema tradicionalnoj medicini, delovanje ova dva oblika je drugačije. Protiv prehlada se uglavnom koristi čaj od đumbira. (Opširnije o lekovitim svojstvima đumbira pogledajte ovde.)

 

Cimet

Cimet ima jako antioksidansno delovanje, jače od đumbira, mente i sladića, kako pokazuju istraživanja. On takođe ima antigljivična, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, koja potiču pre svega od jedinjenja E-cinamaldehida, glavne aktivne komponente cimeta. Istraživanja su pokazala da ovo jedinjenje deluje proziv bakterija listerije i salmonele, koje spadaju u česte uzročnike trovanja hranom. Po tradicionalnoj medicini, cimet zagreva organizam, što je važno i u početnoj fazi i tokom trajanja prehlade. (Opširnije o lekovitom dejstvu cimeta pogledajte ovde.)

 

Nana (menta)

Nana sadrži mentol, jedinjenje sa anestetičkim (otupljujućim) i analgetičkim efektom (protiv bola). Čest je sastojaka preparata protiv prehlade koji se dobijaju bez recepta. Verovatno je da mentol pomaže da se u određenoj meri opuste i otvore disajni putevi, mada istraživanja daju različite rezultate. Inhalacija nane u određenoj meri može da ublaži upalu disajnih puteva i pomogne da se oni otvore.

 

Astragalus

Astragalus je biljka koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Danas je poznata kao adaptogen, tj. biljka koja jača i reguliše imuni sistem, pa je dobra kao preventivna podrška opštem imunitetu.

Neka istraživanja ukazuju da astragalus može da pomogne u borbi protiv virusnih infekcija, i to i nekih veoma ozbiljnih (kao što je hepatitis B). Jedno istraživanje ukazuje da astragalus može da podstakne bela krvna zrnca da bolje reaguju na infekcije.

Na tržištu je astragalus dostupan kao suplement, najčešće u obliku praha, ali i tinktura, kapsula i tableta. (Opširnije o povoljnom delovanju astragalusa pogledajte ovde.)

 

Ljuta papričica

Paprika vam verovatno ne izgleda kao nešto što bi se moglo povezati sa imunitetom i prehladama, međutim, može, makar indirektno. Pre svega, paprika je veoma bogata prirodnim vitaminom C. Drugo, kapsaicin, supstanca koja paprici daje ljutinu, može da ublaži bol i upalu. Zato neki praktikanti prirodne medicine čak preporučuju da se u slučaju upale grlo ispira (grgoće) blagim rastvorom praha ljute papričice u vodi. Ipak, budite oprezni sa tim savetom, a opširnije o prirodnim načinima da ublažite upalu grla pogledajte ovde.

 

Izvori i stručne reference: www.everydayhealth.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7815254/, www.researchgate.net/publication/26663098_Anti-inflammatory_properties_of_curcumin_a_major_constituent_of_Curcuma_longa_A_preclinical_and_clinical_research, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464615000092, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/, www.hindawi.com/journals/omcl/si/285493/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144558/#:~:text=Curcumin%20is%20fat%20soluble%2C%20and,a%20fatty%20meal%20enhances%20absorption., www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473309907701603/fulltext, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919303504?via%3Dihub, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874112007404?via%3Dihub, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15053523/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25629927/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8307235/, www.mdpi.com/2304-8158/11/15/2234/htm, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18435479/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18435479/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6268577/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162863/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273101/

 

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Đumbir prah organski 100g

Koren đumbira se koristi u kuhinjama širom sveta kao cenjen začin osvežavajućeg i prijatno ljutkastog ukusa, a poznata je i njegova primena u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Opredeljivanjem za organske proizvode obezbeđujete sebi zdraviju i kvalitetniju ishranu.
Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.
Astragalus u prahu

Astragalus (Astragalus membranaceus) je izuzetno cenjena lekovita biljka, čiji je koren vekovima korišćen u tradicionalnoj kineskoj medicini, najviše kao podrška imunološkom sistemu i jačanju organizma. U medicinske svrhe se koristi četiri do sedam godina star suvi koren.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 110