7 biljaka protiv visokog pritiska

lukoviUprkos svim posledicama koje su povezane sa visokim krvnim pritiskom, on je ipak stanje koje se može sprečiti i lako kontrolisati. Uravnotežena ishrana, lekoviti začini i biljke i aktivan i zdrav životni stil mogu da smanje rizik od ovog stanja, kao i da snize pritisak koji je već povišen.

Većini slučajeva visokog krvnog pritiska ne može se otkriti uzrok. Kombinacija faktora kao što su stres, alkohol, pušenje, gojaznost i manjak fizičke aktivnosti izgleda utiču na taj problem, a tome se pridružuju i porodična anamneza i starosno doba. Iako je to stanje koje, ukoliko se ne sanira, može da dovede do nečeg goreg, visok krvni pritisak nije bolest. Najbolja odluka koju možemo da donesemo odmah je da preduzmemo sve preventivne mere protiv srčanih oboljenja, šloga i bolesti bubrega tako što ćemo se pobrinuti da prirodno regulišemo svoj pritisak.
U jednom proučavanju nedavno objavljenom u časopisu Journal of Medicine, utvrđeno je da neki obični začini mogu da nas zaštite od srčanih oboljenja i pogoršanja koje donosi starenje. U navedenoj studiji, istraživači su otkrili vezu između fenola koji ulaze u sastav određenih začina i biljaka i njihove sposobnosti da spreče glikacija (nekontrolisano vezivanje molekula proteina ili masti sa molekulima šećera) i formiranje AGE jedinjenja, posledica ovog procesa, koja su odgovorna za prerano starenje i srčana oboljenja.
Začini i bilje su sjajan način da svoju ishranu učinite lekovitom. Evo nekoliko začina za koje možda niste znali da štite srca i krvne sudove.
1. Beli luk - Beli luk sadrži alicin, supstancu koja ima antibakterijsko, antioksidantno, antihipertenzivno dejstvo, a smanjuje i masnoće. U probnom istraživanju u Kliničkom istraživačkom centru u Nju Orleansu, na temu da li beli luk može da snizi pritisak, devetorici pacijenata sa teškom hipertenzijom bio je dat preparat belog luka sa 1,3 % alicina. Samo pet do 14 sati nakon uzimanja te doze, krvni pritisak u mirovanju je opao, uz znatno smanjenje dijastolnog krvnog pritiska. Šta više, u jednom proučavanju objavljenom 2009 pokazano je da svež beli luk ima moćnije zaštitno dejstvo na srce nego prerađeni.
2. Cimet - Cimet ne samo da pomaže sprečavanju srčanih oboljenja, on može da predupredi i dijabetes. Centar za primenjenu nauku u zdravstvu u Ohaju sproveo je ispitivanje na 22 ispitanika; polovini je davano 250 mg cimeta rastvorljivog u vodi dnevno, a drugoj polovini je davan placebo. Utvrđeno je da oni koji su pili cimet imaju 13 do 23 % viši nivo antioksidanata povezanih sa snižavanjem šećera u krvi.
3. Crni luk - Crni luk sadrži kvercetin, flavonoid antioksidant za koji je utvrđeno da je preventiva protiv srčanih oboljenja i šloga. U istraživačkom proučavanju objavljenom u časopisu Journal of Nutrition, ispitanici koji su uzimali crni luk imali su smanjenje 7mmHg sistolnog i 5mmHg dijastolnog pritiska u odnosu na one koji su uzimali placebo.
4. Masline - Ova biljka je značajan sastojak mediteranske ishrane, za koju se priznaje da spada u najzdravije na svetu. Utvrđeno je da ulje od maslina snižava krvni pritisak. U proučavanju o važnosti maslinovog ulja, dr L. Aldo Ferara, docent na napuljskom univerzitetu Fridrih II, utvrdio je da je dnevno konzumiranje 40 g maslinovog ulja pomoglo da se hipertenzivnim pacijentima smanji doza lekova protiv pritiska za 50%. Smatra se da je to zasluga polifenola iz ekstra devičanskog maslinovog ulja
5. Origano - Ova biljka sadrži sastojak po imenu karvakrol za koji je dokazano da efikasno deluje protiv visokog pritiska. U eksperimentu na životinjama koji su sproveli istraživači Univerziteta Eskisehir Osmangazi iz Turske, utvrđeno je da karvakrol snižava puls i uravnotežuje arterijski pritisak, kao i sistolni i dijastolni pritisak.
6. Glog - Ova biljka se u tradicionalnoj medicini koristi za lečenje visokog pritiska. U jednom proučavanju sprovedenom na Reding univerzitetu u Engleskoj, grupa od 72 pacijenta sa dijabetesom tip 2 bila je lečena ekstraktom gloga 1200 mg dnevno, dok je druga grupa dobijala lekove protiv visokog pritiska. Rezultati su otkrili da pacijenti koji su uzimali glog nakon 16 nedelja pokazali sniženje srednje vrednosti dijastolnog pritiska.
7. Kardamom - U istraživanju objavljenom u časopisu Indian Journal of Biochemistry and Biophysics, 20 pacijenata sa nedavno dijagnostikovanom primarnom hipertenzijom bilo je lečeno sa 3 grama praha kardamoma dnevno. Nakon 3 meseca, svi ispitanici su se osećali dobro bez ikakvih neželjenih efekata. Šta više, proučavanje je jasno pokazalo i da je njihov krvni pritisak efikasno snižen. Terapija je takođe poboljšala antioksidantni status i razgradila krvne ugruške a da nije značajno izmenila lipide u krvi i nivoe fibrinogena.

Koristiti se prirodnim antioksidantnim i antiinflamatornim osobinama začina i biljaka je sjajan način da poboljšamo zdravlje svoga tela. Sve navedene biljke imaju veoma malo kalorija, poboljšavaju hranljivu i lekovitu vrednost obroka i mogu vam poslužiti kao prirodni preparati za snižavanje pritiska. Dodajte ih u supe, salate i biljna jela. To je zdravija i jeftinija alternativa nego da budete primorani da gomilate bočice lekova na recept i sintetičkih suplemenata.

Izvori:
www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hbp/
http://orlandobchealth.com/the-blood-pressure-hoax/
www.allicinfacts.com/allicin01.htm
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8361870
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19722587
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20361714

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 525