8 namirnica protiv holesterola

ovas dorucakUravnotežena ishrana i pravilan izbor namirnica mogu nam pomoći da holesterol držimo u poželjnim granicama. Evo za koje namirnice naučna istraživanja potvrđuju da u tome mogu pomoći.

Ukoliko uzimate lekove za sniženje holesterola, ne bi trebalo da na svoju ruku prestanete da ih uzimate bez konsultacija sa lekarom. Ali, svakako možete dodatno probati da snizite holesterol ishranom i videti kakvi će biti rezultati. Evo koje namirnice vam u tome mogu pomoći.

 

Ovas

Integralni ovas je jeftina i hranljiva namirnica. Sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva biljna vlakna, ali rastvorljiva vlakna iz ovsa sadrže beta glukan, supstancu koja posebno pomaže snižavanju LDL ("lošeg") holesterola tako što blokira njegovu apsorpciju. Ovas takođe doprinosi i sniženju krvnog pritiska. Dakle, razmislite o ovsenoj kaši za doručak - ali prirodnoj, bez aditiva, šećera, soli i sl.

 

Bademi

Bademi su bogati oleinskom kiselinom koja blokira apsorpciju LDL holesterola, ali i amino-kiselinom argininom. Arginin je bitan za proizvodnju azot-oksida koji pomaže da se opuste arterije (i snizi pritisak) i sprečava da se krvne pločice zalepe za zidove arterija. Bademi su bogati i vlaknima i fitosterolima, koji dodatno blokiraju apsorpciju holesterola iz hrane.

 

Jabuke i pomorandže

Obe ove voćke sadrže pektin, rastvorljivo vlakno koje formira gelastu masu koja vezuje holesterol. Na taj način on ne može da se apsorbuje i vrati u jetru, nego se izbacuje iz organizma, što snižava LDL ("loš") holesterol. Obe ove voćke takođe sadrže polifenolne antioksidanse koji mogu da uvećaju HDL holesterol, "dobar" holesterol koji u stvari pomaže da se spreči ateroskleroza i da se masne materije ne lepe za zidove krvnih sudova. Ove voćke su znatno korisnije kad se pojedu cele cele (jabuka sa korom, a pomorandža, naravno, oljuštena) nego ako se od njih pravi sok.
 

Beli luk

Nedavni pregled više istraživanja pokazao je da beli luk klinički značajno snižava ukupni holesterol u krvi, uz blago povećanje HDL ("dobrog") holesterola. Beli luk ima značajnu sposobnost da inhibira sintezu holesterola i spreči oksidaciju LDL holesterola. Istraživanja su takođe pokazala da beli luk doprinosi sniženju krvnog pritiska i sprečavanju slepljivanja krvnih pločica. Osim mirisa koji je nekima neprijatan, drugih loših efekata nema. Najbolje je koristiti ga svežeg.

 

Psilijum

Poznat je prevashodno poznat kao laksativ, ali se takođe smatra da može da doprinese smanjenju rizika od srčanih oboljenja, snižavanjem holesterola i visokog krvnog pritiska. Osobe sa blago do umereno povišenim holesterolom imaće najviše koristi ako konzumiraju psilijum uz obrok.

 

Laneno seme

Lan je bogat omega 3 masnim kiselinama, rastvorljivim biljnim vlaknima i lignanima.  Istraživanja su pokazala da laneno seme smanjuje ukupni holesterol  i "loš" holesterol, ili LDL, dok na HDL holesterol ne utiče. Da bi se korisne materije lana iskoristile, neophodno je da se lan samelje (jer je opna celog semena lana gotovo nesvarljiva).

 

Zeleni čaj

Više epidemioloških, kliničkih i eksperimentalnih istraživanja pokazala su pozitivnu korelaciju između konzumacije zelenog čaja i dobrog kardiovaskularnog zdravlja. Katehini, glavni polifenoli zelenog čaja, pozitivno utiču na nivo lipida u krvi i snižavaju nivo holesterola u krvi. Šolja zelenog čaja dnevno povoljno deluje i na opšte zdravlje.  Tzv. mača čaj, specijalna vrsta zelenog čaja u prahu, sadrži više katehina od zelenog čaja u listovima.

 

Sočivo, pasulj, naut

Mahunarke su veoma bogate biljnim vlaknima koja pomažu da se smanji LDL holesterol. One fermentišu u debelom crevu i ometaju proizvodnju i apsorpciju holesterola. Takođe, sadrže niz fitohemikalija koje sprečavaju gomilanje naslaga koje vode do ateroskleroze na krvnim sudovima. Predstavljaju veoma zdravu zamenu za proteine životinjskog porekla.

 

Stručne reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/supplement-guide-flaxseed-oil#1
http://www.health.harvard.edu/heart-health/green-tea-may-lower-heart-disease-risk

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Psilijum u ljuspicama organski

Ljuske semena biljke Plantago ovata, bogat vlaknima (prrodno visok sadržaj vlakana). Ljuspice psilijuma doprinose održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi kao i normalnoj funkciji creva i ubrzanju prolaska crevnog sadržaja. Psilijum može da se koristi i kao brašno za pripremu različitih vrsta hleba, peciva, kolača i ostalih testa pri čemu je posebno pogodan za proizvode bez glutena.
Mača čaj organski

Mača je iz Kine stigla u Japan u 12. veku, gde je do danas ostala deo tradicije čajne ceremonije. Dobija se finim mlevenjem listova zelenog čaja koji se pažljivo odabira i tretira kako bi se očuvao jedinstveni ukus i nutritivni sastav čaja. Mača sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, otprilike kao i kafa, a zahvaljujuci supstanci l-teanin ona podiže energiju i opušta bez naglih skokova i padova. Mača ima znatno više antioksidanasa nego klasično pripremljen zeleni čaj, a listovi, s obzirom da su samleveni, praktično se celi piju.
Lan mleveni organski specijalno pakovan

Samleveno zrno lana se lakše vari i mnogo bolje iskorišćava u organizmu. Naše laneno seme pakovano je u zaštitnoj atmosferi koja ga čuva od oksidacije čak i nakon otvaranja. Laneno seme smatra se najboljim izvorom omega 3 masnih kiselina. Bogato je i lignanima koji imaju svojstva antioksidanasa. Zahvaljujući obilju rastvorljivih celuloznih vlakana lan sa vodom stvara sluz koja se koristi kao prirodni laksativ.
Ovsene pahuljice organske

Ovsene pahuljice za doručak su jedna od najčešćih nutricionističkih preporuka. Zob ili ovas je poznata i kvalitetna žitarica bogata vitaminima i mineralima, naročito gvožem. Rastvorljiva biljna vlakna, kojih ima u ovsenim pahuljicama, utiču na sniženje holesterola i šećera u krvi. Koriste se za pripremu hranljivog i okrepljujućeg doručka i daju dugotrajan osećaj sitosti.
Sočivo zeleno organsko

Sočivo je, u svetu, jedna od najrasprostranjenijih mahunastih biljaka. Ova namirnica ima visok sadržaj belančevina, dijetetskih vlakana, minerala i vitamina. Brže se priprema i lakše vari od drugih mahunarki. Lepo se kombinuje sa povrćem, ali i sa pirinčem i ječmom. Osobama sa osetljivim organima za varenje preporučuje se pasirano sočivo kuvano sa začinima (nana, majoran, lovor, kari, kim).
Naut sirov organski

Naut je visokokvalitetna mahunarka i prirodni je izvor proteina, minerala, vitamina i dijetetskih vlakana. Koristi se za pripremanje supa, variva, salata, umaka i namaza. Oprani naut potopiti u vodu preko noći, ocediti, preliti vodom i kuvati 1-1,5 sat dok ne omekša. Pečeni naut (leblebija) je zdrava i ukusna grickalica.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 330