Čajevi koji snižavaju pritisak

cajevi pritisakNeki čajevi, kao što su hibiskus ili zeleni čaj, mogu da snize krvni pritisak tako što pomažu opuštanje mišića krvnih sudova i povoljno deluju na srce.

Ima nekoliko vrsta čajeva koji mogu da doprinesu regulaciji krvnog pritiska. Za razliku od farmaceutskih lekova, čajevi su blaga i prirodna sredstva, pa je uglavnom potrebno da se konzumiraju tokom dužeg vremenskog perioda da bi pokazali svoj efekat.

 

Čaj od hibiskusa

Hibiskus sadrži antocijanine i polifenole koji mogu da pomognu da se opuste krvni sudovi, što dovodi do smanjenja i sistolnog i dijastolnog pritiska. Istraživanje iz 2019. ukazalo je da je redovna konzumacija čaja od hibiskusa povezana sa skromnim, ali primetnim efektom sniženja krvnog pritiska.

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži bioaktivne supstance katehine, posebno epigalokatehin-galat (EGCG), koji se povezuje sa raznim dobrobitima, uključujući i sniženje krvnog pritiska. Istraživanje obavljeno u Kini na preko 76.000 učesnika ukazuje da je konzumacija zelenog čaja u celini (bez obzira koja količina se konzumira ili koliko dugo) povezana sa smanjenjem sistolnog krvnog pritiska. Mača čaj (varijanta zelenog čaja) sadrži veću količinu EGCG od običnog zelenog čaja, ali sadrži i više kofeina.

 

Čaj od listova masline

Ovaj čaj sadrži jedinjenja kao što su oleuropein i hidroksitirozol, za koje se smatra da opuštaju krvne sudove i time snižavaju i pririsak. Istraživanje na ispitanicima koji su konzumirali čaj od listova masline tokom 6 meseci (5g sušenog lista u 250ml vode dvaput dnevno) pokazalo je da je već nakon 4 nedelje došlo do značajnog sniženja njihovog sistolnog i dijastolnog pritiska.

 

Čaj od gloginja

Ovaj čaj se po tradiciji koristi za podršku zdravlju srca. Ima blago sladak i opor ukus. Pomaže da se prošire krvni sudovi, poboljšavajući cirkulaciju i time doprinoseći da se snizi krvni pritisak. Istraživanja ukazuju da je čaj od gloginja, kad se konzumira bar 12 nedelja, značajno snizio krvni pritisak kod osoba sa blagom hipertenzijom.

 

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice sadrži razne korisne sastojke, uključujući flavonoide, terpenoide i kumarine. U tradicionalnoj medicini koristi se za ublažavanje stomačnih grčeva, upala, kao antiseptik, za eliminisanje gasova i za umirenje i opuštanje. Zahvaljujući svojim smirujuim svojstvima, on indirektno može da doprinese sniženju krvnog pritiska.

 

Da biste izbegli moguće negativne efekte usled dugog konzumiranja iste vrste čaja, preporučljivo je da pratite uputstva za konzumiranje čajeva koje daju ozbiljne referentne institucije, kao što je to npr. Institut Josif Pančić za proučavanje lekovitog bilja.

 

Stručne reference: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212958817301106, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6621350/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567086/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9611340/, www.researchgate.net/publication/316166945_Olive_leaves_herbal_tea_effect_in_type_2_diabetic_patients_with_prehypertension, https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-023-15315-5#


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 162