Domaća sredstva i lekovi za alergije

alergijeKada se radi o jakim alergijskim reakcijama, koje uključuju teškoće sa disanjem, bolove i stezanje u grudima, vrtoglavicu, promene krvnog pritiska, osip po celom telu, povraćanje - obavezno se morate obratiti lekaru. Ali, kada su u pitanju blaže reakcije, poput curenja iz nosa, kijanja, svraba, mestimičnog osipa, blagog otoka, suzenja očiju - osim lekova koje nabavljate u apoteci možete probati i neka domaća prirodna sredstva.

Imunski sistem nekih ljudi pojačano reaguje na neke stvari koje drugim ljudima ne smetaju, pa to dovodi do alergijskih reakcija. Najčešći izazivači alergijskih reakcija u našem okruženju su: polen biljaka, grinje, dlaka i perut životinja, spore plesni, ujedi insekata, određene namirnice i lekovi.

Prva i osnovna stvar kod alergija je da izbegavate supstancu na koju ste alergični (ukoliko ste testovima utvrdili o kojoj supstanci/supstancama se radi).

Međutim, neke alergene je teško izbeći (na primer, polen biljaka), pa ukoliko imate blaže alerijske reakcije, možete probati da ih ublažite nekim od sledećih sredstava:

 

Erkondišni i eliminatori vlage

Ukoliko se radi o alergijama na plesni, erkondišni i eliminatori vlage mogu da ograniče rast plesni koje spadaju u izazivače alergija.

 

HEPA filteri

Filteri za pročišćavanja vazduha u zatvorenim prostorima hvataju neke od iritanata kao što su polen, prašina i životinjska perut, tako da mogu da pomognu da se smanji količina alergena u vašem domu.

 

Ispiranje nosa slanom vodom

Pregled više istraživanja obavljenih na tu temu pokazalo je da ispiranje nosa slanom vodom blagotvorno deluje kod dece i odraslih koji pate od alergijskog rinitisa.

 

Repuh

Jedno istraživanje je pokazalo da je biljka repuh (veliki podbel, Petasites officinalis) isto toliko efikasna u ublažavanju očnih alergija (svrab, peckanje, suzenje) kao i oralni antihistaminici.

 

Bromelain

Bromelain je enzim koji nalazimo npr. u ananasu i papaji. U prirodnoj medicini se smatra da bromelain može da olakša disanje i smanji otok.

 

Spirulina

Jedno proučavanje iz 2015. je ukazalo da plavo-zelena alga spirulina ispoljava zaštitne efekte protiv alergijskog rinitisa.

 

Kopriva

Po tvrdnjama prirodne medicine, čaj ili tinktura od koprive (list i koren) predstavljaju prirodni antihistaminik koji može da pomogne u tretmanu alergija.

 

Kvercetin

Zagovornici prirodne medicine smatraju da kvercetin prirodno stabilizuje oslobađanje histamina i pomaže da se kontrolišu simiptomi alergije. Najbolji prirodni izvor kvercetina je crni luk, zatim jabuka (ima ga najviše u kori), potom zeleni čaj i citrusno voće.

 

Etarsko ulje nane

Proučavanje iz 1998. je pokazalo da etarsko ulje nane (mente) ispoljava dovoljne antiinflamatorne efekte u smanenju simptoma alergijskog rinitisa i bronhijalne astme da bi se i klinički ispitalo. Etarsko ulje može da se rasprši po vazduhu pomoću difuzera, ali ako se primenjuje topički, mora da se razredi u nosećem ulju (prema uputstvu proizvođača).

 

Etarsko ulje tamjana

Istraživanje iz 2016. je pokazalo da etarsko ulje tamjana može da pomogne protiv hroničnog alergijskog rinitisa. Može da se koristi tako što se inhalira nakon što se rasprši u vazduh difuzerom, ili se rastvori u nosećem ulju i namaže iza ušiju.

 

Vitamin C

Uzimanje većih doza vitamina C bi moglo da pomogne da se smanji nivo histamina.

 

Probiotici

Jedan skorašnji pregled 23 proučavanja na tu temu ukazuje da bi probiotici mogli da pomognu da se ublaže simptomi alergijskog rinitisa.

 

Med

Ne postoje naučni dokazi koji bi potvrdili da med deluje protiv alergija. Međutim, neki terapeuti prirodnim metodama smatraju da konzumacija meda iz lokalne proizvodnje tokom vremena može da smanji osetljivost na polen - pošto pčele upravo koriste polen iz okoline za proizvodnju meda.

 

Stručne reference: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23168142, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14501441, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25899251, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15857205?dopt=Abstract, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9889172


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 239