Domaći prirodni lekovi za stomačne probleme

nanacajSvako od nas povremeno ima probleme sa varenjem, često nakon jela ili pića. Te tegobe obično nisu zabrinjavajuće i moguće je da se simptomi stomačnih poremećaja ublaže korišćenjem domaćih lekova.

U najčešće simptome poremećenog stomaka i varenja spadaju: gorušica (vraćanje kiseline), mučnina, nadimanje, gasovi, podrigivanje, štucanje, a ponekad i kašalj.

Evo koja su popularna prirodna sredstva za poremećen stomak i varenje.

Obična voda

Zašto voda? Zato što manjak vode u organizmu, ili dehidracija, povećava šanse da se varenje poremeti. Da bi efikasno svario hranu i apsorbovao nutrijente iz nje, organizmu je potrebno da ima dovoljno vode. Manjak vode smanjuje efikasnost varenja, što povećava verovatnoću stomačnih problema.
Prema važećim preporukama (za prosečnu telesnu težinu i visinu), muškarcima je potrebno oko 3,7 l vode dnevno, a ženama 2,7 litara. Oko 20% obično dobijamo iz hrane, a ostalo bi trebalo da unesemo u obliku tečnosti. Otprilike 8 čaša vode dnevno je neki preporučeni prosek. U slučaju povraćanja i proliva, voda se gubi još brže, pa je tim pre treba nadoknaditi (u tom slučaju, prokuvanom vodom ili čajem).

 

Šetnja posle ručka

Prošetati 10-tak minuta posle jela umnogome može da pomogne da se hrana bolje svari i da se izbegnu stomačni problemi. Trebalo bi izbegavati da se leži (drema) posle ručka, jer to može da dovede do vraćanja kiseline u jednjak i gorušice. Opširnije o dobrobitima šetnje posle jela pogledajte ovde.

 

Đumbir

Ovo je jedno od najefikasnijih prirodnih sredstava za poremećen stomak i varenje. On sadrži supstance iz klase džindžerola i šogaola koje mogu da ubrzaju crevnu peristaltiku. To će pomoći da se hrana brže svari. Isto tako, istražvanja su pokazala da đumbir ublažava mučninu čak efikasnije od farmaceutskih lekova. Đumbir možete koristiti svež, ili u prahu (razmuti se u toploj vodi) ili u obliku već gotovog čaja od đumbira.

 

Nana

Nana može da pomogne kod blažih poremećaja varenja, uključujući bol, grčeve, povraćanje i proliv. Nana se najčešće se koristi u obliku čaja, ali je dostupna i u obliku etarskog ulja nane, koje takođe deluje smirujuće na stomak.

 

Limunada sa sodom bikarbonom

Neka istraživanja ukazuju da limunada sa malo sode bikarbone može da pomogne da se ublaže brojni digestivni poremećaji. Limun pomaže varenju hrane, dok istovremeno neutrališe žučnu kiselinu i smanjuje kiselost želuca. Kada se soda bikarbona doda u limunadu, stvara se ugljična kiselina, koja podstiče rad jetre, podstiče pokretljivost creva i može da smanji količinu gasova.
Kako se pravi: u čašu od 2 dl vode nasuti kašiku soka od limuna i pola kašičice sode bikarbone i promešati

 

Cimet

Supstance koje cimet sadrži (a to su eugenol, cinamaldehid, linalool i kamfor) mogu da smanje nadimanje, gasove i grčeve. Takođe, pomažu neutralisanju viška kiseline i ublažavanju gorušice.

 

Karanfilić

Karanfilić takođe sadrži supstance koje podstiču lučenje želudačnih sokova i pomažu smanjenju gasova. Takođe, mogu da ubrzaju crevnu peristaltiku i da ublaže mučninu. Jedan način korišćenja: kašičica mlevenog karanfilića pomeša se sa kašikom meda i uzima jednom dnevno, pre spavanja.

 

Kim

Kim je poznat kao karminativ, odnosno, sredstvo koje pomaže eliminaciji gasova. Osim toga, on deluje antimikrobno, smanjuje upale u organima za varenje i smanjuje preteranu količinu želudačne kiseline. Može se koristiti tako što se npr. 1-2 kašičice mlevenog kima dodaju u supu, ili u tečni obrok.

 

Smokve

Smokve podstiču crevnu peristaltiku i deluju kao blagi laksativ, ali sadrže i supstance koje mogu da poboljšaju poremećeno varenje. Jedna ili dve sveže smokve dnevno, ili suve, kada nema svežih, mogu pomoći varenju. Međutim, u slučaju proliva, smokve treba izbegavati.

 

Sok od aloje

Jedno istraživanje je utvrdilo da su osobe koje su svakodnevno pile 10 ml soka od aloje iskusile ublažavanje gorušice, podrigivanja, gasova, mučnine, povraćanja, kiseline i vraćanja hrane. Sok od aloje smanjuje kiselinu u želucu, podstiče crevnu peristaltiku, poboljšava varenje proteina, podstiče eliminaciju toksina, smanjuje upalu i pozitivno deluje na crevnu floru.

 

Hajdučka trava

Sadrži flavonoide, polifenole, laktole, tanine i rezine koji mogu da smanje proizvodnju kiseline u želucu delujući direktno na glavni digestivni nerv, nervus vagus. Na taj način smanjuju verovatnoću gorušice. Čaj od hajdučke trave može se naći u svim apotekama.

 

Bosiljak

Bosiljak može da poboljša apetit i varenje. Ova biljka sadrži supstance koje mogu da ublaže grčeve, smanje gasove i u celini pomognu varenju. Bosiljak sadrži eugenol, koji može da pomogne da se smanji kiselina u želucu, kao i linolnu kiselinu, koja ima antiupalna svojstva. Koristi se u obliku čaja.

 

Sladić

Sladić sadrži supstance koje mogu pomoći da se ublaži gastritis, tj. upala sluzokože želuca, kao i druge vrste upala koje su povezane sa čirom organa za varenje. Koristi se u obliku čaja.

Napomena: osobe koje pate od hipertenzije treba da budu oprezne sa sladićem, pošto on doprinosi povišenju pritiska.

 

Pirinač

Čist pirinač (beli, glazireni) je korisna hrana za sve vrste stomačnih problema. Pošto sadrži magnezijum i kalijum, pomaže da se ublaže bolovi i grčevi. Takođe, on upija tečnosti koje možda sadrže toksine. Posebno je preporučljiv u slučaju proliva.

 

Kokosova voda

Sadrži velike količine kalijuma i magnezijuma. Ti nutrijenti pomažu da se ublaži bol, spazme mišića i grčevi. Kokosova voda je takođe odlična za rehidraciju, koja je potrebna u slučajevima povraćanja i proliva, i to je bolja opcija od većine veštačkih elektrolitskih napitaka.

 

Banane

Sadrže vitamin B6, kalijum i folat, a takođe u sluz koja oblaže i štiti sluzokožu želuca. Kad je stomak poremećen, to je dobra namirnica i može da doprinese ublažavanju bolova i grčeva.

 

BRAT dijeta

Ova ishrana se preporučuje u slučaju proliva. Sastoji se od banana, pirinča, tosta i pečenih jabuka (Banana, Rice, Apple, Toast). Sve te namirnice su skrobne i mogu da pomognu da stolica očvrsne, a time i da ublaže dijareju.

 

VAŽNA NAPOMENA: Ovde govorimo o lekovima za veoma česte, uglavnom lagane stomačne probleme, koji obično brzo prođu. U slučaju ozbiljnijih i dugotrajnijih problema, svakako da se treba obratiti lekaru.

 

Stručne reference
https://familydoctor.org/brat-diet-recovering-from-an-upset-stomach/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4171855/, www.ijplsjournal.com/issues%20PDF%20files/2015/March-2015/1.pdf, www.journaltcm.com/modules/Journal/contents/stories/156/4.pdf

Proizvodi u vezi sa člankom

Đumbir prah organski 100g

Koren đumbira se koristi u kuhinjama širom sveta kao cenjen začin osvežavajućeg i prijatno ljutkastog ukusa, a poznata je i njegova primena u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Opredeljivanjem za organske proizvode obezbeđujete sebi zdraviju i kvalitetniju ishranu.
Đumbir instant čaj u granulama

Đumbir (Zingiber officinale) je sušeni koren istoimene biljke koji ima aromatični, ljutkast ukus. Upotrebljava se u svežem stanju ili sušen i mleven kao dodatak najrazličitijim jelima. U narodnoj medicini koristi se za pripremu obloga i čajeva.
Organski cejlonski cimet u prahu

Cejlonski cimet (Cinnamomum verum), koga nazivaju “pravim cimetom” vodi poreklo sa Šri Lanke. Ova začinska i lekovita biljka sadrži kumarin, aktivnu materiju koja u manjim količinama povoljno utiče na zdravlje. Cejlonski cimet se može koristiti mnogo izdašnije od običnog (kasija) cimeta jer sadrži 250 puta manju količinu kumarina. Ima nežnu, slatkastu aromu pa je idealan dodatak brojnim dezertima. Bogat je eteričnim uljima, vlaknima i mineralima.
Yogi čaj đumbir-limun

Ajurveda nas uči da treba uravnotežiti šest raznih ukusa kako bismo uravnotežili svoj organizam. Ljutkasti ukus đumbira greje nam telo i dušu, a limun nas "podiže" osećajem lakoće.
Yogi čaj đumbir-pomorandža

Ova neobična mešavina će vas sigurno oraspoložiti, kad otkrijete neodoljive ukuse i arome đumbira koji greje, slatke pomorandže i i egzotičnog cvetnog mirisnog ukusa vanile.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 277