Đumbir i med za prolećno jačanje

djumbir medJednostavni ajurvedski preparat od đumbira i meda, koji lako možete pripremiti sami, preporučuje se za poboljšanje varenja, brže čišćenje i detoksikaciju organizma, kao i pročišćenje i eliminaciju sluzi iz disajnih puteva.

Ovaj lekoviti napitak možete pripremiti svakodnevno svež, tako što iscedite sok od svežeg đumbira i pomešate ga sa medom.

Med i đumbir spadaju u najbolje lekovite kombinacija za lečenje respiratornih bolesti - pomažu u iskašljavanju, rastvaraju bronhijalnu sluz i pročišćavaju disajne puteve. Donose brzo olakšanje osobama koje pate od kašlja, upale grla, prehlade i curenja iz nosa. Ako ste tokom zime imali dosta problema sa prehladama, u proleće će vam svakako dobro doći ovaj napitak.

Ovaj ukusan i žestok biljni aperitiv takođe podstiče apetit i varenje. Češća upotreba će ojačati želudac i osnažiti organe za varenje, pa je koristan za ljude koji imaju određenu slabost organa za varenje. On, takođe, ublažava mučninu i nagon na povraćanje. Deluje i kao prirodni analgetik - smanjuje bolove kod migrene, ublažava upalu, oticanje i bol kod artritisa, a smanjuje i tegobe usled menstrualnih grčeva.

Pored toga, kombinacija đumbira i meda doprinosi i zdravlju srca, jer pomaže da se opuste zidovi krvnih sudova, što doprinosi smanjenju visokog krvnog pritiska, a to opet smanjuje mogućnost srčanog i moždanog udara i šanse za pojavu ateroskleroze.

Naročito se preporučuje da ovaj napitak konzumirate kada ste na dijeti ili radite čišćenje organizma. U tom slučaju će ovaj napitak pomoći metabolizmu i varenju, koji se po pravilu usporavaju prilikom kura čišćenja i raznih dijeta. A pomoći će i u sagorevanju telesnih masti, dok će istovremeno podstaknuti telo da brže eliminiše otpadne materije i toksine.

 

Preparat od đumbira i meda

Potrebno je: jedan do dva prsta korena đumbira (zavisno od sočnosti korena), prirodni med.

 

Priprema

Ogulite koren đumbira, iseckajte ga i iscedite sok. Sveži sok od đumbira pomešajte u jednakoj srazmeri sa medom. Na primer, ako ste dobili tri kašike soka, dodajte tri kašike meda. Sve dobro izmešajte dok se med potpuno ne rastvori u soku. Ovaj sok služite u malim čašama, po pravilu pola sata pre jela.

 

Doziranje

U kraćim periodima i u preventivne svrhe možete svakodnevno koristiti jednu kašiku meda pomešanu s jednom kašikom soka od đumbira, ujutro natašte ili neposredno pre ručka.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 120