Etarska ulja protiv glavobolja

etarska uljaGlavobolje spadaju u najčešće tegobe na koje se ljudi žale. Većinom su bezazlene i prođu same od sebe, ali svakako nisu prijatne. Pored drugih korisnih efekata, neka etarska ulja nam mogu pomoći da ublažimo, skratimo i lakše podnesemo glavobolje.

Tri najčešće vrste glavobolje su:

 

Tenziona glavobolja

Ovo je i najčešća vrsta glavobolje. Opisuje se kao bol ili nelagoda u glavi, temenu ili vratu. Najčešće je izazvana napetošću mišića. Bolnu napetost mišića u tim oblastima mogu da izazovu stres, anksioznost, depresija, povreda glave, naprezanje očiju i preterivanje sa kofeinom.

 

Migrena

Migrena je umerena do jaka glavobolja, koju karakteriše pulsirajući bol obično jedne polovine glave. Prate je mučnina, povraćanje i ekstremna osetljivost na svetlost i zvuk. Uzrok migrene je zasad nepoznat.

 

Sinusna glavobolja

Ova glavobolja može imati dva uzroka: infekciju sinusa (virusnu ili bakterijsku) ili alergiju. Javlja se kad se sinusi zapuše, izazivajući pritisak i bol koji se osećaju iza i oko očiju, nosa, obraza i čela. Pored infekcija, i sezonske alergije svakako spadaju u najčešće izazivače sinusnih glavobolja.

 

4 etarska ulja protiv glavobolja

 

U često koišćena domaća sredstva protiv glavobolja spadaju etarska ulja. Ona mogu da se inhaliraju, da se dodaju u vodu u kadi prilikom kupanja, da se upotrebe za hladne obloge koji se stavljaju na bolno mesto, ili da se utrljaju u slepoočnice. Pre primene na kožu sva etarska ulja se moraju razrediti u nosećem ulju (obično maslinovom ili kokosovom), najčešće u srazmeri da se kap do dve etarskog ulja pomešaju sa kašikom nosećeg ulja.

Prema rezultatima naučnih istraživanja, sledeća četiri esencijalna ulja mogu biti od značajne pomoći kod glavobolja.

 

Etarsko ulje lavande

Esencijalno ulje lavande ima antimikrobna svojstva, povoljno deluje na raspoloženje i ima analgetička svojstva. U jednom kliničkom ispitivanju na pacijentima koji pate od migrene pokazalo se da je kod većine učesnika eksperimenta inhalacija etarskim uljem lavande pomogla da se ublaži jačina migrenoznih napada.

A jedno novije kliničko ispitivanje je izvestilo da je korišćenje etarskog ulja lavande ne samo ublažilo jačinu migrenoznih napada, već i proredilo njihovu učestalost kod učesnika ispitivanja. Istraživači napominju da nije bilo nikakvog izveštaja o neželjenim posledicama korišćenja ovog ulja od strane učesnika ispitivanja.

 

Etarsko ulje ruzmarina

U tradicionalnoj medicini se ruzmarin često koisti kao blagi analgetik (ublažava bol). Ta svojstva mu daju priodni sastojci 1,8 cineol, kamfor i alfa-pinen. Istaživanje srpskih naučnika je utvrdilo da je ruzmarin dobar za ublažavanje bola i da predstavlja značajnu pomoć kao dodatak uobičajenim analgeticima.

Jedno istraživanje korejskih naučnika, u kojem su učestvovale sredovečne žene, utvrdilo je da mešavina etarskih ulja bosiljka, lavande, ruzmarina i ruže može da ublaži glavobolje i smanji anksioznost i stres.

 

Etarsko ulje nane

Menta x piperita je vrsta nastala ukrštanjem vodene nane (Mentha aquatica) i baštenske nane (Mentha spicata). Obe ove vrste obiluju analgetičkim agensima i agensima koji iublažavaju bol, ali ne otupljuju svest. Vodena nana sadrži obilje ruzmarinske kiseline i dosta mentola, baštenska nana sadrži limonen i karvon, koji podstiču antioksidansna i antiinflamatorna dejstva.

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu Fitomedicina, kombinacija etarskog ulja nane i etanola može da smanji osetljivost na glavobolje, dok etarsko ulje nane u kombinaciji sa uljem eukaliptusa i etanolom može da smiri um, podstakne opuštanje mišića i podstakne kognitivne funkcije mozga.

 

Etarsko ulje eukaliptusa

Esencijalno ulje eukaliptusa, posebno vrste Eucalyptus globulus, se često koristi za ublažavanje kašlja i pehlada, zato što može da očisti nos i otpuši sinuse.

Zato je ovo ulje dobro za ublažavanje sinusnih glavobolje. Prema istraživanjima, ulje eukaliptusa sadrži i 1,8 cineol i alfa-pinen koji imaju analgetska i antiupalna svojstva.

 

Esencijalna ulja su efikasna i neškodljiva sredstva za ublažavanje manjih tegoba, kao što su glavobolje. Istraživanja su pokazala da etarska ulja često deluju skoro isto tako efikasno kao i lekovi na recept, a nemaju neželjenih dejstava.

Ipak, ako glavobolje traju dugo, javljaju se često i ne prolaze uprkos raznim tretmanima, svakako se treba obratiti lekaru, zato što u osnovi glavobolja može biti i neko drugo oboljenje.

 

Reference:
www.amjmed.com/article/S0002-9343(17)30932-4/fulltext, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/headache, https://nba.uth.tmc.edu/neuroscience/m/s2/chapter06.html, www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/headache, www.health.harvard.edu/healthbeat/what-type-of-headache-do-you-have, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201v, www.nhs.uk/conditions/migraine/, https://medlineplus.gov/ency/article/000797.htm, www.healthline.com/health/sinus-headache, www.hindawi.com/journals/bmri/2017/9268468/, www.myamericannurse.com/aromatherapy-essential-oils-and-nursing/, www.everydayhealth.com/headache-migraine-pictures/soothing-scents-to-ease-headache-pain.aspx, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpt.12679, www.medicalnewstoday.com/articles/319478, https://karger.com/ene/article-abstract/67/5/288/124346/Lavender-Essential-Oil-in-the-Treatment-of?redirectedFrom=fulltext, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803316300033. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25635991/, www.koreascience.or.kr/article/JAKO201016450253350.page, www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/mentha-piperita, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S094471131180053X, www.mountsinai.org/health-library/herb/eucalyptus, https://health.clevelandclinic.org/essential-oils-101-do-they-work-how-do-you-use-them/, https://journals.sagepub.com/doi/10.1186/1744-8069-8-86, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2021.583211/full

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Lavanda etarsko ulje

Koristi se za ublažavanje napetosti, nervoze, nesanice, za regeneraciju kose i suvu kožu.
Ruzmarin etarsko ulje

Aktivni sastojci etarskog ulja ruzmarina ispoljavaju antiseptično, antibakterijsko, antiinflamatorno i umirijuće dejstvo.
Basmati integralni pirinač organski

Mirisni indijski integralni pirinač basmati ima poseban ukus, nalik na koštunjave plodove. Integralni pirinač ima najpovoljniji odnos belančevina, masti, ugljenih hidrata, vitamina, minerala i biljnih vlakana. Lako se vari pa se preporučuje u ishrani bolesnika i rekonvalescenata. Basmati pirinač je posebna vrsta sitnozrnog, duguljastog pirinča prijatnog mirisa i ukusa. Prirodno ne sadrži gluten i idealna je hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti. Koristi se kao prilog ali i za pripremanje glavnih jela kao što su rižoto, pilav, predjela i salate. Prilikom kuvanja basmati ne mešati da ne bi došlo do slepljivanja.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 226