Hata joga asane za bolje varenje

apanasanaOsim ishrane, laksativa i probiotika, neke jednostavne hata joga asane mogu pomoći da se poboljša rad organa za varenje u celini. Zahtevaju nekoliko minuta da se urade, a mogu doneti dosta koristi.  

Prema gastroenterologu dr Marvinu Singu, ovaj niz hata joga asana (položaja) posebno je namenjen zdravlju digestivnih organa. Osim što doprinose boljem radu creva i organa za varenje i smanjuju nadimanje, ove vežbe takođe doprinose snazi i savitljlivosti kičme, što je veoma važno za opšte zdravlje. naravno, nemojte ih raditi punog stomaka, već ili pre jela ili minimum 3-4 sata nakon obroka.

Dakle, evo tog niza joga položaja koji najviše gode organima za varenje (rade se jedan za drugim):

 

Dandasana (štap)

Sedite na pod (ili na odgovarajući podmetač za vežbanje) sastavljenih nogu koje ispružite napred. Sedite pravo, tako da vam je gornji deo tela okomit (90o) u odnosu na pod. Zatim savijte stopala prema sebi, a pete isturite napred.

 

Đanu širšasana (glava uz koleno)

Iz položaja dandasane, savijte desno koleno i petom desne noge dodirnite unutrašnju stranu leve butine, kao kad biste htei da sednete prekrštenih nogu, ali prekrstite samo jednu nogu. Udahnite dok podižete ruke uvis, pa se blago uvijte na levu stranu i nagnite napred preko leve noge dok kičma ostaje prava (ne savijate kičmu), preklapajući se preko kuka. Zadržite položaj minut, a potom uradite vežbu sa suprotne strane.

 

Paščimotanasana (naginjanje napred iz sedenja)

Iz položaja dandasane, udahnite sa rukama podignutim uvis i sa pravom kičmom savijte noge u kolenima i privucite sebi, opet se preklapajući iz kukova. Ako možete, uhvatite spoljašnje ivice stopala, ili im se približite što više, ali se fokusirajte na to da se savijete napred koliko god možete a da vam kičma ostane stabilna. Zadržite položaj jedan minut.

 

Šavasana (položaj opuštanja)

Spustite se na leđa, ispružite noge, sastavite pete, ali razdvojite prste. Ruke su pored tela sa dlanovima okrenutim naviše. Opustite se i mirno dišite neko vreme.

 

Apanasana (kolena na grudima)

Iz položaja šavasane, blago savijte bradu napred, izdahnite lagano, savijte noge u kolenima i povucite rukama kolena prema grudima. Kad ih dosegnete, obgrlite kolena rukom, hvatajući levom rukom desni lakat i obrnuto. Leđa do lopatice vam ostaju na podlozi. Držite jedan minut, pa se vratite u šavasanu.

 

Đatara parivartanasana (uvrtanje u ležećem položaju)

Iz položaja šavasane, podignite kolena, tako da stopala ostanu na podu. Privucite kolena grudima, ispružite ruke pored tela kao da sa telom formiraju slovo T, pa nagnite kolena udesno. Ramena treba da vam ostanu na podu, dok vi gledate ulevo. Držite 30 sekundi. Potom uradite isto sa druge strane.

 

Završite seriju vraćajući se u položaj šavasane i ostanite neko vreme koliko vam prija.

 

Na slici u članku, apanasana. Izvor: pixabay

Izvor: www.mindbodygreen


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 377