Kakao ublažava kašalj

kakao kasaljDosta se zna o dobrobitima kakaoa po zdravlje, ali je malo poznato da kakao može da efikasno doprinese ublažavanju kašlja, po svemu sudeći, bar isto koliko i farmaceutski lekovi koji se koriste u tu svrhu.

Jedno evropsko istraživanje o lekovima koji se izdaju na recept pokazalo je sledeće: pacijenti koji su uzimali novi lek koji sadrži kakao doživeli su značajnije ublaženje kašlja i nesanice za dva dana - bilo im je bolje nego onima koji su uzimali standardni sirup protiv kašlja.
To nije prvo istraživanje koje ukazuje da kakao (ili crna čokolada sa min. 75% kakaoa) mogu da ublaže kašalj. Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu su prvi utvrdili da teobromin, alkaloidna supstanca koju sadrži kakao, suzbija kašalj efikasnije od kodeina, koji je standardni sastojak lekova protiv kašlja. (Međutim, poznato je da kodein može imati neželjenih posledica, poput zatvora, sušenja usta, mučnine i povraćanja, kao i neke druge. Takođe, vozači ne treba da uzimaju kodein.)

Istraživači ukazuju da kakao ima svojstva da ublaži upalu ili iritaciju. Kakao je takođe i gušći od tipičnih sirupa protiv kašlja, pa efikasnije stvara sloj koji štiti nervne završetke u grlu koji nagone na kašalj.

Profesor Ejlin Moris, jedan od osnivača Međunarodnog udruženja za proučavanja kašlja, u izjavi koju je dao za engleske novine Dejli mejl, objasnio je da iako te tvrdnje o uticaju kakaoa na kašalj na prvi pogled zvuče čudno, one se zasnivaju na činjenicama koje su potkrepljene solidnim naučnim studijama.

Prema tome, ako imate problem sa kašljem, skuvajte sebi ukusan napitak od dobrog kakaoa - pa isprobajte sami da li deluje!

 

Izvori i stručne reference: www.webmed.com, www.researchgate.net/publication/8177867_Theobromine_inhibits_sensory_nerve_activation_and_cough

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kakao u prahu organski

Kakao prah je bogat magnezijumom i gvožđem, a sadrži i značajne količine cinka i kalcijuma. Takođe obiluje i biljnim vlaknima. Organski kakao prah može se koristiti u pripremi kolača, torti, biskvita, čokolade, pudinga, kakao napitka i kao dodatak za smutije i proteinske šejkove.
Organsko kakao zrno komadići

Organski kakao u komadićima je 100% čist, prirodni kakao čokoladnog, gorkastog ukusa koji ce učiniti da, na nov način, uživate u vašim omiljenim namirnicama. Criollo je izuzetno retka i jedna od najcenjenijih vrsta kakaoa zbog svoje prefinjene arome i ukusa.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 167