Kako da smanjite nadimanje

nadimanjeUsled donekle promenjenog načina ishrane i smanjene fizičke aktivnosti tokom ograničenja kretanja i pandemije, dosta ljudi je imalo (i ima) problema sa nadimanjem. Ovde navodimo četiri jednostavna i lako primenljiva načina da se ovaj problem ublaži.

 

Koristite namirnice koje smanjuju nadimanje

Neke namirnice su posebno korisne da se smanji nadimanje, a u njih spadaju: đumbir (svež ili u prahu), limun, bobičasto voće i avokado. Ove namirnice istovremeno smanjuju i upale niskog intenziteta, koje doprinose iritabilnosti creva, a time i neugodnom nadimanju.

 

Uzimajte kvalitetne probiotike

Uzrok nadimanja je ponekad neravnoteža između korisnih i štetnih bakterija u crevima, to jest, ako imate više sojeva bakterija koje izazivaju vrenje i proizvode gasove, to će dovesti do nadimanja. Istraživanja pokazuju da redovno uzimanje probiotika sa tačno određenim sojevima bakterija pomaže uspostavljanju ravnoteže crevne flore, a time i smanjenju nadimanja. U te sojeve spadaju: Bifidobacterium lactis HN019, Bifidobacterium lactis Bi-07, Lactobacillus acidophilus. Ako kupujete suplemente probiotika u apoteci, pogledajte da li su u sastavu navedeni i ovi sojevi bakterija.

 

Jedite svesno i sa pažnjom

Možda mislite da to nema nikakve veze sa nadimanjem, ali ima. Mnogi od nas prosto “progutaju” obrok u pauzi na poslu, ili usput, radeći nešto drugo. Ukoliko se pre obroka opustimo, napravimo nekoliko dubokih udaha, potrudimo se da budemo prisutni u sadašnjem trenutku dok jedemo, to će pomoći da ne jedemo prebrzo, kao i da na vreme stanemo (da ne preteramo sa jelom). Nadimanje može biti izazvano i neodgovarajućom količinom hrane, kao i prebrzim tempom kojim ona dospeva u želudac, pa praksa svesnog jedenja pomaže da varenje bude bolje.

 

Krećite se

Ako se nedovoljno krećete, to loše utiče na varenje. Prema tome, budite fizički aktivni, i to će automatski smanjiti nadimanje. Posebno je korisno da prošetate neposredno nakon obroka, zato što to doprinosi da hrana brže prođe kroz organe za varenje, kao i da se eliminiše osećaj težine, nadimanja i višak gasova.

Postoje takođe i neke statičke vežbe i joga vežbe koje mogu da pomognu da se eliminiše nadimanje, pa ako poznajete nekog ko vežba ili podučava jogu, raspitajte se o tome.

 

Stručne reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29227175, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21436726, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21436726/

Proizvodi u vezi sa člankom

Đumbir prah organski 100g

Koren đumbira se koristi u kuhinjama širom sveta kao cenjen začin osvežavajućeg i prijatno ljutkastog ukusa, a poznata je i njegova primena u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Opredeljivanjem za organske proizvode obezbeđujete sebi zdraviju i kvalitetniju ishranu.
Đumbir instant čaj u granulama

Đumbir (Zingiber officinale) je sušeni koren istoimene biljke koji ima aromatični, ljutkast ukus. Upotrebljava se u svežem stanju ili sušen i mleven kao dodatak najrazličitijim jelima. U narodnoj medicini koristi se za pripremu obloga i čajeva.
 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 169