Kako da smanjite nadimanje

nadimanjeUsled donekle promenjenog načina ishrane i smanjene fizičke aktivnosti tokom ograničenja kretanja i pandemije, dosta ljudi je imalo (i ima) problema sa nadimanjem. Ovde navodimo četiri jednostavna i lako primenljiva načina da se ovaj problem ublaži.

 

Koristite namirnice koje smanjuju nadimanje

Neke namirnice su posebno korisne da se smanji nadimanje, a u njih spadaju: đumbir (svež ili u prahu), limun, bobičasto voće i avokado. Ove namirnice istovremeno smanjuju i upale niskog intenziteta, koje doprinose iritabilnosti creva, a time i neugodnom nadimanju.

 

Uzimajte kvalitetne probiotike

Uzrok nadimanja je ponekad neravnoteža između korisnih i štetnih bakterija u crevima, to jest, ako imate više sojeva bakterija koje izazivaju vrenje i proizvode gasove, to će dovesti do nadimanja. Istraživanja pokazuju da redovno uzimanje probiotika sa tačno određenim sojevima bakterija pomaže uspostavljanju ravnoteže crevne flore, a time i smanjenju nadimanja. U te sojeve spadaju: Bifidobacterium lactis HN019, Bifidobacterium lactis Bi-07, Lactobacillus acidophilus. Ako kupujete suplemente probiotika u apoteci, pogledajte da li su u sastavu navedeni i ovi sojevi bakterija.

 

Jedite svesno i sa pažnjom

Možda mislite da to nema nikakve veze sa nadimanjem, ali ima. Mnogi od nas prosto “progutaju” obrok u pauzi na poslu, ili usput, radeći nešto drugo. Ukoliko se pre obroka opustimo, napravimo nekoliko dubokih udaha, potrudimo se da budemo prisutni u sadašnjem trenutku dok jedemo, to će pomoći da ne jedemo prebrzo, kao i da na vreme stanemo (da ne preteramo sa jelom). Nadimanje može biti izazvano i neodgovarajućom količinom hrane, kao i prebrzim tempom kojim ona dospeva u želudac, pa praksa svesnog jedenja pomaže da varenje bude bolje.

 

Krećite se

Ako se nedovoljno krećete, to loše utiče na varenje. Prema tome, budite fizički aktivni, i to će automatski smanjiti nadimanje. Posebno je korisno da prošetate neposredno nakon obroka, zato što to doprinosi da hrana brže prođe kroz organe za varenje, kao i da se eliminiše osećaj težine, nadimanja i višak gasova.

Postoje takođe i neke statičke vežbe i joga vežbe koje mogu da pomognu da se eliminiše nadimanje, pa ako poznajete nekog ko vežba ili podučava jogu, raspitajte se o tome.

 

Stručne reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29227175, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21436726, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21436726/

Proizvodi u vezi sa člankom

Đumbir prah organski 100g

Koren đumbira se koristi u kuhinjama širom sveta kao cenjen začin osvežavajućeg i prijatno ljutkastog ukusa, a poznata je i njegova primena u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Opredeljivanjem za organske proizvode obezbeđujete sebi zdraviju i kvalitetniju ishranu.
Đumbir instant čaj u granulama

Đumbir (Zingiber officinale) je sušeni koren istoimene biljke koji ima aromatični, ljutkast ukus. Upotrebljava se u svežem stanju ili sušen i mleven kao dodatak najrazličitijim jelima. U narodnoj medicini koristi se za pripremu obloga i čajeva.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 284