Kako da sprečite gorušicu

ljutepapriciceZačinjena, pržena, masna hrana, sos od paradajza... Ako patite od vraćanja (refluksa) kiseline i gorušice, verovatno već znate šta ne treba da jedete i pijete. Ali, da li postoji hrana koju možete da jedete u većim količinama i koja će još pomoći da se gorušica ne pojavi? Na sreću, odgovor je da.

Zamislite hranu koja najčešće izaziva gorušicu i pred očima će vam se odmah pojaviti: crno vino, kafa (i napici na bazi kofeina), čokolada, nana, crveno meso, sosovi za testeninu (najčešće od paradajza), pržena hrana i „teži“ obroci generalno. Oni opuštaju sfinkter na dnu jednjaka dovodeći do toga da se otvori kada ne bi trebalo. Kada se to desi, kiselina iz želuca vraća se u jednjak i nastaje osećaj pečenja - gorušica.

Takođe, kada unosite previše hrane, želudac se širi i potrebno je više kiseline za varenje, što povećava pritisak na sfinkter jednjaka. Ako legnete odmah nakon ovakvog obroka, olakšavate da se kiselina vrati u jednjak. Zato se osobama koje pate od gorušice savetuje da jedu manje obroke, kao i da prilegnu tek nekoliko sati posle jela (odnosno, da leže sa podignutim uzglavljem).

Gorušici su skloniji gojazni ljudi, trudnice, osobe koje unose malo vlakana putem ishrane, koje odlaze na spavanje neposredno posle jela, ne žvaću dovoljno hranu.

Ali, isto kao što neka hrana izaziva gorušicu, postoji i hrana koja pomaže da do nje ne dođe.

 

Voće koje nije kiselo

Kiselije voće, poput pomorandži, grejpfruta, bobičavog voća, može da pogorša refluks. Zato Robin Foroutan, dijetetičarka i portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku savetuje „blaže“ voće, npr. banane i dinje: „Hrana koja se lako vari, a bogata je vlaknima, odlična je kombinacija za prevenciju refluksa. Voće sadrži dosta vode i brzo prolazi kroz želudac.“ Banane su posebno dobar izbor, jer umirujuće deluju na creva i čak mogu da pomognu u neutralisanju želudačne kiseline, što sprečava i njeno vraćanje u jednjak.

 

Složeni ugljeni hidrati

Pre svega ovsena kaša, jer njena gusta, želatinozna tekstura pomaže u zatvaranju sfinktera jednjaka. Ovsena kaša je prava preporuka za one koji osećaju gorušicu nakon jutarnje kafe, jer uravnotežava visokokiseli napitak. U blage ugljene hidrate spada i krompir, koji opušta želudac.

 

Mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi spadaju u neutralne namirnice (na skali kiselo-bazno). Kalcijum iz mlečnih proizvoda pomaže u zatvaranju gornjeg sfinktera jednjaka, što je važno za sprečavanje refluksa kiseline. Treba birati niskomasne mlečne proizvode (kiselo mleko, jogurt, mladi sir).

 

Zeleno povrće

Tikvice i bamije umirujuće deluju na creva jer sadrže sluzave materije; one ublažavaju i neprijatnost u želucu. S druge strane, trebalo bi izbegavati brokoli, karfiol, prokelj, jer stvaraju gasove, podstiču podrigivanje i mogu pokrenuti simptome refluksa.

 

Med

Oblaže i umiruje grlo iritirano viškom kiseline.

 

Đumbir

Između ostalog, pomaže u smanjivanju simptoma refluksa kiseline. Preporučuje se čaj od đumbira ili grickanje komadića đumbira - to smiruje želudac.

 

Zdrave masti

Zdrave, nezasićene masti mogu da pomognu u prevenciji gorušice i održavanju nivoa kiseline u želucu u ravnoteži. Jedna od praktičnih ideja je da za užinu grickate orahe ili avokado.

 

B. Soldatović


Izvor: www.prevention.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 131