Kora jabuke za pokretljivost zglobova

kora jabukeJedno naučno istraživanje pokazalo je da jabuka, posebno njena kora, može da poboljša funkcionisanje zglobova, kao i da poveća opseg njihovog pokreta.

Jedan od pratećih aspekata starenja je smanjenje pokretljivosti zglobova, koje nastaje uglavnom usled habanja hrskavice. Naučnici već znaju da polifenolni flavonoidi, kao što su antocijani, imaju antiupalna svojstva, štite nerve i ublažavaju bol. Jabuka spada u voćke bogate flavonoidima, a posebno je bogata flavonoidima njena kora (manje ih ima u mesu jabuke).

Naučnici su obavili probno istraživanje na 12 ispitanika koji su imali ograničen opseg pokreta u određenim zglobovima. Tokom 12 nedelja oni su uzimali po 4,25 grama praha sušene kore jabuke. Po završetku tog eksperimenta, istraživači su otkrili da se kod učesnika značajno poboljšala pokretljivost zglobova u ramenima kao i pokretljivost lumbalnog dela, a posebno savijanje i pružanje ruke iz desnog ramenog zgloba. Poboljšao se takođe i opseg okretanja na stranu u predelu kukova i grudnog koša.

U nekim slučajevima, poboljšanja su postala vidljiva već nakon 2 nedelje proučavanja, a došlo je i do smanjenja hroničnog bola.

Istraživači veruju da je zapaženo smanjenje bola povezano sa antiupalnim delovanjem polifenola iz kore jabuke, a posebno kvercetina, koji ima značajne antiupalne efekte. (Ovog flavonoida ima i u crnom luku, zelenom čaju i bobičavom voću). Veruje se da kvercetin, osim protiv hroničnih upala, koristi i protiv prehlada, alergija, ali i da doprinosi kardiovaskularnom zdravlju.

Istraživači su takođe napisali da poboljšanja kod učesnika istraživanja nisu bila ograničena samo na "problematične zone"; kod njih je došlo do opšteg poboljšanja u funkcionisanju drugih zglobova. Zato su pozvali da se delovanje kore jabuke bolje prouči, da se odrede ispravne doze potrebne da dođe do pozitivnih promena i da se vidi da li se slični rezultati mogu postići kod mlađih osoba i kod sportista.

Iako je ovo bilo malo istraživanje, ono ukazuje da bi i redovna konzumacija ii svežih jabuka - naravno, sa korom - mogla da značajno doprinese poboljšanju kvaliteta života, a bez neželjenih efekata. Održati pokretljivost zglobova je veoma važno, pogotovo kod starijih, zato što je kretanje i vežbanje jedan od bitnih faktora dobrog zdravlja.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Medicinal Food

 

Stručna referenca:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4224039/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 195