Koristi od toplog kakaoa

kakaozrnoTopao napitak od kakaoa od davnina se smatra lekovitim. Savremena istraživanja potvrđuju da kakao (čokolada) snižava nivo hormona stresa, a donosi i druge koristi zdravlju.

U 17. veku su kakao u Francuskoj koristili za ublažavanje besa i lošeg raspoloženja. Osim za popravljanje raspoloženja, evo zbog čega je još korisno piti topao kakao koji naročito prija u hladnim jesenjim i zimskim danima.
* Istraživači sa Kornel univerziteta su zaključili da je koncentracija antioksidanasa u toplom kakaoou gotovo dva puta veća nego u crnom vinu, 2-3 puta veća nego u zelenom čaju i 4-5 puta veća nego u crnom čaju.
* Profesor Čang Jong Li, vođa istraživačkog tima univerziteta Kornel, kaže da je važno kakao piti topao, jer se tada oslobađa više antioksidanasa.
* Šolja toplog kakaoa sadrži 611mg galne kiseline i 564mg flavonoida epikatehina. Antioksidans galna kiselina se koristi u lečenju unutrašnjih krvarenja, albuminurije (pojava albumina u urinu) koja ukazuje na bolest bubrega i dijabetesa.
* Kakao ima manje masti od čokolade, što ga preporučuje za upotrebu.
* Flavonoidi pomažu organizmu da preradi azotne okside, pa stoga topli kakao utiče na poboljšanje cirkulacije i zdravlja srca i pomaže u snižavanju pritiska.
* Flavonoidi iz toplog kakaoa takođe pomažu u sprečavanju zgrušavanja krvi i stvaranja ugrušaka.
* Prema Američkoj asocijaciji za unapređivanje nauke, pijenje toplog kakaoa može da pomogne i u boljem pamćenju, jer flavonoidi povećavaju cirkulaciju i dotok kiseonika do mozga. Pošto demenciju uzrokuje smanjen dotok krvi do mozga, istraživači smatraju da bi kakao mogao da doprinese prevenciji ovog stanja.

Oprez! Instant kakao mešavine često sadrže razne veštačke dodatke koji mogu da smanje blagodeti od kakaoa. Dobro čitajte deklaracije i uživajte u čistom kakakou.

Recepti

Napitak od kakaoa i šljive
U blenderu umutite 1 šolju bademovog mleka (ili kravljeg) , 3 šljive, 2 kašike kakaoa u prahu, prstohvat soli i 1/4 kašičice vanile. Zagrejte i popijte.

Napitak od kakaoa i kokosa
U blenderu umutite 3 kašike kokosovog mleka, 3/4 šolje vode, 3 urme bez koštica, 1 kašiku kakaoa i prstohvat cimeta. Mutite dok masa ne postane sasvim glatka, blago zagrejte i uživajte u jedinstvenom ukusu ovog napitka.

Kakao sa javorovim sirupom
Pomešajte 1 šolju mleka, 2 kašike kakaoa u prahu, 1 kašiku javorovog sirupa, 1 kašičicu ekstrakta vanile, prsthovat soli i kuvajte na tihoj vatri, mešajući, da napitak postane penušav.

Meksički kakao
Pomešajte 1 šolju sojinog mleka (ili kravljeg), 1 kašiku organskog trščanog šećera, 2 kašike kakaoa u prahu, 1/2 kašičice ekstrakta vanile, po prstohvat soli, cimeta i mlevene crvene ljute paprike. Kuvajte na tihoj vatri, mešajući, da napitak postane penast.

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kakao u prahu organski

Kakao prah je bogat magnezijumom i gvožđem, a sadrži i značajne količine cinka i kalcijuma. Takođe obiluje i biljnim vlaknima. Organski kakao prah može se koristiti u pripremi kolača, torti, biskvita, čokolade, pudinga, kakao napitka i kao dodatak za smutije i proteinske šejkove.
Organsko kakao zrno komadići

Organski kakao u komadićima je 100% čist, prirodni kakao čokoladnog, gorkastog ukusa koji ce učiniti da, na nov način, uživate u vašim omiljenim namirnicama. Criollo je izuzetno retka i jedna od najcenjenijih vrsta kakaoa zbog svoje prefinjene arome i ukusa.
Kakao zrno

Beyond sirovo kakao zrno je vrhunskog kvaliteta i fine tzv cvetne arome, sa smanjenim ukusom gorčine. Potiču iz postojbine kakao drveta, iz Južne Amerike, Ekvadora. Ona se ne obrađuju i zadržavaju svoju prirodnu aromu.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 255