Mača čaj poboljšava rad mozga

maca rad mozgaU nekoliko proučavanja se pokazalo da mača čaj pozitivno deluje na mozak, da poboljšava rad mozga, pogotovo kod starijih, ali i da ima neku vrstu smirujućeg delovanja i može da ublaži anksioznost.

Nekoliko manjih proučavanja pozabavilo se delovanjem mača čaja na rad ljudskog mozga. U jednom od njih, eksperimentalna grupa je konzumirala ili mača čaj, ili štanglicu koja je sadržala 4 g mača čaja, dok je kontrolna grupa konzumirala ili placebo ili neku neutralnu štanglicu. Rezultati su pokazali da su kod učesnika istraživanja u grupi koja je konzumirala mača čaj bili poboljšana pažnja, vreme reakcije i pamćenje, u odnosu na placebo grupu.

Drugo proučavanje se pozabavilo starijim osobama koje su živele u staračkom doomu, a imale su kognitivnu disfunkciju. Nakon tri meseca redovnog konzumiranja mača čaja, njihova kognitivna funkcija se poboljšala.

Istraživači su identifikovali nekoliko komponenti mača čaja koje su, po njima, odgovrone za poboljšanje rada mozga.

Prvo, tu je kofein. Kofein se inače povezuje sa bržom reakcijom, poboljšanom pažnjom i boljim pamćenjem. Mača sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja. Šolja mača čaja sadrži oko 70 mg kofeina (što je i dalje manje u odnosu na kafu, koja sadrži otprilike 100-140 mg kofeina po šolji).

Mača čaj takođe sadrži više L-teanina od zelenog čaja. L-teanin doprinosi budnosti, a sprečava nagli pad energije do kojeg uobičajeno dolazi nakon unosa kofeina. Zbog toga mača čaj, iako sadrži kofein, ne izaziva nervozu koju kafa izaziva kod nekih ljudi. Pored toga, smatra se da L-teanin pojačava alfa talase u mozgu koji pomažu opuštanje i snižavaju nivo stresa.

Skorašnje ispitivanje na Univerzitetu Kumamoto, u Japanu, obavljeno na miševima, pokazalo je i da mača čaj može da smanji anksioznost i anksiozno ponašanje time što aktivira receptore dopamina i serotonina, koji igraju značajnu ulogu u ublažavanju anksioznosti.

 

Izvori i reference: www.sciencedaily com,  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28784536/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25268837/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22992376/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25761837/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Mača čaj organski

Mača je iz Kine stigla u Japan u 12. veku, gde je do danas ostala deo tradicije čajne ceremonije. Dobija se finim mlevenjem listova zelenog čaja koji se pažljivo odabira i tretira kako bi se očuvao jedinstveni ukus i nutritivni sastav čaja. Mača sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, otprilike kao i kafa, a zahvaljujuci supstanci l-teanin ona podiže energiju i opušta bez naglih skokova i padova. Mača ima znatno više antioksidanasa nego klasično pripremljen zeleni čaj, a listovi, s obzirom da su samleveni, praktično se celi piju.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 266