Majkina dušica protiv osteoporoze

majkina dusicaObično se protiv osteoporoze preporučuju suplementi kalcijuma i vitamina D, međutim, nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je da je uzimanje 1g  majkine dušice dnevno povećalo mineralnu gustinu kostiju kod žena više nego suplementi kalcijuma i vitamina D!

Da bi se održala snaga i gustina kostiju i sprečila osteoporoza kod žena u menopauzi, uglavnom se preporučuju uravnotežena ishrana, redovno vežbanje, kao i suplementi kalcijuma i vitamina D. Ipak, novija istraživanja ukazuju da magnezijum igra čak i važniju ulogu od kalcijuma u održavanju zdravlja kostiju.

 

Magnezijum održava kosti zdravim

U naučnim istraživanjima, nedostatak magnezijuma u organizmu povezan je sa većim rizikom od smanjenja gustine i posledičnih preloma kostiju. Većina ljudi u razvijenim zemljama ne unosi dovoljno manezijuma, pa se često preporučuju suplementi. Međutim, uvek je bolje unositi magnezijum iz prehrambanih izvora koji sadrže i mnogo drugih korisnih nutrijenata koji doprinose ne samo zdravlju kostiju, nego i opštem zdravlju. U najbolje (i najzdravije) prirodne izvore magnezijuma spadaju zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi (posebno badem) i semenke (posebno bundevino seme), kao i integralne žitarice.

 

Kurkuma štiti od preloma

Kurkuma je začin koji se široko koristi u tradicionalnoj medicini (posebno ajurvedskoj). Poseduje antimikrobna, antioksidansna i antiupalna svojstva, koja posebno blagotorno deluju kod problema sa artritisom. Međutim, proučavanje obavljeno na Univerzitetu Arizona utvrdilo je da ekstrakt kurkume pomaže da se spreči formiranje osteoklasta, specijalizovanih ćelija koje doprinose razlaganju kostiju. Posebno je utvrđeno da kurkuma pomaže da se zaštite trabekularne kosti i kuk, koje su najpodložnije prelomu kod žena u menopauzi.

 

Maslačak jača kosti

Maslačak je veoma bogat nutrijentima koji doprinose građenju kostiju, kao što su vitamin K, kalcijum i kalijum. Pored toga, maslačak je izvor silicijuma, za koji se zna da olakšava mineralizaciju kostiju i poboljšava strukturu čvrstog koštanog tkiva. Zbog silicijuma, maslačak je takođe koristan i za vezivno tkivo. Svež maslačak se može koristiti u ishrani (salate), a kada ga nema, u prodaji se mogu naći čaj i tinktura maslačka.

 

Majkina dušica reguliše nivo kalcijuma i podržava zdravlje kostiju

Majkina dušica sadrži mikronutrijente koji koriste zdravlju kostiju, poput kalcijuma, magnezijuma, cinka i vitamina K. Smatra se da njen aktivni sastojak, timol, inhibira formiranje osteoklasta. U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of PharmTech Research, uzimanje 1g majkine dušice dnevno, tokom 6 meseci, poboljšalo je mineralnu gustinu kostiju kod žena u postmenopauzi, efikasnije nego što se postiglo uzimanjem suplemenata kalcijuma i vitamina D. Majkina dušica takođe pomogla da se reguliše homeostaza kalcijuma. Ovo istraživanje je takođe pokazalo da majkina dušica još efikasnije doprinosi zdravlju kostiju kada se koristi zajedno sa svojim botaničkim srodnicima, ruzmarinom i žalfijom!

 

Izvori i stručne reference:
https://health.clevelandclinic.org/dandelion-health-benefits/, https://sphinxsai.com/2016/ph_vol9_no5/2/%28260-268%29V9N5PT.pdf, https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf101873f, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3775240/
Abu-Raghif AR, Alkazzaz AM, Fadheel QJ. A comparative study of the effect of thyme and calcium with vitamin D3 in treatment of postmenopausal women with osteoporosis. International Journal of PharmTech Research. 9(5);260-268.
Riva A, Togni S, Giacomelli L, et al. Effects of a curcumin-based supplementation in asymptomatic subjects with low bone density: a preliminary 24-week supplement study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 21(7):1684-1689.
Chinese Medical Journal. (2018). Effects of Dandelion Extract on the Proliferation of Rat Skeletal Muscle Cells and the Inhibition of a Lipopolysaccharide-Induced Inflammatory Reaction. Retrieved May 11, 2022 from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048917/

 

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 222