Namirnice koje čiste jetru

macajaOsnovni način na koji telo izbacuje toksine je preko jetre, koja detoksikuje i čisti telo neprestano filtrirajući krv od otrova koji u nju ulaze kroz organe za varenje, kožu i respiratorni sistem. Ako jetra postane preoterećena od preterane količine toksina, čitav organizam je ugrožen.

Pošto je jetra takođe odgovorna za proizvodnju žuči, koja je metabolički neophodna za razlaganje i asimilaciju masti i proteina iz hrane, izuzetno je vežno da jetre bude u dobrom stanju. Ukoliko jetra ne funkcioniše dobro, vaše telo neće moći da se očisti niti da ispravno apsorbuje hranljive materije, što je recept za zdravstvenu katastrofu.

“Na hiljade enzimskih sistema koji deluju u gotovo svim telesnim aktivnostima se sintetišu u jetri”, piše dr Karl Maret, o važnosti jetre. “Pravilno funkcionisanje očiju, srca, mozga, polnih žlezda, zglobova i bubrega – sve to zavisi od toga da li jetra radi dobro. Ako je jetre ometena da sintetiše makar i jedan od hiljade enzimskih sistema koje telo zahteva, to je prepreka celokupnom funkcionisanju tela i proizvodi povećan metabolički stres kod pojedinca.”

Dakle, evo koje namirnice bi bilo dobro da uključite u ishranu kako biste potpomogli ispravan rad i zdravlje jetre.

Beli luk
Beli luk sadrži brojna jedinjenja sumpora, koja aktiviraju enzime jetre koji učestvuju u ispiranju toksina iz tela. Beli luk takođe sadrži i alicin i selen, dva moćna nutrijtijenta koja pomažu da se jetra zaštiti od oštećenje otrovima a i pomažu u procesu detoksikacije.

Grejpfrut
Grejpfrut je bogat prirodnim vitaminom C i antioksidansima, a oba čiste jetru. Kao i beli luk i grejpfrut sadrži jedinjenja koja podstiču proizvodnju enzima za detoksikaciju u jetri. On takođe sadrži flavonoid poznat pod imenom naringenin, koji navodi jetru da sagoreva masnoće, umesto da ih skladišti.

Zeleni čaj
Zeleni čaj sadrži dosta katehina, biljnih antioksidanasa za koje su proučavanja pokazala da eliminišu naslage masti iz jetre i poboljšavaju rad jetre. Ovaj moćni biljni napitak štiti jetru i od toksina koji bi se inače više nagomilali i prouzrokovali štetu.

Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće kao što su gorka tikvica (momordika), arugula, lišće maslačka, spanać, lišće slačice i cigura takođe sadrže brojne pročišćujuće sastojke koji neutrlišu teške metale koji znatno opterećuju jetru. Lisnato povrće takođe eliminiše pesticide i herbicide iz tela i podstiču stvarenje i tok žučne tečnosti koja čisti.

Avokado
Bogat je produktima glutationa, pa aktivno štiti zdravlje jetre štiteći je od preopterećenja toksinima i podstičući njenu pročišćujuću moć. Neka istraživanja su pokazala da ukoliko 30 dana u nizu konzumiramo jedan ili dva avokada nedeljno, to može da oporavi oštećenu jetru.

Orasi
Orasi, koji sadrže velike količine aminokiseline l-arginina, glutationa i omega 3 masnih kiselina, takođe pomažu da se jetra detoksikuje, posebno od amonijaka. Orasi takođe pomažu oksigenaciju krvi. Tinktura od zelene ljuske oraha se u prirodnoj medicini posebno i koristi u preparatima za čišćenje jetre.

Kurkuma
Kurkuma je jedna od najmoćnijih namirnica da se održi zdravlje jetre. Pokazalo se da ona aktivno štiti jetru od oštećenja koja joj mogu naneti otrovi, pa da čak i regeneriše oštećene ćelije jetra. Kurkuma takođe podstiče prirodnu proizvodnju žuči, steže proširene (otekle) žučne kanaliće i poboljšava opšte funkcionisanje žučne kesice, koja je takođe deo sistema za čišćenje tela od otrova.

Izvori:
www.globalhealingcenter.com/natural-health/liver-cleanse-foods/
www.anthromed.org/Article.aspx?artpk=531
www.dailymail.co.uk
www.nature.com/ijo/journal/v26/n11/abs/0802141a.html
www.sciencedaily.com/releases/2000/12/001219074822.htm

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Mača čaj organski

Mača je iz Kine stigla u Japan u 12. veku, gde je do danas ostala deo tradicije čajne ceremonije. Dobija se finim mlevenjem listova zelenog čaja koji se pažljivo odabira i tretira kako bi se očuvao jedinstveni ukus i nutritivni sastav čaja. Mača sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, otprilike kao i kafa, a zahvaljujuci supstanci l-teanin ona podiže energiju i opušta bez naglih skokova i padova. Mača ima znatno više antioksidanasa nego klasično pripremljen zeleni čaj, a listovi, s obzirom da su samleveni, praktično se celi piju.
Yogi čaj mača limun

Ajurvedska mešavina sa zelenim čajem, mačom, limunovom travom, limetom.
Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.


 

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 110