Napitak za regulaciju glukoze nakon obroka

jabukovo sirceKonzumacija sirćeta može da uspori apsorpciju šećera u krvotok nakon obroka bogatih ugljenim hidratima i da na taj način spreči nagle skokove nivoa gukoze u krvi, nakon kojih obično sledi nagli pad nivoa glukoze.

Naime, sirće ometa enzime koji razlažu skrob i određene šećera na njihove sastavne delove, molekule prostih šećera. Zbog toga, ako konzumirate sirće nakon što ste jeli npr. špagete ili beli pirinač, šećer u krvi nakon obroka će znatno sporije rasti.

Jedno istraživanje čak pokazalo da je svakodnevna konzumacija sirćeta (dve do šest kašika dnevno) poboljšala glikemijsku reakciju na obroke bogate ugljenim hidratima. Drugo istraživanje je pokazalo da je konzumacija jabukovog sirćeta snizila nivo šećera u krvi nakon obroka za polovinu, kod zdravih ljudi. Osim ovih efekata, jabukovo sirće doprinosi smanjenju nadimanja i ima blag laksativni efekat (bogato je kalijumom), tako da je korisno da se koristi nakon obroka.

Dakle, ako ste konzumirali obilan obrok, bogat ugljenim hidratima, možete da popijete kašiku jabukovog sirćeta u čaši vode kako biste pomogli regulaciju nivoa glukoze u krvi.

A da biste još olakšali varenje, možete da napravite sledeći koktel: u čašu tople vode dodajte kašiku kvalitetnog jabukovog sirćeta i ½ kašičice đumbira u prahu i dobro izmešajte (đumbir dodatno pomaže varenje).

 

Važna napomena:

Jabukovo sirće može da utiče na nivo glukoze u krvi nakon obroka, ali ne utiče na nivo šećera u krvi našte srca, odnosno, na prazan stomak.  

 

Izvori i stručne reference: www.mindbodygreen.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31221273/, https://jandonline.org/article/S0002-8223(05)01222-8/fulltext


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 255