Nemaš majku? Imaš trifalu

trifalaPopularna indijska poslovica - "Nemaš majku? Ne brini sve dok imaš trifalu" - odnosi se na jedan od najkorišćenijih ajurvedskih preparata, a smisao je da se on brine o celokupnom stanju organizma onako kako se majka brine o deci.

Ajurveda je jedan od najstarijih medicinskih sistema na svetu, a trifala se u ajurvedi koristi hiljadama godina. Pomaže održavanju zdravlja creva i poboljšava varenje, detoksikuje organizam i podržava imuni sistem. Zbog povoljnog delovanja na najopštije faktore zdravlja u ajurvedi se ubraja u tzv. rasajane - preparate koji doprinose dugovečnosti.
Trifala je mešavina tri biljke: amla (Emblica officinalis), bibitaki (Terminalia bellirica) i haritaki (Terminalia chebula). Izuzetno je bogata antioksidansima i poseduje antiinflamatorna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Savremena naučna proučavanja su pokazala da trifala povoljno deluje kod sledećih zdravstvenih problema.
Čuva oralno zdravlje. Istraživanja obavljeno na ženama je pokazala da ispiranje usta rastvorom trifale smanjuje zubne nasage i ublažava upalu desni. Takođe je utvrđeno da je trifala dobra u sprečavanju krvarenja desni, ali i karijesa.
Štiti kožu. Laboratorijsko ispitivanje na ćelijama ljudske kože je pokazalo da trifala zaštitno deluje na epidermis i dermalne fibroblaste - to su ćelije potkožnog sloja koje pomažu da se koža oporavi od povreda. Trifala takođe podstiče proizvodnju kolagena.
Snižava nivo šećera. Proučavanje obavljeno na 150 ispitanika utvrdilo je da trifala može da snizi nivo šećera u krvi.
Sprečava zatvor. Kliničko ispitivanje je analiziralo delovanje trifale na 34 osobe koje su patile od zatvora. Pokazalo se da podstiče pražnjenje creva, sprečava nepotpuno pražnjenje i druge simptome povezane sa zatvorom. (Pored trifale, ispitanici su uzimali i psilijum i ekstrakt sene.)
Ima antikancerogeni efekat. Ovaj efekat trifale je proučavan u laboratoriji i na životinjama. Rezutati su bili ubedljivi. Proučavanje in vitro je pokazalo da je alkoholni ekstrakt trifale smanjio širenje malignih ćelija i izazvao ćelijsku smrt ćelija ljudskog raka debelog creva, kao i matičnih ćelija raka debelog creva (matične ćelije raka su uglavnom one koje dovode do povratka tumora). Istraživači su potvrdili da trifala ima antikancerogena svojstva, ali je potrebno više istraživanja (u toku su neka koja se obavljaju na ljudima).

Redovna konzumacija trifale:
Daje osećaj lakoće, pročišćenosti, revitalizovanosti.
Uravnotežuje metabolizam i detoksikuje organizam
Uklanja toksine, štetne naslage, gasove i nadutost
Poboljšava varenje i usvajanje hrane, smanjuje masne naslage

Stručne reference
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28393817
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26731545
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3330861/pdf/ASL-27-45.pdf
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22022157
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488090/
www.ajur-veda.rs

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Trifala u prahu organska

Trifala (triphala doslovno znači “tri ploda”) je tradicionalni ajurvedski preparat koji se sastoji od praha tri voćke: amalaki (Emblica officinalis), bibitaki, (Terminalia belerica) i haritaki (Terminalia chebula). Već vekovima je široko korišćena na indijskom potkontinentu, a od nedavno i širom sveta. Njena najpoznatija upotreba je kao tonik za creva. Ima laksativno dejstvo.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 232