Neverovatni sok od grejpfruta

grejpomoJedno novo proučavanje obavljeno na Univerzitetu Berkli ukazalo je da bi sok od grejpfruta mogao čak da zameni metformin, lek koji se koristi za dijabetes tip 2. Ova voćka pomaže snižavanju šećera u krvi, ali i sprečavanju gojenja.

Još od 1930-tih godina se konzumacija grejpfruta povezuje sa dijetama, kada je ovaj način mršavljanja bio u trendu u Holivudu. Međutim, dosad nisu obavljena dovoljno precizna istraživanja koliko grejpfrut zaista pomaže. Sada su naučnici na miševima proučili vezu između konzumiranja grejpfruta i gojenja. Dve grupe miševa su hranjene veoma masnom hranom, jedna je dobijala gust prirodan sok od grejpfuta za piće, a druga samo vodu. Istraživači su utvrdili da se grupa miševa koja je dobijala grejpfrut ugojila 18% manje od one druge. Što je još interesantnije, miševi koji su pili sok od grejpfruta imali su zdravije nivoe glukoze i insulina u krvi, kao i masnoće triacil-glicerola u odnosu na grupu koja je pila vodu.
Iako naučnici ne mogu tačno da objasne kako grejpfrut deluje, pošto po rečima Andreasa Stala, vođe ovog istraživanja, sok ove voćke sadrži mnogo aktivnih komponenti, ovi zaključci su neopozivi jer su naučnici više puta ponavljali ovaj test i svaki put dobijali iste rezultate.

I na kraju, jednoj grupi miševa je davan metformin, lek koji se koristi za snižavanje glukoze kod dijabetesa tip 2, a drugoj grupi naringin, supstaca koja grejpfrutu daje njegov gorak ukus. Na kraju, efekat koji je postigao lek metformin i sok od grejpfruta na snižavanje glukoze u krvi bio je isti. “To znači da je prirodni voćni napitak efkasan u snižavanju glukoze u krvi isto kao i lek iz apoteke”, prokomentarisao je jedan od autora istraživanja, profesor nutricionizma i toksikologije Džozef Napoli.

Važna napomena: sok od grejpfruta ne sme se uzimati ukoliko koristite određene lekove, jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica. Spisak lekova koji se ne smeju uzimati istovremeno kad i sok od grejpfruta naći ćete na prvom linku navedenom u spisku.

Izvori:

www.nhs.uk/common-health-questions/medicines/does-grapefruit-affect-my-medicine/
www.calcitrusgrowers.com
www.plosone.org
http://newscenter.berkeley.edu

 

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 226