Prevencija polenskih alergija

alergije prevencijaPostoje neke prirodne metode kojima se mogu značajno ublažiti pa čak i potpuno otkloniti neprijatni simptomi polenskih alergija. Ali najvažnije je započeti na vreme, nekoliko nedelja ili čak meseci pre pojave alergije!

Radujete li se dolasku proleća? Za mnoge je proleće najlepše godišnje doba. Topliji dani, buđenje prirode, cvrkut ptica... Sve deluje idilično pa se pitanje s početka teksta možda čini nekako suvišno. Ipak, nije sve tako idilično kao što izgleda na prvi pogled. Bar ne za sve. Jer dok jedni uživaju u dugim šetnjama udišući punim plućima mirisni prolećni vazduh, za druge je on uzrok mnogih tegoba. Ukoliko ste u grupi onih “srećnika” koji imaju problem sa sezonskom polenskom alergijom, znate o čemu pričam.

Kijanje, obilna sekrecija iz nosa, svrab i peckanje očiju - dobro poznati simptomi koji  iritiraju već i na samu pomisao. A koliko su iritirajući kada se pojave, to vrlo dobro znate ne samo vi, već i oni u vašem bliskom okruženju. Ovi simptomi zaista utiču na kvalitet života jer smanjuju  radnu produktivnost i ometaju druge svakodnevne aktivnosti.

Čini li vam se da okolina nema previše razumevanja za ono što vam se događa? Ponekad se mogu čuti komentari tipa: pa dobro, to je ipak “samo” kijanje?!! S druge strane, kijanje u serijama od 5 i više puta i duvanje nosa može biti iritirajuće i za okolinu. Kako i sama imam člana porodice koji ima ove tegobe, znam kako to izgleda. Ruku na srce, ponekad sam i ja znala da dam poneku šaljivu opasku.

Šta preduzeti? Konvencionalna medicina u ovim slučajevima preporučuje lekove koji su možda efikasni, ali stvaraju brojne nuspojave. Možda se spasete kijavice, ali zato ste po ceo dan pospani i tromi. Druge (ozbiljnije) nuspojave ne bih pominjala.

S druge strane, postoje neke prirodne metode kojima se mogu značajno ublažiti, pa čak i u potpunosti otkloniti neprijatni simptomi polenskih alergija. Ima dosta toga što možete sami preduzeti.

Ali najvažnije je započeti na vreme, nekoliko nedelja ili čak meseci pre pojave alergije! Zbog toga nemojte misliti da sam preuranila sa ovim tekstom. Lepo je vreme, pa polen možda krene i ranije nego obično. Dakle, valja se pripremiti na vreme.

Evo nekoliko predloga koji vam mogu biti od pomoći:

 

Ojačajte imunitet

Za jačanje imuniteta koristite proverena sredstva kao što su ulje crnog kima (zaista provereno!), ehinacea, med, propolis, srebrna voda, trave žitarica (možete ih sami uzgajati ili kupiti u vidu praha u prodavnicama zdrave hrane), lekovite gljive (reiši, šitake).

 

Detoksikujte organizam

Prolećno čišćenje životnog prostora za mnoge je već ustaljena navika. Čišćenje organizma (posebno ako ste se tokom zime malo više opustili) u ovom periodu je takođe više nego potrebno. Dobro će vam doći glina ili zeolit, naravno uz dosta kvalitetne vode.

 

Obratite pažnju na ishranu

Nema dobre detoksikacije bez odgovarajuće ishrane. Kao preventivu polenskim alergijama povećajte unos namirnica bogatih vitaminima C, A, E, mineralima kao što su kalcijum, cink, magnezijum, selen.  Važne su takođe i esencijalne masne kiseline. Koristite kvalitetna hladno ceđena ulja od lana, bundeve, susama i konoplje kao i njihove semenke. Prednost dajte sirovim namirnicama. U ovom periodu priroda nam daruje mnoge biljke bogate sastojcima koji su nam najpotrebniji. Sremuš (već se pojavio na pijacama!), vlašac, maslačak, rukola, zelena salata, spanać. Tu su beli i crni luk, zatim uvek aktuelna šargarepa, kelj, prokelj i nezaobilazni začini poput rena i đumbira koji pročišćavaju disajne puteve i oslobađaju od viška sluzi.

 

Ne zaboravite koprivu

Koristite je za pripremu jela, ali i čaja. Redovna upotreba čaja od koprive se smatra jednim od efikasnijih metoda u prevenciji polenskih alergija. Zahvaljujući prisustvu kvercetina, kopriva sprečava oslobađanje histamina, a upravo je histamin pokretač alergijskih reakcija. Čaj od koprive treba piti u dužem vremenskom periodu, pa ukoliko ste alergični na ambroziju (čija sezona počinje u avgustu) mislite o tome na vreme!

 

Tu su i homeopatija i akupunktura kao potpuno prirodne metode lečenja koje su se pokazale kao vrlo uspešne u tretiranju i lečenju alergija.

Šta ćete preduzeti, koju metodu ćete odabrati svakako je vaš izbor. Ukoliko volite brza, instant-rešenja i ako vam sve ovo nabrojano zvuči komplikovano, verovatno ćete se opredeliti za konvencionalnu medicinu. Ako ste spremni da se malo potrudite, opet ističem, počnite na vreme. Možda tegobe ne prestanu u potpunosti, ali mogu da prođu u mnogo blažem obliku! I to je nešto, zar ne?!

Dočekajte predstojeću sezonu spremni, a onda ćete i vi moći da uživate u svim blagodatima proleća (leta).

A vi ostali, ni vama neće škoditi da preduzmete neki od navedenih koraka. Čišćenje organizma i pravilna ishrana su uvek aktuelni.
 

Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Mlada pšenica u prahu organska

Mlada pšenična trava se vekovima koristi u narodnoj medicini i deo je tradicionalne ishrane mnogih naroda. Dobija se od mladih listova pšenice i sadrži veliki broj po zdravlje korisnih sastojaka. Kako se proizvodi? Pšenica (Triticum aestivum) se zasejava na kvalitetnom zemljištu i neguje desetak dana. Nakon izbijanja klice, mlade biljke tokom rasta sintetišu hlorofil i stvaraju puno korisnih nutrijenata. Kada narastu do 15-20cm visine, mladi klicini listovi se seku i suše na niskoj temperaturi. Osušena pšenična trava se pre pakovanja melje u prah. Dobijeni prah je 100% prirodni proizvod koji ne sadrži aditive, veštacke boje ili poboljšivače ukusa.
Mladi ječam u prahu organski

Napitak od mlade ječmene trave se tradicionalno koristi u ishrani mnogih naroda. Kako se dobija od mladih izdanaka jecma, sadrži mnoge po zdravlje korsine sastojke. Kako se proizvodi? Jecam (Hordeum vulgare) se zasejava na kvalitetnom zemljištu i pažljivo neguje. Tokom klijanja i rasta mlade biljke stvaraju puno korisnih nutrijenata i sintetišu hlorofil. Nakon desetak dana mladi klicini listovi se seku i suše na niskoj temperaturi. Osušena ječmena trava se pre pakovanja melje u prah. Dobijeni prah je 100% prirodni proizvod koji ne sadrži aditive, veštačke boje ili poboljšivače ukusa.
Šitake (shiitake) gljiva

Šitake (Shiitake, Lentinula edodes) gljiva potiče iz Japana, gde se već vekovima koristi u tradicionalnoj, ali i u zvaničnoj medicini. Japanci je zovu eliksirom života.
Reishi (reiši) pečurka

Reishi (reiši) gljiva (Ganoderma Lucidum), sada već dobro poznata i korišćena u celom svetu, vodi poreklo iz Kine, gde se vekovima upotrebljavala u tradicionalnoj medicini. Polisaharidi iz ove gljive deluju antioksidativno i na taj način stimulišu imuni sistem.
Super Imuno Mix organski

Organski super Imuno mix je kreiran pažljivim odabirom deset vrhunskih organskih biljnih sastojaka i pet najkvalitetnijih gljiva koje su poznate po svojim visokovrednim sastojcima nezamenljivim za ishranu modernog čoveka. Pogodan za vegetarijance i vegane.Sadrži šitake, reiši, maitake, čagu, kordiceps, maku, asai, trifalu, lukumu, kakao, kamu kamu, sibirski žen šen, cejlonski cimet, kurkumu, ašvagandu
Sirovo hladno presovano ulje lana

Beyond ulje od semena lana dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se ceo proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37˚C, čime se ovo ulje svrstava u sirovu hranu. Kod uobičajenog načina hladnog presovanja, u pojedinim mašinama, usled visokog pritiska u presi, neke vrste semenki mogu biti izložene temperaturama i do 70˚C. Rezultat naše tehnologije je potpuno prirodan proizvod vrhunskog kvaliteta i ukusa kome su očuvani svi enzimi i hranljive materije.
Sirovo hladno presovano ulje susama

Beyond sirovo hladno presovano ulje susama dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se ceo proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37˚C, čime se ovo ulje svrstava u sirovu hranu. Kod uobičajenog načina hladnog presovanja, u pojedinim mašinama, usled visokog pritiska u presi, neke vrste semenki mogu biti izložene temperaturama i do 70˚C. Rezultat naše tehnologije je potpuno prirodan proizvod vrhunskog kvaliteta i ukusa kome su očuvani svi enzimi i hranljive materije..
Sirovo hladno presovano ulje bundeve

Beyond sirovo hladno presovano ulje bundeve dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se ceo proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37˚C, čime se ovo ulje svrstava u sirovu hranu. Kod uobičajenog načina hladnog presovanja, u pojedinim mašinama, usled visokog pritiska u presi, neke vrste semenki mogu biti izložene temperaturama i do 70˚C. Rezultat naše tehnologije je potpuno prirodan proizvod vrhunskog kvaliteta i ukusa kome su očuvani svi enzimi i hranljive materije.
Glina u prahu

Glina u prahu za unutrašnju upotrebu svojim adsorpcionim i jonoizmenjivačkim dejstvom eliminiše toksične i biološki nerazgradive materije iz krvi, jetre i celog organizma.
Đumbir prah organski 100g

Koren đumbira se koristi u kuhinjama širom sveta kao cenjen začin osvežavajućeg i prijatno ljutkastog ukusa, a poznata je i njegova primena u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Opredeljivanjem za organske proizvode obezbeđujete sebi zdraviju i kvalitetniju ishranu.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 334