Prirodna sredstva protiv glavobolje

glavobolje1Glavobolja je problem sa kojim se suočava oko 10 odsto osoba u populaciji zapadne hemisfere, a skoro 30 odsto bolesnika se zbog tog problema obraća lekaru opšte prakse. Neka naučna istraživanja su dokazala da je većina glavobolja zapravo prouzrokovana sastojcima iz hrane koju svakodnevno konzumiramo.

Neprijatan, mučan, ponekad neizdrživ bol... skoro da ne postoji čovek koji nije doživeo ove tegobe bar jednom u toku života. Dokazano je da je glavobolja jedini i osnovni simptom više od 45 oboljenja. Takođe je poznato da je veoma raznovrsna što se tiče oblika ispoljavanja, a uvek je simptom nekog nesklada u organizmu.

Dakle, glavobolju ne treba doživljavati kao bolest, već uglavnom kao simptom nekog drugog oboljenja ili, pak, intoksikacije organizma. Među najčešće uzročnike glavobolja spadaju stres, dehidracija, grip ili neka druga virusna infekcija, upala sinusa, preterano konzumiranje alkohola (mamurluk), hormonalne promene, problemi sa vratnim delom kičme, skupljanje ili širenje krvnih sudova koje može da izazove migrenu, različiti spoljni faktori (buka, zadimljen prostor), povišen krvni pritisak, a vrlo retko se radi o nekom ozbiljnijem oboljenju (tumor mozga, moždani udar).

Glavobolja od hrane

Verovali ili ne, neka naučna istraživanja su dokazala da je većina glavobolja zapravo prouzrokovana sastojcima iz hrane koju svakodnevno konzumiramo. Mnogi godinama, pa čak i decenijama trpe stalne glavobolje, ni ne pomišljajući da je upravo hrana najveći saveznik njihovog problema. To je naročito zapaženo kod osoba koje pate od migrene.

Da li ćemo i koliko često biti prinuđeni da se suočavamo sa ovim problemom, svakako zavisi i od genetske predodređenosti. Što smo više genetski skloni glavobolji, veće su šanse da ih neki činioci pokrenu. Ipak, određene korekcije u ishrani i načinu života mogu da budu od presudnog značaja za prevenciju i redukovanje glavobolja.

Kako ishrana izaziva glavobolju?

Mnoge namirnice koje skoro svakodnevno unosimo u  organizam sadrže različite veštačke dodatke i hemikalije, naročito tiramine i nitrite - koji direktno utiču na mozak, dovodeći do promena na nervima i krvnim sudovima, što kulminira glavoboljom. U nekim slučajevima, hrana podstiče sužavanje krvnih sudova, remeteći protok krvi i stvarajući prolazne neurološke simptome - kao što su, na primer, smetnje sa vidom. Sa druge strane, ukoliko hrana podstakne širenje krvnih sudova izvan mozga, kao rezultat te pojave će nastati bol.

Namirnice koje su najsumnjivije, odnosno koje najčešće mogu da dovedu do ovog stanja su čokolada, zreli sirevi, slanina, crno vino, viršle i druge mesne prerađevine. Ali, to svakako može da bude i bilo koja druga namirnica koja izaziva neku vrstu alergije, zavisno od individualne osetljivosti.

Najozloglašeniji izazivači glavobolja, koji mogu da naprave pravu pometnju u mozgu, jesu amini. Najpoznatiji amin koji se povezuje sa glavoboljom jeste tiramin, čest sastojak hrane. Može se naći u alkoholnim pićima, naročito crnom vinu, mlečnim proizvodima, nekim vrstama mesa i ribe (suvo meso, mesne prerađevine), u proizvodima sa kvascem, kiselom kupusu.

Pored nitrita i tiramina, i veštački zaslađivač aspartam, sastojak mnogih namirnica sa naznakom «bez šećera» (sokovi, žvake), predstavlja opasnog izazivača glavobolja, naročito kod osoba koje pate od migrene.

10 prirodnih saveta za prevenciju i lečenje glavobolje

Kao što određena vrsta hrane može da izazove glavobolju, isto tako pojedine namirnice i biljke imaju moć da zaustave ili spreče taj proces. Većina ljudi odmah nakon pojave bola poseže za lekovima, iako postoji čitav dijapazon prirodnih sredstava za ublažavanje takvih tegoba.

1. Eliminišite iz ishrane «provocirajuće» namirnice: crno vino, šampanjac, tvrde sireve, pavlaku, salame, viršle i druge suhomesnate proizvode, čokoladu, kikiriki, industrijske sokove, žvake.

2. Obratite pažnju na kafu! Uticaj kofeina može da bude kontroverzan: može i da izazove i da olakša glavobolju. Naučnici su ustanovili da kafa ima sposobnost da suzi krvne sudove i na taj način privremeno otkloni glavobolju, ali kada dejstvo kofeina prođe, krvni sudovi postaju širi nego ranije i na taj način izazivaju još jači bol.

3. Pijte dosta vode! Mnogi pacijenti koji su se godinama bezuspešno lekovima borili protiv glavobolje, na kraju su otkrili da glavni uzrok njihovog problema leži u hroničnoj dehidraciji, to jest nedovoljnom unosu tečnosti. Zato, ako patite od glavobolje, pokušajte da primenite jednostavan «lek» - pijte barem litar vode dnevno.

4. Jedite banane, krompir u ljusci, soju, pomorandže, paradajz - ove namirnice su izuzetno bogate kalijumom, a dokazano je da upravo nedostatak tog minerala može da bude jedan od uzročnika glavobolje.

5. Očistite organizam od toksina - intoksikacija organizma spada u jedan od sve češćih izazivača glavobolje. Postoji mnogo načina koji mogu da doprinesu procesu čišćenja organizma, a neki od njih su: povremeno «gladovanje» - na svežem voću i čajevima, potom čišćenje debelog creva klistiranjem ili hidrokolon terapijom, uvođenjem žitarica, semenki (lan, susam, bundeva) i sirovog povrća i voća u ishranu, čišćenje jetre svakodnevnim konzumiranjem maslinovog i lanenog ulja uz obrok.   

6. Pijte čaj od đumbira - ovaj narodni lek može da bude efikasan u lečenju glavobolje koliko i neki analgetici, s tim da on ne ispoljava nikakva neželjena dejstva. Za otklanjanje glavobolje treba na svaka tri sata piti po pola kašičice đumbira u prahu, rastvorenog u dva decilitra vode, sve dok bol ne prestane. Ovaj lek može da se koristi i svakodnevno, u cilju prevencije, kod osoba sklonih čestim glavoboljama.

7. Pijte čajeve - ova terapija je naročito efikasna kod glavobolja izazvanih napetošću i stresom. U tom slučaju, najefikasniji su čajevi od valerijane, matičnjaka, nane, kamilice i ruzmarina.

8. Koristite obloge - naizmenično stavljanje toplih i hladnih obloga na čelo i zadnji deo vrata mogu da budu od pomoći kod blažih glavobolja. Takođe vredi pokušati i sa primenom starog narodnog leka u vidu obloga od sirovog krompira, koje se stavljaju na čelo.

9. Primenite aromaterapiju - eterična ulja različitih biljaka mogu da ublaže bolove i napetost, a takođe i da pomognu kod glavobolja izazvanih zapušenošću nosa ili sinusa. Ukoliko je glavobolja prouzrokovana napetošću, utrljajte na slepoočnice i zadnji deo vrata dve kapi ulja od lavande ili ga, pak, nanesite na maramicu i tri puta duboko udahnite. Inhalacija eukaliptusovim uljem i uljem nane je najdelotvornija za glavobolje prouzrokovane zapušenim nosem i sinusima.

10. Provetravajte prostor u kom boravite, naročito za vreme grejne sezone, i trudite se da svakodnevno provedete minimum pola sata-sat na svežem vazduhu.    

Što se tiče migrenskih glavobolja, one su specifične. Veliki broj migrenskih glavobolja potiče od naše uobičajene ishrane, ili od onoga što izostavljamo iz ishrane. Kvalitetne namirnice i domaći lekovi pomažu lučenje umirujućih hemijskih supstanci u mozgu, pomažu opštoj dobrobiti i ponekad mogu da preseku migrenu u korenu.

Uravnotežena ishrana štiti od migrena
Podrška organizmu konzumiranjem dobro uravnoteženih obroka koji se sastoje od svežih, prirodnih, integralnih namirnica pomaže da se kontroliše učestalost napada migrene. Sveže, organsko voće, povrće i integralne žitarice obezbeđuju neophodne nutrijente da se proizvedu hemikalije u mozgu koje olakšavaju bol.

Ako se tokom dana jede često, a pomalo, to pomaže da se stabilizuje šećer u krvi i štiti od naglih skokova i padova šećera, koji mogu pokrenuti migrenu.

Treba da pijemo dovoljno vode
Ako pijemo dosta čista vode, to pomaže da organizam bude dobro hidriran. Naučni dokazi ukazuju da je dehidracija važan uzrok migrenskih glavobolja. Preporučena količina tečnosti je 0,3 dl vode na kg telesne težine dnevno (dakle, ako imate 60 kg, to je 1,8 litara dnevno).

Vitamini, minerali i aminokiseline koji mogu da ublaže migrenu

Kalcijum smiruje i opušta, i mentalno i fizički, podstiče sanjivost i smirenost. Ako popijete neki napitak bogat kalcijumom, ili neku poslasticu od mleka (organski proizvedenog) pred spavanje, to opušta mišiće i olakšava san. Ako sažvaćete šaku susamovog semena, ona sadrži količinu kalcijuma koja zadovoljava dnevne potrebe.
Namirnice bogate aminokiselinom triptofanom stimulišu mozak da proizvodi jedan neurotransmiter, serotonin. Niski nivoi serotonina povezuju se sa migrenskim glavoboljama, depresijama i nesanicom. Biljni izvori serotonina su pasulj, orasi, bademi, susam i golica, integralni pirinač, a potom i ostale integralne žitarice.
Vitamin B2 takođe može da smanji učestalost migrenskih glavobolja. B2, ili riboflavin, nalazi se u brokoliju, jajima, bademima, fermentisanim sojinim proizvodima (tempeh, miso) i integralnim žitaricama.
Omega 3 masne kiseline smanjuju ukupne inflamatorne procese i smanjuju stezanje kapilara u glavi, što je osnovni uzrok migrene. Konzumirajte maslinovo ulje, avokado i laneno seme.

Biljni i domaći lekovi od migrene
Ljuta papričica (aleva) povećava prag bola kod onih koji pate od migrene. Naspite prstohvat tucane ljute paprike u vodu i popijte kao čaj, ili pospite po hrani.

Konzumirajte bar 1 g đumbira dnevno da ublažite mučninu i povraćanje. Đumbir obično možete naći svež, u prahu ili kandiran.

Napravite čaj od nane da ublažite mučninu i povraćanje. Nana takođe deluje umirujuće i pomaže da se oni koji pate od migrene opuste. Sažvaćite nekoliko svežih listova nana, ili popijte čaj, da ublažite bol i mučninu.

Homeopatski lek Nux vomica je jedan od najboljih domaćih lekova protiv migrenskih glavobolja. Nux ne samo da čisti jetru, već i obrće efekte namirnica koje mogu da izazovu napad migrene. Ona smanjuje razdražljivost, grčenje vrata i slepoočnica, smanjuje osetljivost na zvuk i svetlost, telesne bolove, mučninu i smanjuje

Vodite dnevnik i beležite posle kojih namirnica vam obično započne glavobolja, pa ih izostavite iz svoje ishrane, dok istovremeno uvodite zdravije varijante.

I ne zaboravite nikako fizičku aktivnost! Brza polučasovna šetnja ili lagani džoging pomažu nam da se osećamo opušteno, smanjuju stres, pa time i čine manje verovatnim da će nas zaboleti glava.

Izvori:
www.relieve-migraine-headache.com/diet-headache-migraine.html
www.mayoclinic.com
http://familydoctor.org
http://www.naturalnews.com/029119_migraine_headaches_foods.html

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Đumbir prah organski 100g

Koren đumbira se koristi u kuhinjama širom sveta kao cenjen začin osvežavajućeg i prijatno ljutkastog ukusa, a poznata je i njegova primena u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Opredeljivanjem za organske proizvode obezbeđujete sebi zdraviju i kvalitetniju ishranu.
Đumbir instant čaj u granulama

Đumbir (Zingiber officinale) je sušeni koren istoimene biljke koji ima aromatični, ljutkast ukus. Upotrebljava se u svežem stanju ili sušen i mleven kao dodatak najrazličitijim jelima. U narodnoj medicini koristi se za pripremu obloga i čajeva.
Yogi čaj đumbir-pomorandža

Ova neobična mešavina će vas sigurno oraspoložiti, kad otkrijete neodoljive ukuse i arome đumbira koji greje, slatke pomorandže i i egzotičnog cvetnog mirisnog ukusa vanile.
Yogi čaj đumbir-limun

Ajurveda nas uči da treba uravnotežiti šest raznih ukusa kako bismo uravnotežili svoj organizam. Ljutkasti ukus đumbira greje nam telo i dušu, a limun nas "podiže" osećajem lakoće.


 

 

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 239