Prirodni lekovi za urinarne infekcije

brusnicaUrinarne infekcije su česte bakterijske infekcije, od kojih svake godine obolevaju milioni ljudi, pri čemu veći procenat žena. One mogu da izazovu učestalo mokrenje i bol, a u nekim slučajevima, mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija sa bubrezima i jakih bolova u oblasti bubrega i urinarnog trakta.

Svakako da u slučaju urinarne infekcije treba konsultovati lekara, koji je jedini kompetentan da odluči kakvu terapiju treba sprovesti i koju vrstu antibiotika primeniti, ako je potrebno. Međutim, urinarne infekcije su često izazvane bakterijom Escherichia coli, koja ne može tako lako da se istrebi antibioticima, pa se infekcije često vraćaju, jer nakon višestruke upotrebe antibiotika ova bakterija može da razvije rezistenciju.

Zato nije loše, u slučajevima urinarnih infekcija koje se često ponavljaju, a imaju blaži oblik, koristiti prirodne metode i sredstva koja mogu pomoći da se ovaj problem ublaži ili možda i potpuno reši.

Evo šta može da se proba u kućnim uslovima.

 

Pijte dosta tečnosti

Ovo je prva i osnovna stvar, koju će vam svakako preporučiti i lekar, bez obzira kakvu terapiju odredi, jer naučna istraživanja pokazuju da je hidriranost organizma povezana sa rizikom od infekcija urinarnog trakta! To je zato što redovno mokrenje može da ispere bakterije iz urinarnog trakta, što svakako doprinosi prevenciji infekcije. Na primer, dva istraživanja, jedno koje je ispitivalo pacijente sa urinarnim kateterom, a drugo koje je pratilo 141 zdravu devojku, pokazala su da su i manji unos tečnosti i ređe mokrenje povezani sa većom učestalošću urinarnih infekcija. Što se tiče tečnosti koju treba unositi, u ovom slučaju su najbolji čista voda, limunada i biljni čajevi.

Povećajte unos vitamina C

Uzimati dovoljno vitamina C je i inače zdravo u svakom pogledu, ali što se tiče urinarnih infekcija, nekoliko istraživanja je pokazalo da povišen unos vitamina C smanjuje rizik od urinarnih infekcija. Najverovatnije je da vitamin C povećava kiselost urina i na taj način ubija bakterije koje bi mogle da se razviju u urinu. Najbolje je unositi vitamin C iz prirodnih izvora, a u najbogatije spadaju acerola, kamu kamu, paprika i citrusno voće.

Koristite brusnice

Sveže, sušene, u obliku soka ili obliku čaja, brusnice su prirodno sredstvo za koje postoji obilje naučnih dokaza da pomažu protiv urinarnih infekcija. Mehanizam delovanja brusnice je da one sprečavaju da se bakterija Escherichia coli zakači za sluzokožu urinarnog trakta. Ali to nije sve. Kao što su utvrdili brazilski istraživači, brusnica smanjuje virulenciju ešerihije - tj. sposobnost da naudi domaćinu. Na taj način, čak i ako se neke bakterije zakače za sluzokožu urinarnog trakta, brusnica će značajno smanjiti njihovu sposobnost da izazovu infekciju.

Pijte uvin čaj

Ovaj čaj je kod nas poznat i često korišćen u tretiranju urinarnih infekcija, a njegovu upotrebu snažno podržavaju naučna istraživanja. Uva je pirodni antiseptik, što znači da sprečava razmnožavanje infektivnih organizama, uključujući i one koji izazivaju urinarne infekcije. Osim toga, uva je bogata taninskom kiselinom, koja ima antigljivična i antibakterijska svojstva. A povrh toga, uva pomaže da se reguliše pH ravnoteža urina.

Pijte čaj od kukuruzne svile

I ovo je sredstvo poznato u tradicionalnoj medicini, a koristi se za ublažavanje urinarnih infekcija. Kukuruzna svila je bogata bioaktivnim komponentama, uključujući flavonoide i terpenoide, koji poseduju snažna antibakterijska i antiinflamatorna svojstva.

Pijte čaj od korena sleza

Slez je poznatiji kao sredstvo za iskašljavanje; međutim, istraživanja ukazuju da on inhibira rast bakterije ešerihije, koja spada u najčešće izazivače urinarnih infekcija. Slez takođe ublažava upalu i otok bešike. Osim toga, čaj od sleza podstiče i povećava prorok urina, što pomaže da se isperu bakterije i toksini.

Jedite beli luk

Neka istraživanja pokazuju da beli luk pomaže da se blokira rast bakterija u urinarnom traktu i tako doprinosi sprečavanju infekcija urinarnog trakta. U svakom slučaju, korišćenje belog luka u ishrani može biti samo od koristi, jer on ima brojna povoljna delovanja na zdravlje.

Koristite etarsko ulje origana

Ovo ulje ima izuzetno snažna antibakterijska svojstva, a istraživanja su pokazala da veoma efikasno ubija ešerihiju koli. Međutim, treba imati u vidu da su ta istraživanja obavljena in vitro, a ne na ljudima koji stvarno imaju infekciju. Slično važi i za etarska ulja limunove trave i karanfilića.

Uzimajte probiotike

Probiotici se obično povezuju sa zdravljem creva i crevne mikroflore, dok sve više istraživanja povezuje upotrebu probiotika sa poboljšanjem imuniteta. Pored toga, neka istraživanja su ukazala i da određeni sojevi probiotika mogu da smanje rizik od infekcija urinarnog trakta, a to posebno važi za Lactobacile, koji spadaju u najčešće sojeve probiotskih bakterija.

 

I na kraju, ukoliko je urinarna infekcija praćena bolom, preporučljivo je da se termofor ili zagrejano jastuče drži na donjem stomaku ili u predelu krsta, jer to može da ublaži bol.

Stručne reference
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370320/, www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/bearberry-leaf-summary-public_en.pdf, www.mdpi.com/1420-3049/17/8/9697/htm#B19-molecules-17-09697, www.peertechz.com/articles/AUR-4-119.php, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14681714, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12859784, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12649544, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7648069, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3784967/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17611821/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2324774/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23484421/, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1995764510601290, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22529959, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24780623, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23433130, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3883373/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19375896, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3217283/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Brusnica sušena organska

Za razliku od ogromne većine proizvoda na tržištu, naša brusnica je proizvedena bez dodatka rafinisanih šećera, glukoznih sirupa, sulfata i konzervansa koji štetno utiču na naše zdravlje. Beyond brusnica je posle sušenja kratko potopljena u organski sok od jabuke i blago poprskana organskim suncokretovim uljem.
Beli luk u prahu organski 100g

Nezamenljiv sastojak brojnih ukusnih jela! Hiljadama godina unazad beli luk se koristi širom sveta i kao začin i kao biljka koja doprinosi boljem opštem stanju organizma. Organski beli luk je uzgajan bez upotrebe pesticida i veštačkih đubriva, osušen prirodno i samleven.
Kamu kamu organski

Kamu kamu (Myrciaria dubia) je žbunasta biljka koja raste u amazonskim šumama Perua i Brazila. Plod ove biljke sadrži izuzetno veliku količinu vitamina C, oko 60 puta više nego narandža, i smatra se jednim od najvećih prirodnih izvora ovog vitamina na svetu. Sadrži i značajnu količinu dijetnih vlakana. Organski kamu kamu prah ima intenzivan citrusni ukus te se koristi u maloj količini.
Acerola organska u prahu

Acerola (Malphighia emarginata) se naziva još i barbadoska trešnja. Nalik je običnoj trešnji, osim što je svetlije boje. Poreklom je iz južnog Meksika, Centralne i Južne Amerike. Poznata je po izuzetno visokom sadržaju vitamina C, čak 30 puta više od liimuna i 65 puta više od pomorandže.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 295