Prirodni lekovi za uvećanu prostatu

koprivaProstata, žlezda koja obuima uretru kod muškaraca, ima jednu specifičnu osobinu: ona nastavlja da postepeno raste do kraja života. Zato nije čudo što većina muškaraca posle 40-tih ima problema izazvanih upravo uvećanjem prostate.

Preterano uvećana prostata dovodi do poremećaja koji se naziva benigna hiperplazija prostate (dobroćudno uvećanje prostate). Uvećana prostata može da stisne uretru (mokraćni kanal) i ograniči protok urina koji dolazi iz bešike. To opet dovodi do neprijatnosti kao što su učestalo mokrenje, teškoća da se isprazni bešika, curenje urina i infekcije urinarnog trakta. U farmakologiji postoje lekovi kojima se tretira uvećana prostata, ali ovde ćemo se pozabaviti prirodnim sredstvima koja mogu da pomognu da se ublaže problemi nastali usled dobroćudnog uvećanja prostate.

 

Testerasta palma

Biljni lek koji se dobija od ploda testeraste palme se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini da se ublaže problemi sa urinarnim traktom, uključujući i one koje izaziva uvećana prostata. Kako je pokazalo nekoliko proučavanja manjeg obima, testerasta palma može pomoći da se ublaže simptomi uvećane prostate. Po svemu sudeći, testerasta palma ne smanjuje ukupnu veličinu prostate, već izgleda da smanjuje volumen unutrašnjeg sloja prostate, upravo onog koji vrši pritisak na urinarnu cev i sužava je. Ovaj lek je neškodljiv i gotovo da ne izaziva neželjene efekte. Na našem tržištu može da se nađe u obliku suplementa

 

Beta sitosterol

Beta sitosterol je vrsta fitosterola (vrste biljnih masnoća) čija je hemijska struktura slična holesterolu. To je beli, leplljivi prah sa karakterističniim mirisom. Uglavnom se koristi za sniženje holesterola i ublažavanje simptoma dobroćudnog uvećanja prostate. Više istraživanja je ukazalo da beta sitosterol može da ublaži simptome uvećane prostate, uključujući i to da poboljša protok urina. (Neki naučnici smatraju da testerasta palma pomaže u ublažavanju simptoma prostate upravo zato što sadrži beta sitosterol.) Najpoznatiji prirodni izvori beta sitosterola su avokado, pšenične klice, pistaći, kikiriki, orasi, bademi, lešnici, susam, soja, kukuruzno ulje, laneno ulje, pomorandže, prokelj… (Nije nam poznato da li se beta sitosterol na našem tržištu može naći u obliku suplementa).

 

Polen

Nekoliko kliničkih istraživanja je ukazalo da redovno uzimanje polena može da doprinese smanjenju upala prostate (koje takođe doprinose uvećanju ove žlezde). Polen i inače ublažava upalne procese u čitavom organizmu. S obzirom da je polen u nutritivnom pogledu vrhunska namirnica, izuzetno hranljiv i zdrav, redovno uzimanje polena uz obrok moglo bi biti dobra preventiva za bolje zdravlje prostate.

 

Kopriva (koren)

U tradicionalnoj medicini se smatra da koren koprive (ne list!) ublažava simptome uvećane prostate, mada ne postoji dovoljno naučnih istraživanja koja bi to nesumnjivo potvrdila. Čaj od korena koprive može se naći u svim apotekama. Neki travari preporučuju da se čaj od korena koprive koristi u kombinaciji sa polenom.

 

Namirnice koje doprinose zdravlju prostate

Ishrana takođe može biti dobar način da se preduprede ili ublaže problemi sa prostatom. Evo koje namirnice bi trebalo konzumirati redovno, u tom cilju:

Paradajz. Neka istraživanja ukazuju da paradajz (posebno zahvaljujući likopenu) može da ublaži simptome benigne upale prostate i naročito se preporučuje u ishrani muškaraca.

Kurkuma. Ima izrazito antiupalno dejstvo, pogotovo protiv upala niskog intenziteta, pa može pomoći i u ublažavanju simptoma uvećane prostate, kao i u prevenciji malignih promena.

Bundevino seme. U tradicionalnoj medicini se odavno smatra da je bundevino seme blagotvorno za prostatu. Neka istraživanja pokazuju da sastojci bundevinog semena inhibiraju nastanak malignih promena na prostati. S obzirom da se radi o visokovrednoj i hranljivoj namirnici, svakako da redovna konzumacija bundevinog semena, osim što je poželjan doprinos prevenciji problema sa prostatom, predstavlja i korak ka poboljšanju kvaliteta ishrane.

Orasi. Kako pokazuje skorašnje istraživanje, koje je obavljeno na životinjama, konzumacija oraha smanjuje nivo proteina povezanog sa rakom prostate, a takođe za 30-40% usporava rast tumora prostate, ukoliko se pojavi.

Stručne reference:
www.webmed.com, https://nccih.nih.gov/health/palmetto/ataglance.htm, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798925/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17509841, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5401347/, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0367326X16300533, www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100322153953.htm


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 181