Prirodno protiv kamena u bubregu

voda1Oni koji su imali problem sa izbacivanjem kamena, pa čak i peska iz bubrega, znaju da je to jedan od najjačih bolova koji čovek može da iskusi. Zato je bolje da izbegnemo da kamen ili pesak uopšte nastanu, a evo šta nam u tome može pomoći.

1) Pijte mnogo čiste vode. Ovo je savet koji ne može dovoljno da se naglasi, jer je čista voda (bez hlora i fluora) najbolji čistač za bubrege, i od peska i od toksičnih naslaga. Konzumacija oko 2, 3 čak i 4 litra vode dnevno (u akutnoj fazi) ne samo da će sprečiti da nastanu novi kamenovi, već će brzo eliminisati manje kamenčiće koji su se možda već stvorili.
U časopisu Healthwire, navodi se istraživanje da su pacijenti koji su imali kamen, a koji su povećali konzumaciju vode smanjili za 50% verovatnoću da kamen ponovo nastane.

2) U svakodnevne napitke dodajite sveže naceđen sok od limuna i jabukovo sirće. Ovo će pomoći da se vaše telo alkalizuje (da bude manje kiselo) što sprečava nastanak kamenova. Ovi alkalizujući napici takođe pomažu da se brže rastvore već postojeći kamenovi. U svom zdravstvenom blogu, dr Ed Graup preporučuje kombinaciju maslinovog ulja, limuna i jabukovog sirćeta za eliminaciju kamena iz bubrega. Evo kako izgleda njegov recept: "Ako vam se pojavi bol zbog kamena, pomešajte 60 g maslinovog ulja sa 60 g limunovog soka. Popijte odmah, a nakon toga punu čašu čiste vode. Sačekajte 30 minuta. Potom nacedite sok od pola limuna u čašu čiste voda i dodajte supenu kašiku prirodnog jabukovog sirćeta i popijte. Možete ovo da ponavljata na svakih sat, dok se simptomi ne poboljšaju".

3) Konzumirajte namirnice prirodno bogate kalcijumom. Ovo možda izgleda suprotno uobičajenim pojmovima o nastanku kamena u bubregu, ali je prirodni kalcijum, u stvari, koristan za sprečavanje kamena. Prema nedavnom proučavanju objavljanom u uglednom časopisu Clinical Journal of the American Society of Nephrology, kalcijum iz hrane se vezuje sa kalcijum-oksalatom, supstancom od koje se sastoji većina bubrežnih kamenova, kristalizuje i izbacuje ga iz tela pre nego što se formiraju kamenovi.
Zbog toga, da bi se sprečio nastanak kamena u bubregu, mnogi stručnjaci preporučuju da se jede više namirnica koje su prirodno bogate kalcijumom, a to su: lisnato zeleno povrće, krstašice, jezgrasti plodovi, prirodno mleko i puter.

Važna napomena za vegetarijance: Ovo istraživanje je ukazalo i da vegetarijanci češće obolevaju od kamena u bubregu. Zato je neophodno da u ishranu uvrste zasićene masnoće - na primer, kokosovo ulje - kako bi uneli neophodnu količinu zasićenih masti koju ne unose mesno/mlečnom ishranom.

4) Konzumirajte magnezijum-citrat i B vitamine svakodnevno. Jedna od prvih stvari koje se (u Americi) u hitnoj pomoći daju pacijentima pimljenim zbog bubrežnih bolova je magnezijum-citrat, prirodna supstanca koja je protivteža oksalatnim mineralima iz mnogih namirnica. Da biste sprečili nastanak kamena u bubregu, postarajte se da jedete dovoljno hrane bogate magnezijumom svakodnevno - tu spada avokado, brokoli, sirovi kakao, banane i sočivo. Takođe, možete da uzimate kvalitetne suplemente magnezijuma, kao i suplemente sa vitaminim B.

5) Prekinite da pijete gazirane napitke. Jedna od najgorih stvari koja doprinosi problemima sa kamenom u bubregu su gazirani napici koji povećavaju kiselost tela zbog velike količine fosforne kiseline. Mada su neka proučavanja ukazivala da gazirani napici mogu pomoći da se spreči nastanak kamena u bubregu, više istraživanja ukazuju da je obrnuto, odnosno da redovno konzumiranje gaziranih napitaka dopinosi nastanku kamenova.

6) Smanjite količinu namirnica bogatih oksalatima. Iako će prethodne preporuke pomoći da se prirodno suprotstavite stvaranju oksalata u telu, bilo bi poželjno, pogotovo ako imate sklonost ka stvaranju kamenova, da u ishrani smanjite količinu namirnica koje su veoma bogate oksalatima. A to su: crni čaj, žitarice, određeni orašasti plodovi i povrće (između ostalih, susam, soja, kelj, čokolada, spanać. Opširniji spisak pogledajte ovde)


Izvori
www.globalhealingcenter.com
www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=129909820
www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090813170845.htm
www.coreperformance.com
www.earthclinic.com/CURES/kidney_stones.html

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 359