Promenite ishranu da ublažite reumu

djumbir2U narodnoj tradiciji i starim medicinskim tekstovima nalazi se veliki broj saveta za lečenje reumatičnih oboljenja, posebno za lečenje artritisa uz pomoć hrane.
Nova medicinska otkrića pokazuju da hrana može da podstakne ili smanji zapaljenje – osnovni proces kod artritisa. Zato se i ova ispitivanja baziraju na upalnim oblicima reumatske bolesti.

Alergijskim testiranjem i uklanjanjem alergena iz hrane došlo se do zapanjujućih rezultata – tegobe i svi klinički i laboratorijski nalazi su u manjem ili većem stepenu ublaženi, a kod nekih i potpuno nestali. Neki pacijenti su potpuno obustavili medikamentoznu terapiju samo izbacivanjem nekih namirnica iz ishrane. Prema dr Džejmsu Bremenu (predsednik odbora za ispitivanje povezanosti između artritisa i alergije na hranu pri Američkom univerzitetu alergologije) smatra da bi 60 do 80% obolelih od artritisa imalo koristi da promeni način ishrane.

Mogući "generatori" zapaljenja
Evvo empirijski utvrđenog spiska od dvadeset namirnica koje mogu da pogoršaju artritis, izraženo u procentiima (ovo je individualno – svako mora da ekperimentiše i da sam proveri da li mu i koliko pomaže uklanjanje određene namirnice iz ishrane)

Kukuruz 56%, pšenica 54%, slanina/svinjetina 39%, pomorandže 39%, mleko 37%, ovas 37%, raž 34%, jaja 32%, govedina 32%, kafa 32%, slad 27%, sir, grejpfrut 24%, paradajz 22%, kikiriki 20%, šećer (šeć. trska) 20%, puter 17%, jagnjetina 17%, limun 17%, soja 17%

Problematični su masti i alergeni
Zna se da hrana bar na (za sada poznata) 2 načina deluje na artritis. 1. Neki sastojci hrane, posebno mast, utiču na tzv. eikozanoide, koji regulišu zapaljenje i bol (vidi kod masti). 2. Kod nekih osoba reumatski artritis može da bude alergijska reakcija na neke namirnice.
Pogrešno bi bilo svaki slučaj tretirati kao bolest pogrešne ishrane, ali je još veća greška ne pomisliti na to, ne izvršiti testiranja, ne izbaciti hranu na koju smo alergični, pa čak i sumnjive rezultate ne uzeti u obzir. Možemo i sami eksperimentisati, probati, izbacivati neku hranu na nedelju dana i pratiti kretanje bolesti.

Zdravorazumski savet koji bi se mogao dati glasi: probajte sa vegetarijanskom ishranom – izbacite meso i mesne proizvode.
Dokazana su 3 razloga za to:
1. Meso sadrži upravo onu vrstu masti koja stimuliše stvaranje zapaljenjskih agenasa u organizmu
2. Meso može da izazove alergijske reakcije koje podstiču pojavu i razvoj artritisa
3. Neke vrste mesa, posebno prerađevine, imaju konzervanse i druge hemikalije koje kod nekih osoba pokreću alergijske reakcije.

Ulja
Većina ulja, posebno kukuruzno, šafranovo i suncokretovo imaju visoku koncentraciju omega 6 nezasićenih masnih kiselina, pa ih treba što više izbegavati. To važi i za margarine napravljene od ovih ulja. Veće količine ovih ulja remete ravnotežu omega 3 i omega 6 masnih kiselina u ćelijskoj membrani, što izaziva zapaljenjske procese na vezivnom tkivu zglobova.

Mleko
Mleko i mlečni proizvodi su česti uzročnici alergija, pa i artritisa. Ako utvrdite da je izbacivanjem ovih proizvoda iz ishrane tokom 7 dana došlo do poboljšanja, možete sebe lišiti mnogih muka, samo njihovim izostavljanjem iz ishrane. Može se napraviti i test – posle mesec dana poboljšanja uzmite u toku 24 sata veću količinu tih namirnica i uverite se. Ako se bolest vrati, sigurni ste šta morate da radite. To je mnogo lakše nego svakodnevno uzimati gomile preparata za eliminaciju bola koji nam usput i oštećuju ceo organizam.
Ako mislimo, pratimo i slušamo svoj organizam, možemo sami sebi mnogo pomoći, pronaći sopstvenu dijetu i ako je prihvatimo kao neminovnost, bićemo mnogo zdraviji.

Đumbir višestruko koristan
Postoji i hrana koja pomaže organizmu da se izbori sa bolešću. Najčešće se pominje riblje ulje i drugi plodovi mora koji utiču na smanjenje upale.
Preporučuje se đumbir (trećina male kašičice) 3 puta dnevno. Može se dodavati jelima, i rezultati će se osetiti za oko 1 mesec. Smatra se da je đumbir delotvorniji od mnogih antibiotika, a nema sporednih efekata. Ima antiupalno i antioksidativno dejstvo.
Pored njega preporučuje se i kurkuma i karanfilić, jer imaju jako antiupalno dejstvo.

Degenerativni reumatizam – artroze
Smatra se da se ova grupa reumatskih oboljenja, najčešće oboljenja zglobova, javlja sa godinama. Kod ovog oboljenja može se javiti i upala, pa je riblje ulje delotvorno za smanjenje bola i olakšava fizičku aktivnost.
I đumbir deluje kod ovih pacijenata. Primećeno je da uzimanje belog luka redovno, 1-3 čena dnevno zbog drugih oboljenja, dovelo i do poboljšanja simptoma na zglobovima.
Kao i za artritis, i ovde treba izbegavati nezasićena ulja tipa omega 6 – kukuruzno i sl. koja podstiču zapaljenje.


Dr Draga Ždrnja
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 750