Šljive protiv gubitka koštane mase

sljive i kostiRiziku od gubitka koštane mase, a time i od preloma kostiju koje postaju krhkije, posebno su izložene žene u postmenopauzi. Najnovije istraživanje obavljeno u Americi utvrdilo je da redovna konzumacija šljiva može da pomogne da se ovaj problem značajno ublaži.

Da bi istražili uticaj konzumacije šljiva na zdravlje kostiju, istraživači sa američkog Univerziteta Pen Stejt angažovali su 235 žena starijih od 62 godine i podelili ih u tri jednake grupe. Jedna grupa nije uopšte jela šljive, druga je svakodnevno konzumirala 50 g šljiva (to je 5-6 šljiva), a druga je svakodneno konzumirala 100g šljiva (10 do 12 komada).

Učesnicama istraživanja je skenerom izmerena gustina kostiju u kuku, vratu i glavi kuka na početku studije, posle 6 meseci i nakon jedne godine. Kod učesnica koje nisu konzumirale šljiva, utvrđen je gubitak kostiju od 1,1% godišnje. Kod onih koje su jele 5-6 šljiva dnevno, gustina kostiju nije opala, a slično je bilo i u grupi koja je jela 10-12 šljiva.

Analize krvi su takođe pokazale da je kod žena koje su konzumirale šljive nivo upala bio značajno manji nego kod onih koje nisu jele šljive, što je takođe značajna zdravstvena dobrobit.

Zato su istraživači zaključili da je konzumacija šljiva vredan nefarmaceutski tretman koji se može koristiti da očuva koštanu masu kuka kod žena u postmenopauzi, a moguće i da smanji rizik od preloma kuka.

Šljive su inače korisne za organizam na mnogo drugih načina, a opširnije o tome možete pogledati ovde (1)  i ovde (2) 

 

Pomenuto istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, a originalni članak možete pročitati na sledećem linku:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35798020/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 588