Spoljašnja upotreba kokosovog ulja

kokosovo ulje1Kokosovo ulje je pre svega zdravo jestivo ulje. Ali, ono se može primeniti u nezi kože, kose i oralnoj higijeni, potvrđuju naučna istraživanja.

Kokosovo ulje ublažava ekcem

Kokosovo ulje može pomoći da ekcem ne bukne. Ekcem uvek svrbi, a češanje kože može dovesti do naknadne infekcije stafilokokama (Staphylococcus aureus), koje se teško iskorenjuju čak i antibioticima. Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da je svakodnevno nanošenje kokosovog ulja na kožu tokom mesec dana smanjilo broj stafilokoka za 95%. Istraživači to pripisuju laurinskoj kiselini koju kokosovo ulje sadrži, koja ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Osim toga, kokosovo ulje i vlaži kožu, što jača prvu linuju odbrane organizma od bakterija.

 

Kokosovo ulje može da pomogne u tretmanu akni


Početna istraživanja pokazuju da ima razloga da kokosovo ulje koriste pacijenti sa blagim do umerenim kožnim infekcijama, posebno aknama koje izaziva Propionibacteria acnes. Kokosovo ulje ima antiupalna svojstva, štiti kožu od sunčevog zračenja i može ojačati prirodnu barijeru kože prema štetnim uticajima iz okoline.

 

Kokosovo ulje doprinosi vlažnosti kože

Kokosovo ulje je dobar prirodni ovlaživač kože bez dodatih mirisa i drugih sredstava koja bi mogla izazvati iritaciju. Sastojci koje ima veoma efikasno obnavljaju vlagu kože. Istraživanja su pokazala da je primena kokosovog ulja dvaput dnevno na kožu tokom dve nedelje značajno poboljšala hidrataciju kože. Idealno je da se kokosovo ulje nanese na kožu nakon kupanja ili tuširanja, zato što najbolji efekat ispoljava kad se nanese na vlažnu kožu.

 

Kokosovo ulje poboljšava oralno zdravlje

Tehnika bućkanja ulja u ustima postaje još efikasnija ako se za bućkanje koristi kokosovo ulje, koje ima antimikrobna i antiupalna svojstva koja mogu doprineti sprečavanju karijesa. Istraživanje objavljeno 2017. u časopisu Journal of Traditional and Complementary Medicine pokazalo je da redovna upotreba kokosovog ulja poboljšava dentalnu higijenu. (Ipak, to ne može biti zamena za redovne kontrole kod zubara.)

 

Kokosovo ulje može da doprinese sprečavanju gljivične infekcije stopala

Preliminarna istraživanja ukazuju da laurinska i kaprilna kiselina koje kokosovo ulje sadrži mogu da pomognu sprečavanju raznih gljivičnih infekcija, uključujući i tzv. atletsko stopalo. Ako se redovno bavite sportom, neki eksperti preporučuju da namažete stopala kokosovim uljem pre spavanja (da ne biste izmastili krevet, možete da obujete čarape). Osim što će pomoći protiv gljivica, pošto kokosovo ulje vlaži kožu, pomoći će i da se pete ne isuše i ne ispucaju.  

 

Kokosovo ulje neguje kosu

Ako se namaže na kosu pre češljanja, kokosovo ulje može da pomogne da se spreči oštećenje kose. Istraživanje je takođe pokazalo da je kokosovo ulje smanjilo gubitak proteina i iz neoštećene i iz oštećene kose pre i posle pranja kose.

Istraživanje objavljeno 2021. u časopisu Scientific reports otkrilo je da kokosovo ulje može da poboljša zdravlje mikrobioma skalpa. Nakon upotrebe kokosovog ulja kod žena, na njihovom skalpu povećao se broj mikroorganizama čije prisustvo znači manje stvaranja peruti.

 

Izvori i stručne reference: www.everydayhealth.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19134433, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15724344/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198813/, www.bmbtrj.org/article.asp?issn=2588-9834;year=2021;volume=5;issue=2;spage=229;epage=234;aulast=Akula, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8012655/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8012655/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kokosovo ulje organsko ekstra devičansko

Kokosovo ulje je široko korišćeno jestivo ulje, koje spada u najkvalitetnija prehrambena ulja. Bele je boje, prijatnog mirisa i čvrsto na sobnoj temperaturi. Može se koristiti u kuhinji kao i druga jestiva ulja: za prženje, kuvanje, pripremu peciva i kolača, dodavanje u salate. Pored primene u kulinarstvu, kokosovo ulje se koristi i za lice, kosu i telo kao prirodno ulje za prirodnu negu kože i kose.
Kokosovo ulje organsko ekstra devičansko 150g

Kokosovo ulje proizvedeno je od organski gajenih, svežih i ručno ubranih kokosovih oraha postupkom hladnog presovanja (bez primene visokih temperatura i raznih rastvarača, bez dodavanja stabilizatora i aditiva). Ovo ulje je prijatnog ukusa i mirisa, odlično za pripremu hrane i prirodnu negu kože.
Kokosovo ulje organsko ekstra devičansko, 590g

Kokosovo ulje proizvedeno je od organski gajenih, svežih i ručno ubranih kokosovih oraha postupkom hladnog presovanja (bez primene visokih temperatura i raznih rastvarača, bez dodavanja stabilizatora i aditiva). Ovo ulje je prijatnog ukusa i mirisa, odlično za pripremu hrane i prirodnu negu kože.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 70