Šta zagreva organizam

zagrevanjeZima je konačno prevladala, a kada je vreme hladno, dobro je da znamo šta zagreva organizam i kako se brzo možemo zagrejati kada je to neophodno, jer za imunitet nije dobro da nam dugo vreme bude hladno. Evo šta preporučuje ajurveda.

Počnite jutro toplom limunadom. Pošto je limun kiselog ukusa, a kiseo ukus po ajurvedi zagreva organizam, odlična stvar da se ujutru zagrejete bi bila čaša tople limunade. Ona ne samo da će vas zagrejati, već će podstaći i rad organa za varenje, kao i proces detoksikacije.

Pijuckajte čaj sa đumbirom. Đumbir ima ljut ukus i zagreva organizam. Pošto po ajurvedi đumbir podstiče unutrašnju vatru, agni, (koja je osnov varenja), onda je dobro da čaj sa đumbirom popijete pre obroka.
 

Dodajite zagrevajuće začine u hranu. Začini koji greju su cimet, kurkuma, đumbir, kumin, karanfilić, a posebno crni biber. Oni takođe i pomažu varenju. Mogu se dodati praktično u svako jelo, ali posebno efikasno će vas zagrejati topla, dobro zabiberena supa.  

Konzumirajte namirnice koje zagrevaju. Namirnice koje se uglavnom i koriste u zimskoj sezoni imaju prirodno u sebi elemenat vatre; u njih spadaju jabuke, paradajz (mleveni ili sok), crni luk, beli luk, celer, tamari, morska so. Što se jabuka tiče, taj efekat možete još da pojačate ako ih ispečete i začinite cimetom.

Probajte vežbu disanja "vatreni dah". Po ajurvedi, ova vežba pojačava element vatre aktivirajući čakru solarnog pleksusa. Ta jednostavna vežba disanja može da zagreje čitav organizam. Evo u najopštijim crtama kako se radi:


1) Sedite uspravno.
2) Dišite kroz nos, izbacujući stomak pri udahu, a uvlačeći stomak pri izdahu.
3) Disanje treba da bude glasno i brzo.
4) Radite ovo oko 30 sekundi.  

 

Uradite trataku. Ova drevna tehnika koncentracije/meditacije koristi plamen sveće, a sama njena suština uključuju zagrevajući element vatre. Evo kako se radi:

 

Upalite sveću, postavite je na postolje tako da je vaše lice u ravni sa njom, na oko 30cm od lica. Koncentrišite se na plamen nekoliko minuta. Ako primetite da vas ometaju misli, ili neki spoljašnji zvuci, čim primetite da vam je pažnja odlutala, vratite je ponovo na plamen. Nastavite ovo tokom 3-5 minuta.

 

Krećite se. Najprostije, ali ne i najmanje važno. Kretanje i fizički rad najbolje i najbrže zagrevaju. Ako hoćete da vam bude toplo tokom celog dana, započnite jutro džogingom, ili energičnom šetnjom, tako da se dobro preznojite. Ako kažete da nemate vremena za to, evo rešenja: možete lako da odšetate bar deo puta do posla. U većini slučajeva ćete stići za isto vreme, ili možda samo malo kasnije nego da idete prevozom:))

 

Izvor: www.mindbodygreen.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Đumbir instant čaj u granulama

Đumbir (Zingiber officinale) je sušeni koren istoimene biljke koji ima aromatični, ljutkast ukus. Upotrebljava se u svežem stanju ili sušen i mleven kao dodatak najrazličitijim jelima. U narodnoj medicini koristi se za pripremu obloga i čajeva.
Yogi čaj đumbir-pomorandža

Ova neobična mešavina će vas sigurno oraspoložiti, kad otkrijete neodoljive ukuse i arome đumbira koji greje, slatke pomorandže i i egzotičnog cvetnog mirisnog ukusa vanile.
Yogi čaj đumbir-limun

Ajurveda nas uči da treba uravnotežiti šest raznih ukusa kako bismo uravnotežili svoj organizam. Ljutkasti ukus đumbira greje nam telo i dušu, a limun nas "podiže" osećajem lakoće.
Đumbir prah organski 100g

Koren đumbira se koristi u kuhinjama širom sveta kao cenjen začin osvežavajućeg i prijatno ljutkastog ukusa, a poznata je i njegova primena u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Opredeljivanjem za organske proizvode obezbeđujete sebi zdraviju i kvalitetniju ishranu.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 476