Ublažite multiplu sklerozu prirodno

sklerozaMultipla skleroza (MS) je neurodegenerativna autoimuna bolest. Zvanična medicina nema lek niti joj je poznat uzrok. Prirodna medicina smatra da se napredovanje ove bolesti može značajno smanjiti ishranom, vežbanjem, alternativnim terapijama i prirodnim lekovima.

Ishrana
Neurolog dr Roi Laver Svank sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Oregon (Portland) osmislio je ishranu koja značajno smanjuje pogoršanje multiple skleroze i stopu smrtnosti od ove bolesti. Svankova dijeta najbolje deluje ako sa njom počnete u ranom stadijumu oboljenja i striktno je se pridržavate. Sastoji se u sledećim koracima: postepeno isključite crveno, tamno pileće i ćureće meso iz ishrane. Zatim isključite mlečne proizvode sa više od 1% masti. Ostale mlečne proizvode možete konzumirati. Izbegavajte prerađene namirnice sa zasićenim mastima. Najviše smete da unesete 15 grama, odnosno 3 kašičice zasićene masti dnevno. Unosite najmanje 4 i najviše 10 kašičica zdravih, nezasićenih masti dnevno (kokosovo ulje, maslinovo ulje). Isključite ili smanjite napitke koji sadrži kofein (kafu, crni i zeleni čaj). Povećajte unos omega 3 masnih kiselina (dobri izvori su laneno ulje, laneno seme, jezgrasto voće). Ne koristite aspartam i druge veštačke zaslađivače. Birajte namirnice sa antiupalnim svojstvima (sveže voće, posebno višnje, laneno seme, kokosovo ulje, fermentisane namirnice bogate probioticima, kao što su miso, tempeh i sl). Poželjno je da izbegavate namirnice poznate kao mogući alergeni (mleko, majonez, kikiriki, proizvode od belog brašna i sl). Obratite pažnju i na gluten, pa, poželjno, umesto proizvoda od pšenice, raži, ječma i ovsa konzumirajte pirinač, heljdu i kinou.

Uloga vitamina D
Utvrđeno je da obolevanje od multiple skleroze raste sa udaljenošću od ekvatora, osim u krajevima gde se jede mnogo ribe. Smatra se da je osnovni razlog za ovo nedostatak vitamina D. Neka istraživanja pokazuju da visoke doze vitamina D mogu čak sprečiti ili umanjiti napredovanje ove bolesti. Vitamin D igra važnu ulogu u funkcionisanju mozga, jer ima zaštitna svojstva, imunomodulatorna. Zato je posebno koristan kod neurodegenerativnih i neuroimunih bolesti. Neki stručnjaci smatraju da je odmah posle postavljanja dijagnoze potrebno izmeriti količinu vitamina D u krvi. Ukoliko je nivo ovog vitamina nizak, potrebno je uzeti jednokratnu veliku dozu vitamina D i dalje nastaviti sa redovnim količinama.

Terapija pčelinjim otrovom
Terapija pčelinjim otrovom olakšava neke simptome multiple skleroze, u koje spadaju bol, gubitka koordinacije i slabosti u mišićima. Naučna proučavanja sugerišu da jedinjenja melitin i adolpin, koja sadrži pčelinji otrov, pomažu u smanjivanju upale i bola. Kombinacija ovih jedinjenja aktivira prirodne isceljujuće procese u tela. Ova terapija ima mnogo pobornika, pa je odlična alternativa interferonu, kortikosteroidima i drugim medikamentima koji se uobičajeno primenjuju za ovu bolest.

Čišćenje organizma
Ako imate multiplu sklerozu, poželjno je da sprovedete čišćenje organizma od toksina teških metala, jer je ova bolest povezana sa njihovim taloženjem u organizmu. Toksini zagađuju našu vodu, vazduh i hranu. Svakodnevno koristimo kozmetiku i sredstva za ličnu higijenu, koji su puni opasnih hemikalija. Tome dodajte vakcine i amalgamske plombe. Taloženje štetnih materija u organizmu može dovesti do mnogih ozbiljnih tegoba. Jedan od najsnažnijih prirodnih čistača teških metala iz organizma je hlorofil. Najviše ga ima u mladoj ječmenoj ili pšeničnoj travi (svežoj ili u prahu), kao i u mikroalgama, hloreli i spirulini. 

Akupunktura
Akupunktura koja se primenjuje na koži skalpa spada u najuspešnije tehnike akupunkture za multiplu sklerozu. Ona ne samo da može da poboljša kvalitet života i uspori tempo fizičkog propadanja, već i da smanji broj relapsa. To je moderna akupunkturna tehnika koja spaja znanja zapadne medicine sa tradicionalnom akupunkturom. Pomoću nje je postignut veliki uspeh u ublažavanju bola, grčeva, slabosti i poremećaja ravnoteže. Mnogi su pacijenti potvrdili da imaju bolju kontrolu creva i bešike, i da su primetili opšte poboljšanje zdravlja.

Vežbanje
Bez obzira na stepen uznapredovalosti multiple skleroze, važno je svakodnevno vežbati. Vežbanje poboljšava sveopšte fizičke funkcije tela, psihičko stanje, snagu i podstiče na učešće u društvenim aktivnostima. Čak i umereno vežbanje poput brzog hodanja može mnogo značiti. Bitno je da vaša fizička aktivnost sadrži aerobni trening, trening snage, istezanje, pravilne tehnike disanja, veliki raspon pokreta i pravilno držanje. Ako se vaša situacija menja, bitno je da sami pronađete ono što odgovara vašim mogućnostima.

Biljne terapije
Pokazalo se sa indijska konoplja može da pomogne u smanjivanju grčeva, tremora i nesanice pa čak i u potpunom uklanjanju napada. Istraživanja potvrđuju da indijska konoplja sprečava upale na mozgu i kičmenoj moždini i štiti nerve. Biljke koje mogu doineti određeno ublažavanje simptoma kod obolelih od multiple skleroze su kurkuma (snažno antiupalno dejstvo), žen šen, maslačak, kamilica, valerijana, petrovac. Od suplemenata i prirodnih preparata, preporučuju se probiotici, kompleks B vitamina, koenzim Q 10 i beta-glukan

Napomena: Moguće su interakcije prilikom istovremenog korišćenja biljaka i farmaceutskih lekova, pa je zato uvek neophodno da se prethodno konsultujete sa svojim lekarom.

A. Milinković
 

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 216