Vežba disanja snižava pritisak

vezbe disanjaJednostavna vežba, koja dodatno aktivira mišiće dijafragme, može da snizi pritisak isto koliko i većina lekova, pokazali su naučnici sa Univerziteta Bolder, Kolorado.

Već odavno je poznato da duboko disanje dijafragmom - koje se često koristi kod vežbi svesne pažnje i meditacije - može da pomogne da se snizi sistolni pritisak.

Sada su istraživači iz Kolorada došli na ideju da za vežbanje mišića koji utiču na disanje koriste spravu koja pruža određeni otpor disanju (tzv. PowerBreath). Ona deluje tako što donekle otežava da se udahne vazduh, pa tako deluje na sličan način kao duboko disanje dijafragmom: angažuje mišiće koji učestvuju u disanju, jača ih, dok istovremeno podstiče proizvodnju azot-oksida.

U eksperimentu u kojem su ispitanici svakodnevno činili 30 udaha i izdaha dnevno koristeći ovu spravu, nakon 6 nedelja vežbanja, njihov sistolni (gornji) krvni pritisak se snizio za oko 9 mm živinog stuba. To sniženje odgovara onom što bi se moglo očekivati da se postigne primenom konvencionalnog aerobnog vežbanja, kao što su šetnja, trčanje ili biciklizam. Posebna korist od korišćenja sprave za otpor disanju je u tome što je potrebno manje vremena da se dobiju dobrobiti, zato što dodatni otpor koji ona pruža posebno vežba mišiće.

Međutim, to sniženje je značajno i zbog toga što odgovara sniženju koje se obično dobija korišćenjem lekova za sniženje krvnog pritiska. Naime, istraživanja ukazuju da kod primene većine uobičajenih lekova za lečenje pritiska dolazi do sniženja sistolnog pritiska upravo za 9 mm živinog stuba!

Osim toga, duboko disanje uz korišćenje sprave za dodatno opterećenje može koristiti osobama koje nisu u stanju da vežbaju aerobne vežbe.

 

Kako ova vežba deluje

Da bismo shvatili kako ova vežba deluje, treba da se podsetimo uloge ćelija endotela, objasnili su istraživači. One čine unutrašnju površinu krvnih sudova i učestuju u proizvodnji azot-oksida, koji pomaže da se prošire krvni sudovi i poboljšava protok krvi, što sa svoje strane ometa (ili sprečava) nagomilavanje naslaga u arterijama. U rezultatima ovog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association, navodi se da je tokom šestonedeljnog programa vežbi poboljšana funkcija endotela kod učesnika za oko 45%.

Ipak, u zaključku rada su istraživači naveli da ova tehnika nije namenjena da zameni vežbanje, niti da zameni lekove kod ljudi čiji je pritisak tako visok da su izloženi velikom riziku od srčanog ili moždanog udara.

 

Izvori i stručne reference:
www.npr.org/sections/health-shots/2022/09/20/1123500781/daily-breath-training-can-work-as-well-as-medicine-to-reduce-high-blood-pressure, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC162261/#:~:text=From%20the%20average%20blood%20pressure,%25%20at%20age%2060%2D69., www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.022203, www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.020980


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 546