Vitamin C i kvercetin protiv korone

kvercetinNovo istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Immunology je utvrdilo da vitamin C u kombinaciji sa kvercetinom može ne samo da preventivno deluje protiv infekcije korona virusom, već i da pomogne u lečenju bolesti ukoliko se pojavi.

Ovo istraživanje, koje su zajednički obavili naučnici sa nekoliko američkih univerziteta i poliklinke Univerziteta u Rimu, pozabavilo se antivirusnim svojstvima ova dva nutrijenta, za koja su utvrdili da mogu da pomognu u oporavku pacijenata obolelih od korona virusa. Istraživači su objasnili da kvercetin može da ometa "više faza virulencije patogena", uključujući "ulazak virusa (u organizam), replikaciju virusa i spajanje proteina". Prostije rečeno, kvercetin ometa infekciju virusima i razmnožavanje virusa. A kada se kombinuje sa vitaminom C, kako kaži istraživači, kvercetin je dobar i "za prevenciju i za lečenje u ranoj fazi bolesti" kovid 19 - ali i drugih infekcija respiratornog trakta.

Zasebno, delovanje visokih doza vitamina C datih intravenozno na virusne infekcije je ispitano u lečenju pacijenata od kovida u Kini. Njima su davane doze 2 do 10 g vitamina C dnevno, intravenozno tokom dana u periodu od 8 do 10 sati. Dr Ričard Čeng, koji je vodio ovo istraživanje, napisao je u članku objavljenom u časopisu Medicine in Drug Discovery: "Indeks oksigenacije (snabdevanja kiseonikom) se popravio u realnom vremenu, i svi pacijenti koji su tako lečeni bili su na kraju izlečeni i otpušteni".

U radu se još napominje da ovo istraživanje ukazuje da postoji mogućnost "da vitamin C i direktno ubija viruse". Pri tome su ranija istraživanja pokazala da je ovakav tretman bezbedan.

Kvercetin je biljni pigment iz porodice flavonoida, koji poseduje antiinflamatorna, antivirusna i imunoprotektivna svojstva. Najbogatiji biljni izvor kvercetina je crni luk. Odlični prirodni izvori kvercetina su i jabuke, med, trešnje, crveno grožđe, citrusno voće i zeleno lisnato povrće.

Što se tiče vitamina C, koncentracije u krvi koje se postižu intravenoznom kliničkom primenom ne mogu se postići oralnim unosom. Najbogatiji izvor vitamina C nije citrusno voće, kako se obično misli, već kamu kamu, acerola, šipak i paprike.

 

Izvori i naučne reference: www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.01451/full, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7167497/, www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods, www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/quercetin#:~:text=Quercetin%20is%20contained%20in%20abundance,content%20is%20highest%20in%20onions.

Proizvodi u vezi sa člankom

Kamu kamu organski

Kamu kamu (Myrciaria dubia) je žbunasta biljka koja raste u amazonskim šumama Perua i Brazila. Plod ove biljke sadrži izuzetno veliku količinu vitamina C, oko 60 puta više nego narandža, i smatra se jednim od najvećih prirodnih izvora ovog vitamina na svetu. Sadrži i značajnu količinu dijetnih vlakana. Organski kamu kamu prah ima intenzivan citrusni ukus te se koristi u maloj količini.
Acerola organska u prahu

Acerola (Malphighia emarginata) se naziva još i barbadoska trešnja. Nalik je običnoj trešnji, osim što je svetlije boje. Poreklom je iz južnog Meksika, Centralne i Južne Amerike. Poznata je po izuzetno visokom sadržaju vitamina C, čak 30 puta više od liimuna i 65 puta više od pomorandže.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 183