Vitamin C i kvercetin protiv korone

kvercetinNovo istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Immunology je utvrdilo da vitamin C u kombinaciji sa kvercetinom može ne samo da preventivno deluje protiv infekcije korona virusom, već i da pomogne u lečenju bolesti ukoliko se pojavi.

Ovo istraživanje, koje su zajednički obavili naučnici sa nekoliko američkih univerziteta i poliklinke Univerziteta u Rimu, pozabavilo se antivirusnim svojstvima ova dva nutrijenta, za koja su utvrdili da mogu da pomognu u oporavku pacijenata obolelih od korona virusa. Istraživači su objasnili da kvercetin može da ometa "više faza virulencije patogena", uključujući "ulazak virusa (u organizam), replikaciju virusa i spajanje proteina". Prostije rečeno, kvercetin ometa infekciju virusima i razmnožavanje virusa. A kada se kombinuje sa vitaminom C, kako kaži istraživači, kvercetin je dobar i "za prevenciju i za lečenje u ranoj fazi bolesti" kovid 19 - ali i drugih infekcija respiratornog trakta.

Zasebno, delovanje visokih doza vitamina C datih intravenozno na virusne infekcije je ispitano u lečenju pacijenata od kovida u Kini. Njima su davane doze 2 do 10 g vitamina C dnevno, intravenozno tokom dana u periodu od 8 do 10 sati. Dr Ričard Čeng, koji je vodio ovo istraživanje, napisao je u članku objavljenom u časopisu Medicine in Drug Discovery: "Indeks oksigenacije (snabdevanja kiseonikom) se popravio u realnom vremenu, i svi pacijenti koji su tako lečeni bili su na kraju izlečeni i otpušteni".

U radu se još napominje da ovo istraživanje ukazuje da postoji mogućnost "da vitamin C i direktno ubija viruse". Pri tome su ranija istraživanja pokazala da je ovakav tretman bezbedan.

Kvercetin je biljni pigment iz porodice flavonoida, koji poseduje antiinflamatorna, antivirusna i imunoprotektivna svojstva. Najbogatiji biljni izvor kvercetina je crni luk. Odlični prirodni izvori kvercetina su i jabuke, med, trešnje, crveno grožđe, citrusno voće i zeleno lisnato povrće.

Što se tiče vitamina C, koncentracije u krvi koje se postižu intravenoznom kliničkom primenom ne mogu se postići oralnim unosom. Najbogatiji izvor vitamina C nije citrusno voće, kako se obično misli, već kamu kamu, acerola, šipak i paprike.

 

Izvori i naučne reference: www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.01451/full, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7167497/, www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods, www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/quercetin#:~:text=Quercetin%20is%20contained%20in%20abundance,content%20is%20highest%20in%20onions.

Proizvodi u vezi sa člankom

Kamu kamu organski

Kamu kamu (Myrciaria dubia) je žbunasta biljka koja raste u amazonskim šumama Perua i Brazila. Plod ove biljke sadrži izuzetno veliku količinu vitamina C, oko 60 puta više nego narandža, i smatra se jednim od najvećih prirodnih izvora ovog vitamina na svetu. Sadrži i značajnu količinu dijetnih vlakana. Organski kamu kamu prah ima intenzivan citrusni ukus te se koristi u maloj količini.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 469