Voćem protiv zatvora

voce protiv zatvoraNajjednostavnija prirodna prevencija zatvora (konstipacije) je konzumacija dovoljno vode i voća, kojeg u ovo doba godine ima u izobilju. 

Voda i biljna vlakna su od suštinske važnosti za dobru crevnu peristaltiku, a sve voće sadrži obe te komponente. Međutim, neke voćke su posebno blagotvorne za otklanjanje zatvora, a evo koje.

Jabuke. Jedna jabuka srednje veličine ima oko 4 g biljnih vlakana, što je oko 17% preporučenog dnevnog unosa. Posebno, jabuka sadrži pektinska vlakna, koja omekšavaju stolicu i olakšavaju pražnjenje creva.

Šljive. Sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva biljna vlakna - jedna šolja ima oko 12 grama, što je gotovo pola preporučene dnevne doze. Šljive su takođe bogate magnezijumom, manganom, niacinom, kalijumom (koji opušta mišiće) i vitaminima A, B6 i K.

Kupine. Jedna šolja kupina ima 8 g biljnih vlakana, a samo 62 kalorije. Kupine sadrže ksilitol, prirodni šećer koji ima laksativni efekat (osim što je zdrav za zube). Osim toga, kupine su bogate antioksidansima, kalcijumom, gvožđem i vitaminima A i C.

Borovnice. Šolja borovvnica sadrži oko 14% preporučene dnevne doze biljnih vlakana.

Grožđe. Sadrži veliku količinu vode, celulozu, organske kiseline i šećer, što ga čini jednim od najboljih prirodnih sredstava protiv zatvora, jer podstiče pražnjenje creva.

Mango. Nekad je za nas ovo bila egzotična voćka, sada ga ima gotovo u svim piljarama. Bogat je vodom, vlaknima i vitaminom C, pa doprinosi dobrom radu creva.

Pomorandže. Jedna pomorandža sadrži 116% preporučene dnevne doze vitamina C, koji ima i laksativni efekat, a uzimajući i obzir koliko vode sadrži, razumljivo je što pomaže da creva normalno rade.

Kruške. Srednja kruška sadrži 6 grama biljnih vlakana, što je četvrtina preporučene doze.

Maline. Jedna šolja malina sadrži oko 32% preporučene dnevne doze biljnih vlakana i obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima.

 

I još:

Ako patite od zatvora, preporučljivo je da izbegavate sledeće namirnice: hlebove, peciva i sl. od rafinisanog brašna, kekse, prženu hranu, sladoled i sir.

 NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 519