Zašto je važan selen

izvorselenaOvaj mikroelement ima brojne funkcije u telu, a njegov manjak može biti povezan sa srčanim oboljenima, smanjenom funkcijom štitne žlezde i oslabljenim imunitetom.

Najnovija istraživanja pokazuju da selen, kada se uzima zajedno sa beta karotinom i vitaminima E i C, može da spreči stvaranje slobodnih radikala koji podstiču stvaranje bolesti kao što su rak i srčana oboljenja. Selen se takođe povezuje sa belančevinama i ugrađuje se u njih, stvarajući tzv. selenoproteine, koji deluju kao važni antioksidantni enzimi koji mogu da spreče oštećene molekule DNK da se repliciraju, a time mogu da inhibiraju rast tumora.  Selen takođe učestvuje i u metabolizmu joda, pa zato igra ulogu u regulaciji rada tireoidne žlezde, kao i u jačanju imunog sistema. Neka istraživanja ukazuju da manja proizvodnja tireoidnih hormona može biti znak nedostatka selena, posebno kod onih kojima je dijagnostikovan hipotireoidizam (smanjena funkcija štitne žlezde).
Prema nedavnom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Epidemiology, unos selena tokom života može da utiče na to koliko će čovek zadržati svoje kognitivne funkcije u starosti. Ovo istraživanje takođe sugeriše da dovoljan nivo selena može da posluži kao prevencija Alchajmerove bolesti.

Koliko nam je selena potrebno
Selen koji se prirodno nalazi u zemljištu utiče na nivoe selena u biljkama kojima se čovek hrani. Međutim, ako je tlo siromašno selenom, što može da se dogodi u nekim oblastima, neće ga biti dovoljno ni u biljnoj hrani. Sa druge strane, konvencionalna poljoprivreda koristi mnogo veštačkih đubriva, što sprečava da biljke apsorbuju selen. To je još jedan razlog da birate organski proizvedenu hranu kako biste zadovoljili potrebe organizma za selenom.
Organizmu je potrebno veoma malo selena, oko 55 mikrograma dnevno. Većinu te količine možemo dobiti hraneći se integralnim žitaricama. Orašasti plodovi su bogati selenom, a posebno brazilski orah. Samo jedan brazilski orah sadrži više od dnevne doze selena , a pored toga sadrži i vitamin E, koji potpomaže delovanje selena. Dakle, ukoliko se hranite zdravo i uravnoteženo, možda neće biti potrebe da uopšte koristite suplemente selena, kojih ima u prodaji.

Gde pomaže selen
Prevencija raka. Selen ometa karcinogene procese koji su odgovorni za nastanak raka, time što inhibira mutacije i deluje kao antioksidant.  Prema naturologu Piteru Glajdenu, oko 200 mikrograma selena pruža preventivnu zaštitu od raka. On kaže da su istraživanja obavljena tokom poslednjih godina pokazala da je uzimanje pomenute doze selena smanjilo rizik od pojave raka dojke za 82%, od pojave raka debelog creva za 69%, od raka prostate za 54%, pa čak i od raka pluća za 39%.
Prevencija artritisa. Proučavanje dr Džoane Džordan sa Univerziteta Severne Karoline utvrdilo je da je unošenje selena ishranom značajno smanjilo rizik od razvoja artritisa u kolenu. Istraživanje je utvrdilo da je u grupi ispitanika koji su imali najviše nivoe selena u krvi, riiok od razvoja osteoartritisa kolena bio 40% manji nego kod grupe koja je imala najniže nivoe selena.
SIDA i infekcije. Selen učestvuje u stvaranju tzv. selenoproteina, za koje se smatra da usporavaju širenje infekcija. Međutim, kod obolelih od SIDE selenoproteini su degradirani usled jednog proteina koji proizvodi HIV virus. Kada su naučnici dodali selen u ćelijsku kulturu zaraženih ćelija, pokazalo se da je selen usporio replikaciju HIV virusa 10 puta u odnosu na ćelijsku kulturu kjojoj nije dodat selen. To je direktan dokaz o uticaju selena na imunitet.

Izvori:
www.breastcancerchoices.org/selenium.html
www.alignlife.com
http://drglidden.com/health_info
www.longevinst.org/nlt/newsletter9.htm
www.umm.edu/altmed/articles/selenium-000325.htm
http://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
www.answers.com/topic/osteoarthropathy


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 615