Kokosov jogurt

kokosov jogurtOvaj jogurt može da se napravi od bilo kojeg biljnog mleka, a ja preporučujem kokosovo. Sastojci: 1l kokosovog (biljnog) mleka, 1 puna supena kašika agar-agara, jogurt startera ili ½ čaše kiselog mleka, kravljeg ili ovčijeg.

Jogurt starter je probiotik u prahu, koji omogućuje da napravite veganski jogurt. Uobičajeni je artikal u veganskim i bio-radnjama u Evropi i SAD, ali je kod nas tek počeo da se pojavljuje i vrlo je skup. Zato, ako niste vegan, slobodno možete kao maju da upotrebite bilo koje kiselo mleko.

 

Priprema

Agar-agar rastvoriti u manjoj količini mleka, pa umešati u ostatak kipućeg mleka i kuvati na tihoj vatri 1-2 minuta. Skinuti s vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje. Kada se ohladi na temperaturu mleka za bebe, razmutiti kiselo mleko ili jogurt starter prema uputstvu s pakovanja u malo mleka, pa umešati u ostatak.

Poklopiti lonac u kome se mleko kiseli, umotati ga u jastuke ili ćebe da se ne hladi, i ne dirati 24 časa. Nakon 24 časa gotov jogurt staviti u frižider u kome može da stoji do 5-6 dana.

 

Recept preuzet iz knjige Vegetarijanski keto-kuvar, autori: Milica Cincar Popović i Jelena Pavlović. Knjiga se može naručiti od autora na ovom linku


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 98