Najzdravija poslastica: čia puding

ciapudingČia puding je jedna od najzdravijih a ujedno i najjednostavnijih poslastica. Potrebno je svega nekoliko sastojaka za ovaj  ukusni hranljivi dezert koji predstavlja  savršen međuobrok. Ovde predstavljamo recept za čia puding od jagode i čokolade.

Bobičasto voće je idealno za pripremu ove poslastice. S obzirom da je sezona jagoda predlažemo puding sa jagodama. Pošto se jagode odlično slažu sa čokoladom napravite odmah i čokoladni puding. Ovog puta za čokoladni deo zadužen je rogač. Puding je bez dodatog šećera jer je rogač sladak, a tu je i banana koja zamenjuje zaslađivač. Ukoliko ipak volite nešto slađu varijantu dodajte malo kokosovog šećera ili agave sirupa.

 

Čia puding od jagode i čokolade

Potrebno je:

3 dl biljnog mleka
1 banana
200 g jagoda
2 kašike rogača
5 kašika čia semena

 

Priprema

Podeliti bananu na 2 dela. 1,5 dl mleka izmiksati sa polovinom banane i jagodama. Dodati 3 kašike čia semena. Preostalu količinu mleka izmiksati sa drugom polovinom banane i rogačem pa dodati 2 kašike čia semena. Promešati obe pudinga i ostaviti minimum sat vremena u frižideru. U čače za serviranje sipati red pudinga sa jagodama, preko staviti čokoladni puding i na kraju opet puding od jagoda. Odozgo staviti naseckane jagode.
Tokom leta umesto jagoda koristite maline, kupine, borovnice i ribizle.

 

Recept i fotografija: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Chia (čia) seme, organsko

Čia seme potiče iz doba drevnih civilizacija Maja i Asteka koji su ga koristili i kao hranu i kao lek. Bilo im je vrednija od zlata. Rec chia potiče iz majanskog jezika i znači snaga. Danas je ponovo otkriveno kao hrana izuzetnih svojstava. Ima jedinstven balans proteina, esecijalnih masnih kiselina, vlakana i minerala koji omogućavaju optimalno funkcionisanje organizma. Odličan je izbor za sportiste i aktivan stil života.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 213