Intuitivna ishrana

U moru dijeta, naročito pomodnih, koje obećavaju kule i gradove, veliki je broj onih koje na kraju razočaraju svoje korisnike. U svakom slučaju, ne postoji nijedna dijeta koja bi odgovarala svakom - ona koja zaista koristi jednoj grupi ljudi, drugoj ne donosi nikakvu dobrobit, a trećima čak i škodi. Intuitivna ishrana je pravac koji tek odnedavno stiče popularnost. To je način ishrane potpuno suprotan dijetama, čak se može nazvati i antidijetom, ali nutricionisti kažu da ona zaista može da vam pomogne da unapredite kvalitet svog života.

Fonio

Fonio je stara afrička sorta koja se smatra najstarijom kultivisanom žitaricom na tom kontinentu. Potiče iz Zapadne Afrike i najčešće se gaji i koristi u ishrani u Gvineji, Senegalu, Maliju, Nigeriji i Burkini Faso. U nekim od tih zemalja, ova žitarica je po tradiciji bila rezervisana za poglavice i njihovu rodbinu, ili se koristila tokom praznika Ramadana, svadbi i krštenja.

Flavonoidi

Flavonoidi su jedinjenja biljnog porekla koja se nalaze u voću, povrću, čaju i kakaou. Ona daju karakterističnu boju određenim namirnicama, štite biljke od ultravioletnog zračenja i infekcija, a korisni su i za ljudsko zdravlje. Nekada se za ovu grupu koristio naziv "vitamin P", međutim, kasnije je utvrđeno da ta jedinjenja u stvari nisu vitamini.

Inulin

Inulini su grupa prirodnih polisaharida koje proizvode razne vrste biljaka. Pripadaju klasi biljnih vlakana poznatih kao fruktani. Biljke prirodno proizvode inulin i koriste ga kao izvor energije. U ljudskoj ishrani, inulin pomaže varenje povećavajući broj dobrih bakterija u crevima, posebno sojeva Bifidobacteria i Lactobacilli.Inulin se obično nalazi u agavi, cikoriji, artičokama, špargli, praziluku, luku, belom luku, bananama i pšenici.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 97