Karotinoidi

Karotinoidi su grupa svetlocrvenih, žutih i narandžastih pigmenata koji daju određenom voću i povrću njegovu boju. To su jedinjenja koja proizvode same biljke da im pomognu da apsorbuju svetlost za fotosintezu i da ih zaštite od oštećenja.

Grčko seme

Grčko seme, ili piskavica (Trigonella foenum-graecum) je biljka sa zelenim listovima, malim belim cvetovima, visine 60-90 cm, sa mahunama koje sadrže male, zlatnobraon semenke. Semenke piskavice imaju blago sladak, orašast ukus i koriste se cele, ili samlevene u prah, kao popularan začin, a najčešće u indijskoj kuhinji.

Beta glukani

Beta glukani su jedna vrsta rastvorljivih biljnih vlakana. Rastvorljiva biljna vlakna se rastvaraju u vodi obrazujući gustu supstancu nalik gelu (za razliku od nerastvorljivih, koja samo upiju vodu i tako se dalje kreću kroz digestivni trakt). Beta glukane možemo naći u ćelijskim membranama određenih vrsta biljaka, kvasaca, bakterija, gljiva i algi. Ova vlakna su dosta proučavana i istraživanja ih povezuju sa velikim brojem potencijalnih dobrobiti, uključujući sposobnost da snize nivo holesterola, smanje upale, pomognu regulaciji nivoa šećera u krvi i drugo.

Autofagija

Reč autofagija je spoj dve grčke reči, "autos", što znači "sebe" i "fagomai" što znači "jesti". Autofagija, prema tome, znači "samojedenje" ili "samoproždiranje", a označava proces pomoću kojeg organizam čisti i reciklira oštećene komponente ćelija.

Rutin

Rutin (rutozid, kvercetin-3-O-rutinozid, soforin) je citrusni flavonoidni glikozid kojeg nalazimo u biljkama. Striktno hemijski gledano, to je molekul kvercetina vezan za molekul šećera. Njegovo ime potiče od imena biljke ruta, koja takođe sadrži rutin. Rutin se ponekad naziva vitaminom P, mada se, striktno gledajući, ne može reći da je to vitamin.

Kvercetin

Kvercetin je biljni pigment koji spada u grupu flavonoida i nalazimo ga u jarko obojenom voću i povrću. Spada u grupu istaknutih prirodnih antioksidanasa. On štiti biljke od bolesti, visokih temperatura i toksičnih hemikalija. U najbogatije prirodne izvore kvercetina ubrajaju se jabuke, crno i crveno grožđe, crveni luk i zeleni čaj. Kvercetin se takođe se nalazi u kupinama, borovnicama, brokoliju, citrusima, višnjama, malinama i paradajzu. Jedna zrela jabuka sadrži oko 50 mg kvercetina, ali se on nalazi u kori.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 164