Betain

Betain je prirodni sastojak hrane. Nalazimo ga npr. u cvekli, ovsu, kinoi, pšeničnim klicama. U organizmu, glavna uloga betaina je da podržava zdravo odvijanje ciklusa metionina (jedna od esencijalnih amino-kiselina) i metaboličkog ciklusa tzv. metilacije.

Epinutrijenti

U epinutrijente se ubrajaju određeni nutrijenti koji se nalaze u prirodnim namirnicama, a pomažu da se uravnoteži proces metilacije u organizmu. Unos epinutrijenata utiče na proces starenja i ishrana bogata epinutrijentima može da pomogne da se uspori biološko starenje organizma.

Adaptogeni

Adaptogeni su biljke koje deluju tako što se suprotstavljaju efektima stresa u organizmu. Stres izaziva opipljive promene, koje nanose štetu nervnom, endokrinom i imunom sistemu. Adaptogeni imaju stimulativna svojstva koja pomažu da se ti štetni efekti preduprede.

Intuitivna ishrana

U moru dijeta, naročito pomodnih, koje obećavaju kule i gradove, veliki je broj onih koje na kraju razočaraju svoje korisnike. U svakom slučaju, ne postoji nijedna dijeta koja bi odgovarala svakom - ona koja zaista koristi jednoj grupi ljudi, drugoj ne donosi nikakvu dobrobit, a trećima čak i škodi. Intuitivna ishrana je pravac koji tek odnedavno stiče popularnost. To je način ishrane potpuno suprotan dijetama, čak se može nazvati i antidijetom, ali nutricionisti kažu da ona zaista može da vam pomogne da unapredite kvalitet svog života.

Fonio

Fonio je stara afrička sorta koja se smatra najstarijom kultivisanom žitaricom na tom kontinentu. Potiče iz Zapadne Afrike i najčešće se gaji i koristi u ishrani u Gvineji, Senegalu, Maliju, Nigeriji i Burkini Faso. U nekim od tih zemalja, ova žitarica je po tradiciji bila rezervisana za poglavice i njihovu rodbinu, ili se koristila tokom praznika Ramadana, svadbi i krštenja.

Tulsi

Tulsi (latinski Ocimum tenuiflorum ili Ocimum sanctum L.) je zelena lisnata biljka koja potiče iz Jugoistočne Azije. U ajurvedskoj medicini se koristila za lečenje raznih bolesti, a njena medicinska svojstva potvrdila je i savremena nauka.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 278