Acerola

acerola1Acerola je žbunasta voćka koja potiče iz tropskih oblasti zapadne hemisfere. Iako njeni plodovi prilično liče na trešnju, to nije vrsta trešnje. Plodovi acerole su prijatnog ukusa, bogati vitaminom C i koriste se odavno u tradicionalnoj medicini, a poslednjih decenija sve više i u obliku suplemenata (najčešće praha).

Acerola je najpoznatija po izuzetnom bogatstvu vitaminom C. Zbog toga se često koristi u prevenciji prehlada i gripa, radi poboljšanja imuniteta. Takođe se koristi i kao prirodni antioksidans. Acerola je prirodni astringent, pa po tvrdnjama komplementarne medicine može da pomogne u ublažavanju određenih digestivnih problema, kao i problema sa kožom. Komplementarna i tradicionalna medicina takođe koriste acerolu kao sredstvo protiv proliva, protiv gljivica, za poboljšanje fizičke kondicije (kod atletičara), protiv depresije, kao i za uklanjanje fleka sa kože.
Acerola se na našem tržištu najčešće nalazi u obliku suplemenata, zato što je to najbolji način da se očuva (sveža voćka acerole ne može dugo da stoji), tako da se može naći u obliku praha, kapsula i tinkture, ali je acerola u prahu najpopularnija. Dobija se od dehidrirane sveže voćke i može se dodavati u razne napitke, smutije, sokove i druge stvari.
Istraživanja koja su ispitivala voće koje sadrži vitamin C pokazala su da je acerola u samom vrhu - ima više vitamina C i od pomorandži i od jagoda. Bogata je takođe i vitaminom A. Pored vitamina A i C, acerola sadrži i kalcijum, gvožđe, vitamine B1, B2 i B3, kao i fosfor.
Nedavna istraživanja su takođe potvrdila da je acerola veoma bogata antioksidansima.

Ukratko
Acerola u obliku suplementa (najčešće praha) može poslužiti da zadovoljite svoje dnevne potrebe za vitaminom C iz prirodnih izvora. Takođe može značajno koristiti tokom sezona prehlada i gripa. Osim vitamina C, acerola sadrži i druge važne vitamine i minerale i predstavlja značajan izvor antioksidanasa.
Što se tiče drugih zdravstvenih dejstava koja se pripisuju aceroli - pomoć kod digestivnih problema, depresije i sportske izdržljivosti, o tome zasad nema istraživanja i potrebno je više proučavanja da se takvo korišćenje potvrdi.

Stručne reference
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610014019
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610001172
www.chemijournal.com/archives/2016/vol4issue3/PartA/4-2-25.pdf

 

Proizvodi u vezi sa člankom

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 90