Adaptogeni

shisandraAdaptogeni su biljke koje deluju tako što se suprotstavljaju efektima stresa u organizmu. Stres izaziva opipljive promene, koje nanose štetu nervnom, endokrinom i imunom sistemu. Adaptogeni imaju stimulativna svojstva koja pomažu da se ti štetni efekti preduprede.

Iako adaptogeni postaju šire popularni u novije vreme, oni se proučavaju odavno, još od II svetskog rata. U to vreme, naučnici su tražili sredstvo da pomognu pilotima da lete bolje, brže i duže. Sovjetski Savez je objavio vojne studije o stimulansu po imenu Shisandra chinensis. Utvrđeno je da kod lovaca naroda Nanaj bobice i seme ove biljke smanjuju žeđ, glad i iscrpljenost, pa im čak pomažu i da bolje vide noću.

Do danas je obavljeno niz proučavanja biljnih adaptogena (raznih biljaka sa adaptogenim svojstvima) i na životinjama i na ljudima i naučno je utvrđeno je da adaptogeni:

- štite nervni sistem

- smanjuju umor

- deluju antidepresivno

- deluju stimulativno na centralni nervni sistem

- poboljšavaju mentalnu sposobnost

- poboljšavaju pažnju.

 

Kako deluju adaptogeni

Kada se suočimo sa nekim stresorom, bilo da je fizički ili mentalni, naš organizam reaguje tzv. sindromom opšte adaptacije (GAS). On ima tri faze: uzbuna, otpor i iscrpljenost. Adaptogeni nam pomažu da faza otpora traje duže, podstičući efekte koji odlažu iscrpljenost. Oni su kao neka mini-vakcina koja nas unapred čini otpornijim na suočavanje sa stresom. Umesto da se slomimo usred nekog stresnog perioda ili zadatka, adaptogeni pomažu da zadržimo ravnotežu i nastavimo da se borimo.

Kada smo u stanju da se prilagodimo stresu, mi delujemo bolje i osećamo se bolje uprkos tome što smo stresirani. A zahvaljujući tome, ostajemo zdraviji i funkcionišemo efikasnije. Zahvaljujući tome što smanjuju uticaj stresa, adaptogeni mogu da nam pomognu i da smanjimo neke probleme koji se javljaju kao indirektna posledica stresa, a to su nesanica, stomačni problemi/poremećaji varenja, bol, hormonska neravnoteža.

Ima više adaptogena i oni različito deluju na organizam, tako da svako treba da potraži onaj koji više odgovara njegovom stanju ili reakciji na stres.

Evo ukratko najčešće korišćenih adaptogena i njihovog delovanja:

Ašvaganda: Smanjuje stres i anksioznost

Astragalus: Smanjuje umor

Kordiceps: Poboljšava izdržljivost

Sibirski žen šen: Poboljšava koncentraciju i smanjuje mentalni umor

Šizandra bobice: Poboljšavaju izdržljivost, radnu sposobnost i mentalni učinak

Tulsi: Smanjuje fizički i mentalni stres, anksioznost povezanu sa stresom i depresiju

Kurkuma: Poboljšava rad mozga i ublažava depresiju

 

Napomena:

Iako su ovo biljke koje imaju minimalne neželjene efekte, ipak, ne treba se oslanjati na adaptogene previše dugo i ne treba ih koristiti stalno. Koristite ih pre svega da pomognete sebi da prođete kroz periode intenzivnog stresa, kao što mogu biti praznici, ispiti, porodični problemi, prekovremeni rad na poslu i sl. Obratite pažnju na uputstvo za doziranje (koje se obavezno mora nalaziti na pakovanju proizvoda) i pridržavajte ga se.

(na slici u članku: bobice Shisandra chinensis)

Stručne reference: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/#B10-pharmaceuticals-03-00188, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/, www.ijpm.info/article.asp?issn=0253-7176;year=2012;volume=34;issue=3;spage=255;epage=262;aulast=Chandrasekhar, https://nccih.nih.gov/health/astragalus, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13205-013-0121-9, www.eurekaselect.com/69852/article, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037887410800216X?via%3Dihub, http://jaim.in/pdf_files/Tulsi%20Ocimum%20sanctum:%20A%20herb%20for%20all%20reasons.pdf

Proizvodi u vezi sa člankom

Ašaganda u prahu organska dodatak ishrani

Ašvaganda (Withania somnifera) je biljka čiji se koren već vekovima koristi u ajurvedskoj medicini. Koren ašvagande doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, normalnoj koži, normalnoj reprodukciji, normalnoj funkciji respiratornog trakta, normalnoj funkciji srca, normalnoj psihološkoj i kognitivnoj funkciji, skraćenju vremena potrebnog da zaspite i može da doprinosi adaptogenim osobinama.
Astragalus u prahu

Astragalus (Astragalus membranaceus) je izuzetno cenjena lekovita biljka, čiji je koren vekovima korišćen u tradicionalnoj kineskoj medicini, najviše kao podrška imunološkom sistemu i jačanju organizma. U medicinske svrhe se koristi četiri do sedam godina star suvi koren.
Kordiceps u prahu organski

Kordiceps(Cordyceps sinensis) je vrsta gljive koja vodi poreklo iz Azije. Vekovima je korišćen u tradicionalnoj kineskoj i tibetanskoj medicini kao sredstvo za jačanje imuniteta. Sadrži čitav spektar makro i mikroelemenata, enzima, aminokiselina, kao i brojne antioksidanse.
Sibirski žen šen u prahu organski dodatak ishrani

Organski sibirski žen šen (Eleutherococcus senticosus), poznat još i kao Eleuthero, odnosno njegov koren, može da doprinosi adaptogenim osobinama, normalnoj kognitivnoj funkciji, normalnoj psihološkoj funkciji, održavanju normalnog krvnog pritiska kao i normalnoj funkciji imunog sistema.
Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 115