Agave sirup

agavesirupAgave sirup (poznat i kao agave nektar) je prirodni zaslađivač po konzistenciji sličan medu, mada nešto ređi. On se dobija od raznih vrsta kaktusa plave agave, koji raste uglavnom u Meksiku i Južnoj Africi.

Sastoji se od fruktoze i glukoze, što znači da ima mnogo niži glikemijski indeks od konvencionalnog belog šećera (sukroze). Prodaje se u teglicama i bocama. To je prirodni sirup, blagog ukusa koji donekle podseća na med. Nijanse su mu različite boje, što je tamniji, to mu je jača aroma.
Agave sirup je oko 30% slađi od šećera, što znači da ga treba dodati manje da biste dobili isti ukus. Odličan je izbor za zaslađivanje čaja, kafe, ali i hladnih napitaka, jer se dobro rastvara i u hladnoj tečnosti. Pošto je tečnog oblika i slične konzistencije kao med, vegani ga često koriste umesto meda. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu agave sirup mogu da koristie i dijabetičari, kao i svi oni koji nastoje da nivo šećera u krvi drže pod kontrolom. Može se primeniti i u pripremi kolača, keksa, peciva. Takođe može da se koristi umesto meda u nekim receptima za deserte, iako treba računati da je ređi od meda. Agave sirup je odličan i kao preliv za cerealije, palačinke ili hleb.

Agave sirup je 1,5 puta slađi od šećera, ali sadrži približno oko 60 kalorija po kašičici, dakle nešto više od iste količine šećera. Ipak, iako sadrži nešto više kalorija od šećera, glikemijski indeks agave sirupa je mnogo niži. Glikemijski indeks je mera koliko određene namirnice utiču na nivo šećera u krvi. Pošto agave sirup sadrži znatno više fruktoze nego glukoze, a fruktoza ne podiže šećer u krvi kao običan šećer, samim tim je i glikemijski indeks agave sirupa znatno nižii procenjuje se na 17 - to je drastična razlika u odnosu na konvencionalni šećer, čiji je glikemijski indeks 68.

Jedna od najvećih dobrobiti agave šećera je upravo njegov minimalan uticaj na nivo šećera u krvi i nivo insulina. Na primer, prema jednom istraživanju na životinjama obavljenom u časopisu Journal of Medicinal Food, miševi koji su konzumirali agave sirup su se manje gojili i imali niže nivoe insulina i šećera u krvi nego miševi koji su konzumirali običan šećer.

Neki takođe tvrde da je agave sirup dobar za kožu, pa se zato često dodaje maskama za lice i kozmetici, zato što smiruje kožu. Ipak, nije obavljeno mnogo istraživanja o ovome, tako da se ove tvrdnje iznose uglavnom na osnovu tradicionalne medicine, kao i iskustava korisnika.

Biljka agave i tradicionalna medicina
U meksičkoj narodnoj medicini se veruje da agave kaktus poseduje moćna medicinska svojstva koja mogu da pomognu u lečenju raznih bolesti. U narodnoj medicini se listovi, koren i sok agave koriste kao prirodni lekovi protiv zatvora, infekcija i žutice, zato što poseduju antiupalna i antiseptička svojstva. Takođe, agava se koristi spolja sa ublaži iritaciju i upale na koži.

 

Izvori i reference:
https://draxe.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22909406
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25011004

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Sirup agave organski

Ovo je prirodni, organski, okrepljujuci zaslađivač, od plave agave. Veoma je sladak (30% slađi od šećera). Zdravija je zamena za šećer i veštačke zaslađivače. Koristi se za zaslađivanje kafe, čaja, sokova, kolača, vafla, preliva za salatu i svih drugih namirnica za koje se inače koriste šećer i drugi zaslađivači.
Sirovi organski šećer agave 150g

Sirovi organski šećer agave je najmanje prerađen od svih vrsta šećera koji se prave od agave. To je u stvari dehidrirana varijanta agave sirupa. Ima nizak glikemijski indeks (oko 17) i lako se rastvara.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 205