Alfa-lipoinska kiselina

spanacAlfa-lipoinska kiselina je supstanca slična vitaminima, koja između ostalog deluje i kao antioksidans. Organizam koristi alfa-lipoinsku kiselinu kako bi razlagao ugljene hidrate i generisao energiju za rad raznih organa.

U medicini se alfa-lipoinska kiselina najčešće koristi za lečenje nekih nervnih simptoma, posebno kod dijabetičara (dijabetička neuropatija). Takođe se koristi u tretmanu gojaznosti, kao i povišene količine lipida i holesterola u krvi (hiperlipidemija).

Izgleda da alfa-lipoinska kiselina sprečava da dođe do oštećenja određenih ćelija organizma; ona takođe uspostavlja normalne nivoe vitamina E i vitamina C.

Takođe je verovatno da alfa-lipoinska kiselina deluje kao antioksidans, što znači da može da zaštiti mozak od određene vrste oštećenja, kao i da pomaže u slučaju nekih oboljenja jetre.

Istraživanja su ukazala da konzumacija alfa-lipoinske kiseline do 16 nedelja zaredom snižava ukupni holesterol, kao i LDL ("loš") holesterol i kod onih koji imaju i kod onih koji nemaju povišene masnoće u krvi. Isto tako, neka istraživanja pokazuju da duže uzimanje alfa-lipoinske kiseline može da doprinese smanjenju telesne težine kod gojaznih odraslih, ali i kod gojazne dece. I konačno, uzimanje visokih doza - 600-1800 mg alfa-lipoinske kiseline oralno, ili intravenozno - izgleda da smanjuje osećaj žarenja, bol i utrnulost u rukama i nogama kod dijabetičara (manje doze u tim slučajevima ne pomažu).

Neka preliminarna istraživanja ukazuju da bi uzimanje alfa-lipoinske kiseline (samostalno ili sa drugim lekovima) moglo da bude blagotvorno u slučajevima Alchajmerove bolesti, starenja kože (spoljašnja primena), sindroma karpalnog tunela, dijabetičke nefropatije, bolnih menstruacija, oslabljenog srca, hemoroida, migrena, ortostatičke hipotenzije, bolesti perifernih arterija, reumatoidnog artritisa i išijasa.

U novije vreme, koristi se i kao pomoćno sredstvo-suplement u tretmanu blažih oblika kovida.

U dobre prirodne izvore alfa-lipoinske kiseline spadaju spanać, brokoli, prokelj, paradajz, krompir, pivski kvasac, a takođe se može naći u obliku suplemenata.

 

Izvori: www.webmed com, www.mayoclinic.org, www.medicalnewstoday.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 230