Amarant

amarantAmarant, ili štir, doskora su mnogi poljoprivrednici kod nas smatrali maltene korovom. Amarant pripada istom rodu kao i kinoa, ne sadrži gluten, veoma je hranljiv (bogat proteinima, mineralima i biljnim vlaknima) i može značajno obogatiti naš jelovnik.

 

Amarant je kompletan izvor proteina (odličan za vegetarijance i vegane)

Amarant sadrži 13-15% proteina, dakle više od npr. pirinča i raži. Ali, ono što je još zanimljivije, proteini iz amaranta imaju svih osam esencijalnih aminokiselina (uključujući i lizin, koji većina žitarica nema). Dakle, amarant je idealna hrana za vegane i vegetarijance, koji ne koriste proteine životinjskog porekla. Proteini igraju značajnu ulogu u rastu i obnavljanju ćelija, olakšavaju transport raznih supstanci u organizmu i obavljaju razne druge funkcije.

 

Amarant je veoma bogat mineralima (posebno magnezijumom)

Možda je najbolja osobina amaranta to što je veoma bogat esencijalnim mineralima. Jedna šolja kuvanog amaranta ima oko 29% preporučenog dnevnog unosa gvožđa, 40% magnezijuma, 36% fosfora i 106% mangana. Sadrži takođe i značajne količine, kalijuma, cinka, bakra i selena. Međutim, za razliku od glutenskih žitarica, nedostaju mu vitamini B grupe, osim vitamina B6 i folata.

 

Amarant je bogat biljnim vlaknima

Prema nekim izvorima, šolja kuvanog amaranta sadrži 5,2g biljnih vlakana, što je 21% preporučene dnevne doze. Većina tih vlakana je nerastvorljiva, što znači da prolaze kroz creva netaknuta, ali imaju laksativni efekat. Međutim, amarant sadrži i dosta rastvorljivih vlakana koja vezuju vodu, usporavaju varenje, a time i ulazak glukoze u krv (što je dobro za regulaciju šećera) i doprinose snižavanju holesterola. Zbog svega toga, amarant je pogodan i za razne dijete.

 

Amarant prirodno ne sadrži gluten

Ovo je dobra vest za one koji pate od celijakije ili intolerancije na gluten, pošto amarant mogu da koriste umesto glutenskih žitarica. To je dobra vest i za one koji, iako nemaju konkretnih problema, više vole da se hrane bez glutena – amarant je odličan izbor za njih.

 

Amarant je zdrav za srce i krvne sudove

Neka novija proučavanja ukazuju da amarant može da koristi kardiovaskularnom sistemu. Na primer, proučavanje u časopisu Lipids in Health and Disease utvrdilo je da ulje amaranta može da koristi pacijentima koji pate od oboljenja srčanih arterija. Jedno novije proučavanje, objavljeno u časopisu Proteome Science takođe je ukazalo da amarant doprinosi prevenciji i lečenju ateroskleroze, odnosno sužavanja arterija.

I naravno, ako možemo da biramo, uvek je bolje koristiti organski gajen amarant.

 

Izvori i reference: http://wholegrainscouncil.org, http://primaldocs.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, http://nutritiondata.self.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Amarant

Amarant ili štir je žitarica poreklom iz Južne Amerike. Koristili su je Asteci, a danas je ponovo otkrivena zbog izuzetne hranljivosti. Amarant je odličan izvor belančevina, dijetetskih vlakana i minerala, naročito gvožđa i magnezijuma. Pogodan je za uravnoteženu ishranu vegetarijanaca i korišćenje tokom posta. Prirodno ne sadrži gluten i idealna je hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 347